Ziua Marinei. Demonstraţii cu nave de război, la care au participat şi forţe americane

Demonstratie cu nave de lupta de Ziua Marinei
Agerpres

Mii de oameni au venit la Constanţa la un spectacol grandios organizat, ca în fiecare an, de Forțele Navale Române, dar la care participă şi nave şi militari din ţările aliate.

Demonstraţiile impresionante au captat atenţia tuturor şi festivităţile vor continua şi în miercuri seară. Jandarmii au estimat că ar fi participat în jur de 15.000 de spectatori, cel mai mare număr înregistrat în ultimii ani la festivităţile de Ziua Marinei. La demonstraţii au participat 16 nave militare, printre care şi bricul „Mircea”, care anul acesta împlineşte 80 de ani. A fost simulat un desant maritim, dar şi diverse operaţiuni ale scafandrilor.

15-08-2019 13:39

Corespondenţă de pe bricul "Mircea"

15-08-2019 10:38

Unei femei militar i s-a făcut rău în timpul discursului lui Iohannis

Unei femei militar i s-a făcut rău în timpul discursului lui Iohannis

Unui militar i s-a făcut rău în timpul discursului preşedintelui României. Este vorba despre o femeie, militar american, care făcea parte din Garda de Onoare. Garda de onoare, prezentă la Ziua Marinei Române 2019, a fost alcătuită din patru detaşamente de militari din Forţele Navale Române şi câte un detaşament de militari din Italia, Ucraina şi SUA, cu detaşamentul Asociaţiei "Tradiţia Militară" încheind formaţia.

Carmen Iohannis a avut o apariție spectaculoasă la Ziua Marinei. GALERIE FOTO, aici

15-08-2019 11:29

Imagini LIVE de la parada de Ziua Marinei

15-08-2019 10:24

Discursul preşedintelui Iohannis

Discursul preşedintelui Iohannis
Mă bucur să văd aici români veniţi din toată ţara pentru a fi alături de marinar. Marea Neagră are o importanţă strategică deosebită pentru întregul spaţiu euro-atlantic. Securitatea acestei zone este vitală. Pentru descurajarea actelor ostile avem nevoie de o abordare cuprinzătoare, coerentă şi coordonată la toate nivelurile.

Zona Mării Negre are valenţe geostrategice atât pentru NATO, cât şi pentru UE.

Asigurarea securităţii naţionale nu se poate asigura fără înzestrarea armatei.

Anul viitor se împlinesc 160 de ani de la înfiinţarea Forţelor Navale Române, aş dori ca aniversarea să vă găsească în plin proces de modernizare.

Am conferit ordinul "Virtutea Maritimă" în grad de comandor drapelului bricului "Mircea"

Şeful statului a vorbit despre provocările de securitate din zona Mării Negre în discursul său de la Constanţa.

15-08-2019 09:59

Preşedintele Iohannis a ajuns la ceremonie

Preşedintele a ajuns la ceremonie
Preşedintele Klaus Iohannis a ajuns cu o mică întârziere la ceremoniile de la Constanţa, pe faleza Comandamentului.

15-08-2019 07:36

Programul festivităţilor de Ziua Marinei

Programul festivităţilor de Ziua Marinei

Manifestările încep la ora 9.55, pe faleza din faţa Comandamentului Flotei, prin ridicarea Pavilionului, geacului şi a Marelui Pavoaz, la bordul navelor militare, concomitent cu intonarea Imnului de Stat al României şi cu salutul cu cele 21 de salve de tun, conform tradiţiei marinăreşti.

După alocuţiunile persoanelor oficiale, Zeul Neptun îşi va face apariţia din largul mării, pentru a da startul demonstraţiilor, iar drapelele României, NATO şi Uniunii Europene vor fi purtate în semn de salut de trei scafandri paraşutişti lansaţi din elicoptere şi de trei ambarcaţiuni rapide.

"Scena marină va fi ocupată, în minutele următoare, de cele trei remorchere multifuncţionale, «Vânjosul», «Vârtosul» şi «Voinicul», şi de şase ambarcaţiuni rapide, care vor invita publicul la vals. După retragerea acestora, vor fi inserate elemente de cercetare-diversiune. Scafandrii de luptă vor fi lansaţi de la bordul unui elicopter Puma Naval şi de la bordul unei ambarcaţiuni rapide, pentru a simula atacul ţărmului, de unde vor primi riposta unei alte grupe de scafandri de luptă”, au precizat reprezentanţii Forţelor Navale.

