Parchetul General: A fost întocmit un dosar penal în cazul furtului pieselor din tezaurul dacic fără hotărâre de guvern
Scoaterea din ţară a pieselor din tezaurul dacic pentru expoziţia din Olanda fără emiterea unei hotărâri de Guvern a intrat în vizorul procurorilor de la Parchetul General.
„Nu eliminăm nicio ipoteză de anchetă care să ducă la lămurirea completă a situaţiei care a generat furtul, în data de 25 ianuarie a.c., a patru obiecte de patrimoniu din categoria Tezaur, aflate la Muzeul Drents din Assen, Regatul Ţărilor de Jos (Olanda), în care avea loc expoziţia internaţională 'Dacia! Empire of Gold and Silver'”, se arată într-un răspuns al Biroului de informare şi relaţii publice din Parchetul General la întrebarea dacă este anchetat contractul prin care au fost scoase obiectele de tezaur din ţară, fără emiterea unei hotărâri de Guvern.
Premierul Marcel Ciolacu a confirmat, luni, că în cazul expoziţiei organizate de autorităţile române cu piese din tezaurul dacic la Muzeul Drents din Olanda nu a existat o hotărâre de Guvern, subliniind că toate detaliile vor fi aflate în urma măsurilor dispuse la nivel guvernamental.
Articolul 34 din Legea 182 din 25/2000 privind protejarea patrimoniului cultural naţional mobil prevede următoarele: "(1) Pentru organizarea unor expoziţii sau realizarea unor proiecte culturale, instituţiile publice pot împrumuta, după caz, unor instituţii publice sau persoane juridice de drept privat din ţară, în condiţiile dreptului comun, bunuri culturale mobile clasate pe care le deţin în administrare".
Prin OUG 27/2023, s-a introdus un nou articol în lege - articolul 34^1, cu următorul cuprins: „Pentru organizarea unor expoziţii în străinătate sau realizarea unor proiecte culturale internaţionale de către instituţiile publice muzeale aflate în subordinea Ministerului Culturii, măsurile privind organizarea acestora se aprobă prin hotărâre a Guvernului, în situaţia în care sunt implicate mai multe autorităţi şi instituţii publice”.
Sâmbătă, Parchetul General a informat că a fost întocmit un dosar penal, din oficiu, în cazul sustragerii pieselor din tezaurul dacic expuse la Muzeul Drents.
Coiful de aur de la Coţofeneşti, datat în secolele V-IV î.Hr., precum şi trei brăţări dacice din aur de la Sarmizegetusa Regia, din a doua parte a secolului I î.Hr., au fost furate de o grupare de hoţi, care a utilizat un dispozitiv exploziv pentru a sparge singurul zid exterior al clădirii muzeului.