Parlamentul a votat bugetul de stat pe 2019 în forma respinsă de Klaus Iohannis, fără modificări


Ultimul update: Miercuri 13 Martie 2019 15:55
Data publicarii: Miercuri 13 Martie 2019 07:36
Categorie: Stiri Politice

Bugetul pe 2019 a fost adoptat miercuri, după ce şeful statului l-a contestat la CCR, apoi a cerut reexaminarea sa în Parlament. 

Astfel, s-au înregistrat 245 de voturi ”pentru” și 115 voturi ”contra”.

Prin urmare, președintele Klaus Iohannis este obligat să promulge legea bugetului de stat pe 2019, deoarece șeful statului poate refuza promulgarea o singură dată, ceea ce s-a întâmplat deja.

Dezbaterile de miercuri asupra legii bugetului de stat pe 2019 au avut loc în condiţiile în care Comisiile parlamentare de buget-finanţe au respins cererea de reexaminare formulată de şeful statului, proiectul de buget fiind aprobat în forma iniţială.

Preşedintele României a declarat, luni, că PSD este unicul vinovat că nu există un buget pe anul 2019. Iohannis a menţionat că bugetul nu este unul realist, axat pe priorităţile României, catalogându-l din nou drept "bugetul ruşinii naţionale".

Senatorul PNL Florin Cîţu a declarat că preşedintele Klaus Iohannis a dat şansa Parlamentului să corecteze "greşelile" pe care le-a făcut la adoptarea bugetului, dar PSD nu a vrut să facă acest lucru.

"Preşedintele României a dat şansa Parlamentului să corecteze greşelile pe care le-a făcut la adoptarea bugetului acum câteva săptămâni. Bineînţeles că cei de la PSD nu au vrut să facă acest lucru şi vor să persiste în greşeală. Este clar şi după dezbaterile de astăzi că bugetul României a fost primit în plic de ministrul Finanţelor Publice, la pachet cu Ordonanţa 114, în escala de la Moscova. Nu mai este niciun dubiu, pentru că, după ce a fost aprobată OUG 114, singurii care au beneficiat de acea ordonanţă au fost ruşii, restul au plătit românii. Nu există niciun dubiu de unde vine acest buget şi de unde vine şi ordonanţa", a spus Cîţu, în plenul reunit al Parlamentului, la dezbaterea cererii de reexaminare a bugetului de stat pe 2019.

El a adăugat că ministrul Finanţelor Publice nu a vrut să îşi asume bugetul, "pentru că nu este făcut de el".

"Şi astăzi ministrul Finanţelor încalcă legea pe care tot domnia sa a dat-o, vorbim de cea mai recentă, Ordonanţa 114, care îi spune la articolul 46 domnului ministru şi doamnei premier să semneze o declaraţie pe propria răspundere prin care să îşi asume corectitudinea datelor din buget. Avem încă o dovadă că bugetul este fundamentat pe date false. Aici apare un lucru hilar, după ce faceţi un buget pe date false, umflaţi veniturile din buget, nici nu puneţi în buget banii necesari pentru infrastructură, educaţie şi sănătate. PNL va vota împotriva raportului de respingere a reexaminării", a transmis Cîţu.

Cronologia evenimentelor

ora 13.00 Ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, a afirmat că cererea de reexaminare formulată de preşedintele Klaus Iohannis pe Legea bugetului de stat pe 2019 a fost "orizontal făcută", "fără elemente concrete", iar opoziţia a depus amendamente "neserios făcute".

"Se ştia foarte bine forma bugetului, se ştia cererea de reexaminare, care a fost foarte (...) orizontal făcută, fără elemente concrete şi aţi văzut ce tip de amendamente s-au făcut, inclusiv de creşteri de salarii, ceea ce duce la o creştere a unui plafon aprobat prin OUG pentru plafoanele pe anul 2019, adică sunt amendamente neserios făcute. Din păcate, Opoziţia dorea doar să se audă vorbind, să dea anumite declaraţii, chipurile care să ajungă la urechile românilor vizavi de ce vor ei să facă şi ce nu vrea să facă Guvernul, ceea ce este o bătaie de joc faţă de cei care aşteaptă astăzi banii pentru proiecte. (...) Toate amendamentele pe care colegii doreau să le citească sau au fost prezentate se cunoşteau, s-au trimis la Comisiile de buget-finanţe", a precizat Teodorovici, la Parlament, după şedinţa Comisiilor reunite de buget.

Ministrul de Finanţe a susţinut, de asemenea, că cererea de reexaminare nu face trimitere concret la anumite elemente.

"În cererea de examinare sunt aprecieri generale, nu face trimitere concret la anumite elemente şi azi amendamentele propuse în comisii, şi de la PNL şi de la USR, sunt amendamente fără rost, fără să spună de unde e sursa. Dacă spun de unde e sursa se depăşesc anumite limite. Totul e făcut în bătaie de joc din punctul meu de vedere. Nu pot să intru în logica domnului preşedinte atâta timp cât nu a cerut o discuţie cu Ministerul de Finanţe pentru a explica acolo unde dânsul are întrebări care este logica", a declarat Teodorovici, potrivit Agerpres.

