Parchetul ucrainean cere închisoare pe viață pentru soldatul rus vinovat de uciderea unui civil care mergea pe bicicletă
Parchetul ucrainean cere închisoare pe viață pentru soldatul rus de 21 de ani judecat pentru crime de război.
Războiul din Ucraina, ultimele știri, live text, ziua 85
În cea de-a doua zi a procesului, văduva victimei, un civil neînarmat care mergea pe bicicletă, l-a confruntat pe tânărul care și-a recunoscut vinovăția, subliniind, însă că a ascultat ordinele superiorilor. Pe de altă parte, acuzatul a povestit jurnaliștilor BBC că este complet abandonat de Moscova. Nimeni din Rusia nu l-a contactat de când a fost arestat de ucraineni. În altă ordine de idei, rușii anunță că majoritatea luptătorilor de la Azovstal s-au predat.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Luptătorii ucraineni de la Azovstal transmit că sunt tratați bine de ruși
Dacă dăm crezare Moscovei, de luni, s-au predat 1.730 dintre luptătorii ucraineni care au rezistat eroic aproape trei luni în subteranele oțelăriei Azovstal din Mariupol. Majoritatea celor care au depus armele au fost duşi în colonii penitenciare din zone controlate de invadatori. 80 sunt spitalizați și, de voie de nevoie, transmit că sunt tratați bine.
Ucrainean: „Sunt tratat într-un spital din Novoazovsk. Se poartă normal cu mine. Doctorul mi-a examinat rana de la picior și zice că o să se vindece. Primim mâncare și orice avem nevoie.”
Oleg Supereka, comandant al Regimentului Azov: „Până acum nu avem prea multe informaţii. Ştim că sunt în viaţă şi că unii dintre ei primesc îngrijire medicală. Din păcate, asta e tot ceea ce ştim.”
Cât este adevăr și cât este propagandă este, însă imposibil de stabilit. Kievul nici nu confirmă, nici nu infirmă predarea celor peste 1.700 de luptători. În schimb, comandatul batalionului Azov a transmis că lupta continuă și a publicat o fotografie cu el la Azovstal. Alături îi sunt încă în jur de 250 de combatanți. Dacă soarta orașului port Mariupol este oricum pecetluită, în Donbas în schimb, fiecare metru de teritoriu este aprig disputat între ruși și ucraineni. Și în acest caz, este dificil de știut care este situația reală.
Parchetul ucrainean cere închisoare pe viață pentru soldatul rus vinovat de uciderea unui civil care mergea pe bicicletă
Între timp, la Kiev, soția bărbatului de 62 de ani, ucis pe bicicletă de un soldat rus, l-a confruntat pe ucigaș în sala tribunalului. În regiunea Doneţk, armata rusă câştigă lent teren, bombardând intensiv cu rachete şi artilerie grea localităţile aflate în apropierea frontului.
Ucrainean: „Poate rușii capturează teritorii, dar nu ne vor transforma niciodată în sclavii lor. În niciun caz nu vom dansa vreodată după cum cântă ei.”
Armata ucraineană, care primește continuu întăriri, a ocupat poziţii defensive de unde, la rândul ei, ripostează. De câteva zile, ucrainenii au început să-și distrugă propriile poduri ca să încetinească înaintarea rușilor. Luptele sunt crâncene și în jurul orașului Zaporijia.
Soldat ucrainean: „Pozițiile rușilor sunt la vreun kilometru și jumătate.”
Konstantin Filipenko: „Acum inamicul încearcă să-și apere pozițiile deja ocupate și fortificate. Noi, în schimb, ne străduim să-i împiedicăm să-și instaleze infrastructura pe linia frontului. Îi atacăm constant sperând să-i împingem cât mai mult în spate.”
Kjetil Iden, reporter: „Rachetele anti-tanc precum acestea sunt printre cele mai importante arme care îi ajută pe ucraineni să blocheze avansul rușilor. Le folosesc ca să împiedice blindatele să intre în aceste zone.”
În nord, în regiunea Harkov, ucrainenii spun că îi împing pe ruși tot mai departe, spre graniță.
Nick Paton Walsh, corespondent CNN: „Aceste sate micuţe, care nici nu ar fi fost observate înainte de război, au devenit acum câmpuri de luptă importante pentru apărarea oraşelor, cum este Harkov.”
Rușii nu dau răgaz apărătorilor ucraineni
Satul Ruska Lozova a fost eliberat de curând de sub ocupaţie rusă. Este la jumătatea distanţei între Harkov şi graniţa cu Rusia, faţă de care îl despart aproximativ 15 kilometri. Ruşii sunt încă în apropiere şi nu le lasă niciun răgaz apărătorilor.
Nick Paton Walsh, corespondent CNN: „Peste acest zid, în pădurea de dincolo de câmp, (ucrainenii) spun că se întâmplă frecvent ca unităţi ruseşti de recunoaştere să încerce să se infiltreze.”
Satul următor este apărat de trupele teritoriale de apărare formate din IT-işti, ingineri sau economişti. Ruşii au lăsat în urmă dovezi ale intereselor lor în regiune: un microbuz inscripţionat cu litera Z, plin cu televizoare şi alte electrocasnice.
Vsevolod Kozhemyako: „(Ruşii) văd că trăim mai bine şi nici nu le trece prin minte că e ceva în neregulă cu ei, nu cu noi. Ei cred că trăim bine pentru că suntem sub americani şi pentru că ei ne dau de toate pe gratis. Ne urăsc pentru asta, ne jefuiesc şi ne ucid. E o nebunie.”
Pe de altă parte, ministerul britanic al Apărării a confirmat informațiile care circulau pe Telergam, potrivit cărora Kremlinul a schimbat doi comandanți de top pe care îi folosește drept țapi ispășitori pentru eșecul invaziei sale. Ar fi vorba despre generalul care nu a reușit să captureze Harkovul și de viceamiralul care a comandat Flota Rusă din Marea Neagră. Acesta ar fi căzut în dizgrație ca urmare a scufundării crucișătorului Moskva. În urma ocupanţilor, însă, ucrainenii rămân să-şi plângă rudele şi prietenii ucişi în bombardamente.
În Bahmut, soția, mama și fiica de 13 ani îl jelesc pe Yuri Tylenko, ucis pe front la numai 32 de ani. A murit eroic aparandu-și patria, dar asta nu alină durerea celor apropiați.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: Rusia, Ucraina, războiul din Ucraina, soldati,
Dată publicare:
19-05-2022 19:55