Primul soldat rus judecat pentru crime de război i-a cerut iertare femeii căreia i-a ucis soțul
În Ucraina a început, miercuri, procesul primul soldat rus acuzat de crime de război. Vadim Şişimarin, în vârstă de 21 de ani, a pledat vinovat pentru uciderea unui bărbat civil, în vârstă de 62 de ani, neînarmat, într-un sat din regiunea Sumî.
La proces a participat și soția lui Oleksandr Șelipov, bărbatul ucis, care l-a descris pe bărbat ca un „pensionar pașnic”, ce nu reprezenta vreo amenințare pentru militarii ruși. Cei doi au fost căsătoriți timp de 39 de ani și aveau doi copii.
Katerina Șelipova a călătorit cinci ore cu mașina, până la Kiev, pentru a-l confrunta pe ucigașul soțului ei.
„Am venit să îl văd în persoană. Arăta ca un copil, dar oricum va fi pedepsit”, a spus femeia.
Ea spus că moartea soțului ei a fost „lipsită de sens”. „El tocmai trecea pe acolo, nu reprezenta nicio amenințare pentru nimeni”, a continuat femeia.
Vorbind despre Șișimarin, ea a spus: „Știu că este militar și urmează ordinele, dar de ce nu a tras în pământ sau în aer? Ar trebui să putrezească în închisoare, să se gândească în fiecare zi pe care o mai are de trăit la ceea ce a făcut”.
Șelipova spune însă că nu are sentimente de ură față de soldatul rus care i-a ucis soțul.
Procesul privind crimele de război a fost amânat pentru joi, deoarece prea mulţi jurnalişti s-au înghesuit în sala de judecată din Kiev.
Inculpatul a fost îmbrăcat cu un hanorac cu dungi albastre şi gri, cu capul ras. El l-a ascultat pe interpretul său în timp ce citea acuzaţiile. Avocatul său era aşezat pe aceeaşi bancă cu interpretul.
Șișimarin a pledat vinovat și și-a cerut iertare.
„Îmi recunosc vina... Vă rog să mă iertați”, i-a spus el văduvei, Katerina Șalipova, joi, potrivit Reuters.
Văduva a spus instanței că a auzit împușcături de la distanță trase din curtea lor și că a strigat la soțul ei în ziua în care acesta a fost ucis.
"Am fugit la soțul meu, era deja mort. Împușcat în cap. Am țipat, am țipat atât de mult", a spus ea.
Șalipova a spus instanței că nu va obiecta dacă Șișimarin ar fi eliberat în Rusia ca parte a unui schimb de prizonieri, pentru a-i scoate pe „băieții noștri” din orașul-port Mariupol - o referire la sutele de soldați ucraineni care s-au predat Rusiei.
Întrebat dacă a fost obligat să urmeze un ordin care a echivalat cu o crimă de război, Șișimarin a răspuns „nu”.
„Am tras o rafală scurtă, trei sau patru gloanțe”, a spus el instanței.
„Sunt din regiunea Irkutsk (o regiune din Siberia), am doi frați și două surori... sunt cel mai mare”, a spus el.
Acuzat de crime de război şi crimă cu premeditare, suboţiţerul, originar din Irkuţk, în Siberia, riscă închisoarea pe viaţă.
Cum a fost ucis Oleksandr Șelipov
Potrivit Parchetului ucrainean, militarul rus se deplasa împreună cu alţi patru militari, după un atac asupra convoiului în care se aflau, la 28 februarie, şi au furat o maşină în apropierea satului Şupahivka, în regiunea Sumî (nord-est).
Victima - a cărei identitate nu a fost dezvăluită - circula pe o bicicletă, la marginea drumului, în apropiere de domiciliu, potrivit parchetului.
Șelipova a spus că soțul ei ieșise să vadă un tanc rusesc care fusese aruncat în aer. „M-am certat cu el, i-am spus că nu este sigur să iasă afară. El a zis: "Voi fi bine, este doar după colț, ne vedem mai târziu"”, a spus ea.
Oleksandr Șelipov a făcut parte din armata rusă și a fost garda de corp a fostului lider sovietic Leonid Brejnev.