El a reiterat că sunt bani pentru plata pensiilor. Potrivit ministrului de Finanţe, alocaţiile de stat pentru copii vor fi mărite începând cu 1 aprilie.

ora 12.00 Liderul senatorilor PNL, Florin Cîţu, a declarat după dezbaterea Legii bugetului în comisii că ministrul Finanţelor Publice a refuzat să semneze o declaraţie pe proprie răspundere că datele prezentate în buget sunt reale.

”Este clar că România se îndreaptă cu paşi repezi spre dezastru”, iar ”programul de guvernare al PSD duce România în criză economică, inflaţie şi dobânzi mari”, susţine senatorul liberal.

ora 11.45  Comisiile parlamentare de buget-finanţe au respins cererea de reexaminare a preşedintelui la proiectul legii bugetului de stat pe 2019. S-au înregistrat 23 de voturi ''pentru'' şi 13 ''împotrivă''.

Astfel, proiectul de buget a fost aprobat în forma iniţială, nefiind admisă nicio modificare faţă de varianta trimisă iniţial la promulgare. Dezbaterile în comisii au durat mai puţin de o oră.

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a precizat, la începutul şedinţei, că ministerul respinge de la început toate amendamentele depuse la proiectul de buget.

"Se ştiu amendamentele, să nu mai stăm. Ministerul de Finanţe de la început respinge orice propunere de amendare. Amendamentele se cunosc de toţi colegii. Vot imediat pentru că toată lumea aşteaptă acest buget", a spus Teodorovici, potrivit Agerpres.

Parlamentarii PNL şi USR au solicitat să susţină toate amendamentele, însă preşedintele Comisiei de buget de la Senat, Viorel Arcaş, care a condus şedinţa, a respins această propunere.

Senatorul PNL Florin Cîţu a cerut să pună o întrebare ministrului Finanţelor legată de buget, însă acesta a replicat: "În pauză".

Între social-democraţi şi reprezentanţii Opoziţiei au avut loc mai multe schimburi de replici, în timp ce amendamentele au fost votate pe bandă rulantă.

Deputatul ALDE Varujan Vosganian a precizat că toate amendamentele care nu au sursă de finanţare trebuie să fie considerate respinse din start.

"E clar că responsabilitatea întârzierii cu o lună a bugetului este a preşedintelui. Motivul pentru care a fost o necorelare a legii bugetului cu cea a plafoanelor este provocată de amendamentul PNL. (...) Toate amendamentele care nu au o sursă de finanţare clară se resping din start, pentru că nu respectă tehnica legislativă", a menţionat Varujan Vosganian.

În replică, liberalul Bogdan Huţucă a spus că bugetul a întârziat trei luni din cauza partidelor de la guvernare. "Nu puteţi ignora că bugetul a întârziat trei luni din cauza dumneavoastră. Bugetul afectează dezvoltarea autorităţilor locale. (...) Ce vă costă timp de două ore să discutăm amendamentele care se încadrează în cererea de reexaminare?", a întrebat Huţucă.

Duminică, la Călăraşi, Liviu Dragnea a afirmat că „teoretic” miercuri ar trebui să aibă loc o şedinţă a plenului reunit al Parlamentului „pentru a-i trimite din nou bugetul leneşului de la Cotroceni, poate găseşte pe cineva să-i ia mâna să semneze”.

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, vineri, Parlamentului cererea de reexaminare a legii bugetului de stat pe 2019, apreciind că acest lucru este necesar întrucât alocarea resurselor bugetare este, pe de o parte, fundamentată pe o prognoză nerealistă, iar pe de altă parte, nu asigură o reală funcţionare a unor instituţii publice cu rol esenţial în societate.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Preşedintele a retrimis oficial bugetul pe 2019 înapoi la Parlament. Motivele invocate
România, fără buget în martie. Lupta se mută de la CCR în Parlament
Iohannis anunță că retrimite în Parlament ”bugetul rușinii naționale”: ”Cel mai slab Guvern”
FULLSCREEN
Parlamentul a votat bugetul de stat pe 2019 în forma respinsă de Klaus Iohannis, fără modificări
  • /

Sursa: Agerpres/ StirileProTV

VIDEO PROTVPLUS.RO
Reacția lui Eduard când și-a văzut camera renovată de echipa Visuri la cheie

03:28
Dragoș Bucur, surpriză inspirată din filmele western pentru Eduard

07:14
Povestea emoționantă a lui Eduard, un băiețel de opt ani imobilizat în scaun cu rotile pe viață

05:05
Revista Beau Monde a aniversat 18 ani de la apariție. Cătălin Măruță, gazda evenimentului

04:59
În calitate de ce va fi invitat Jeremy la nunta Carolinei

03:11
România, o nouă istorie pentru o nouă națională! Cucerim nordul! România U21 – Finlanda U21, joi de la ora 20:00, ÎN DIRECT la PRO TV! Bucurați-vă de fotbal!

00:30
Istoria EURO 2020 nu se scrie fără noi la București! Pe 15 noiembrie, România – Suedia se vede în direct la PRO TV de la ora 21:45!

00:30
Cu Amalia Năstase, fosta soție a lui Ilie Năstase, pe urmele copilăriei

06:11
Simina, fosta soție a lui What's Up, face dezvăluiri la câteva luni de la divorț

Simina: "Cred că într-o zi vine o întrebare dacă este iubire sau obișnuință"


13:55
Accidentele rutiere, tot mai dese în ultimii ani

"Un moment de neatenție la volan poate crea traume ireparabile în familie"


12:16