Război în Ucraina. Sinteza evenimentelor, 19 mai 2022. Ce se întâmplă cu militarii de la Azovstal după ce s-au predat rușilor
Soarta sutelor de luptători ucraineni care au rezistat aproape trei luni la oțelăria „Azovstal” din Mariupol rămâne incertă, după ce s-au predat și au fost transferați pe teritoriile controlate de ruși.
Ucrainenii speră să-i aducă acasă, printr-un schimb de prizonieri, însă unii oficiali ruşi spun că ar putea fi judecaţi şi chiar executaţi.
„Discuţiile de pace nu progresează şi este puţin probabil să fie reluate după capitularea de la Mariupol”, spune purtătorul de cuvânt al Kremlinului.
Între timp, armata ucraineană a acuzat forţele ruse că au folosit bombe cu fosfor pentru a lovi o şcoală din regiunea Doneţk. Pentru a evita noi atacuri terestre, ucrainenii aruncă în aer podurile din Luhansk.
Potrivit ministerului rus al Apărării, aproape 1.000 de luptători ucraineni au ieșit până acum din buncărele de la Azovstal - unde a fost ultima redută a rezistenței din Mariupol - și s-au predat, fiind duși toți în teritoriul controlat de ruși. Iar, propaganda rusă a publicat imagini cu soldaţii răniţi de la Azovstal, care vizibil suferinzi spun că ruşii îi tratează bine.
Iar, odată cu capturarea și eventual judecarea luptătorilor din regimentul Azov, Putin poate pretinde că așa-zisa "denazificare" a Ucrainei este în curs de realizare.
Oleg Supereka, comandant unitate Regimentul Azov: "Azov este o organizație interzisă în Rusia, dar Azov nu operează în Rusia. Acesta operează exclusiv pe teritoriul Ucrainei. Și într-un fel, acest lucru a fost impus de situaţia actuală. Adică avem un război, iar Azov nu este ostilă faţă de populația civilă, fie că vorbim de ucraineni sau de ruşi. Tot ce face este să ne eliberăm țara de inamic."
Ucraina a cerut un schimb de prizonieri pentru apărătorii de la Mariupol, dar nu se știe ce soartă vor avea aceștia. Potrivit Kremlinului, combatanții Ucrainei vor fi tratați conform normelor internaționale. Dar un politician de rang înalt de la Moscova - Vyacheslav Volodin, președintele Dumei, camera inferioară a parlamentului - a cerut ca soldații, pe care i-a numit criminali naziști, să fie judecați și nicidecum oferiți la schimb cu prizonieri ruși.
Agenția TASS a făcut referire la un comitet rus care să-i interogheze pe prizonierii de la Mariupol, majoritatea membri ai batalionului Azov, pentru ceea ce regimul de la Moscova numește crimele regimului ucrainean.
Luptele continuă în regiunile Doneţk şi Luhansk, unde forțele ruse continuă încercările de a distruge apărarea ucraineană. Dar, potrivit imaginilor transmise de armata ucraineană, soldaţii au aruncat în aer mai multe poduri pentru a-i împiedica pe ruși să ducă noi ofensive în Luhansk.
În acelaşi timp, ministerul rus al apărării se laudă cu distrugerea mai multor obuziere primite de ucraineni de la americani
Însă, dincolo de obiectivele militare, ruşii continuă să lovească şi zone civile. Armata Ucrainei acuză că forţele ruse că au bombardat ieri o şcoală în regiunea Doneţk folosind muniţii cu fosfor alb puternic inflamabile. Bombele cu fosfor alb provoacă incendii care nu pot fi stinse cu apă, iar în perimetrul localităţilor este interzisă la nivel internaţional.
Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: "Toată lumea a văzut deja cum se comportă Rusia în război: recruții fără experiență au fost aruncați în luptă drept carne de tun, "marauderii" care au văzut pentru prima dată într-o țară străină electrocasnice normale, "armură" veche, sovietică, fără niciun fel de protecție modernă, bombele cu fosfor interzise cu care ard școlile și clădirile rezidențiale şi rachete, dintre care cele mai multe au fost folosite de armata rusă pentru distrugerea infrastructurii civile fără un rezultat militar strategic. Astăzi, au lovit cu rachete la Nikolaev și, de asemenea, la Dnipro."
Cel puţin 11 oameni au murit în atacurile lansate în regiunea Cernigău. Iar imaginile difuzate de serviciile ucrainene pentru situații de urgență arată urmările unui alt bombardament rusesc cu rachete la Nikolaev, în sud.
Pe linia frontului în zona Zaporijia, soldaţii ucraineni menţin poziţiile, sub focul artileriei inamice.
Între timp, Vadim Șișmarin, primul soldat rus judecat pentru crime de război în Ucraina a pledat vinovat, recunoscând toate acuzațiile împotriva sa.
- “Pledezi vinovat pentru toate acuzațiile de crimă de război și crimă premeditată?"
- “Da."
- “Pentru toate acuzațiile și fără rezerve?"
- “Da."
- “Nu refuzi să depui mărturie?"
- “Nu."
Procurorii l-au acuzat că a împuşcat în cap un civil neînarmat, care mergea pe bicicletă, în regiunea Sumî, în primele zile ale războiului.