Demonstraţiile continuă cu secvenţa de respingere a atacului aviaţiei inamice. Aeronavele de luptă MIG-21 Lancer, F-16 şi Eurofighter Typhoon vor juca rolul taberei adverse şi vor ataca gruparea de forţe de pe mare.

"Sistemele de artilerie de la bordul navelor din dispozitivul de pe mare, tunurile şi transportoarele amfibii blindate (TAB) de pe dig vor respinge cu foc, atacul aerian, repriză în care vor fi utilizate aproximativ 2.000 de unităţi de muniţie de manevră, cu calibre cuprinse între 14,5 şi 100 mm”, a menţionat sursa citată.

În continuare, conform scenariului, punctul de conducere al exerciţiului demonstrativ va fi informat de echipajul american al unui avion de cercetare P8 Poseidon că un submarin inamic se află în raionul maritim din faţa Comandamentului Flotei. Imediat, un elicopter Puma Naval va lansa o geamandură radio-hidro-acustică, pentru localizarea poziţiei submarinului, o corvetă va ataca cu o torpilă şi cu bombe reactive, iar de la bordul aparatului de zbor se va executa o tragere cu torpile uşoare.

După anihilarea pericolului submarin, exerciţiul continuă cu secvenţa de respingere a desantului maritim. Zece ambarcaţiuni de asalt se vor îndrepta spre faleză şi vor executa foc cu muniţie de manevră, dar atacul forţelor ostile va fi respins, conform scenariului, de pe mare de trei vedete blindate fluviale, din aer de aeronave F-16 şi de elicoptere Puma, iar de pe mal de tunuri, de TAB-uri şi de infanterişti marini.

Siguranţa publicului de pe faleză va fi asigurată cu aproximativ 3.600 de unităţi de muniţie de manevră, calibre cuprinse între 5,45 şi 100 mm.

Apoi, navele MAI şi ale Agenţiei Române de Salvare a Vieţii Omeneşti pe Mare (ARSVOM) vor intercepta o ambarcaţiune suspectă, iar elicopterul ARSVOM va survola zona acţiunii.

"Ambarcaţiunea cu migranţi va fi interogată şi, după cercetarea situaţiei, aceasta va fi însoţită în port, conform procedurilor. În acelaşi timp, ambarcaţiunile rapide ale Forţelor Navale lansează la apă patru scafandri, care vor fi recuperaţi de un elicopter Puma Naval. De pe parâma elicopterului, scafandrii vor saluta oficialităţile şi publicul de pe faleză, marcând, astfel, încheierea exerciţiilor demonstrative”, au mai afirmat reprezentanţii Forţelor Navale.

Pe mare, fregata "Regele Ferdinand” va prezenta simularea unei apuntări a elicopterului Puma Naval la bordul său şi va deschide parada navală, la care vor participa toate navele şi aeronavele care au performat în faţa falezei Comandamentului Flotei.

În acordurile Muzicii Militare a Forţelor Navale, Garda de Onoare va încheia Exerciţiul demonstrativ "Forţele Navale Române 19”.

Manifestările de Ziua Marinei vor continua la Constanţa, până la ora 22.00.

Astfel, tradiţionalele jocuri marinăreşti vor fi organizate, în Portul Tomis, între orele 13.00-15.00, iar de la ora 20.00, pe faleza din Constanţa, Muzica Militară a Forţelor Navale va interpreta numeroase piese din repertoriul marinăresc.

La ora 21.00, marinarii se vor retrage cu torţe pe itinerariul Poarta 1 (Port Constanţa) - Comandamentul Flotei - Piaţa Ovidiu şi retur, iar la ora 22.00, de la bordul navelor militare vor fi lansate lampioane şi în Portul Tomis va fi prezentat un spectacol de artificii, oferit de Sindicatul Liber al Navigatorilor şi Administraţia Porturilor Maritime Constanţa. 

Ceremonie militară cu ocazia Zilei Marinei, pe faleza din Constanţa

Ceremonie militară cu ocazia Zilei Marinei, pe faleza din Constanţa
SURSA: Inquam Photos / Costin Dinca

Nave şi militari străini, la festivităţile de Ziua Marinei

Joi, de Ziua Marinei Române, între orele 9,45 - 12,30, publicul de pe faleza din faţa Comandamentului Flotei va putea să admire exerciţiul naval demonstrativ "Forţele Navale Române 19", la care vor participa şi nave şi aeronave militare din Italia, Ucraina şi Statele Unite ale Americii.

Unităţi navale, aeronave şi detaşamente de militari din SUA, Ucraina şi Italia şi-au anunţat participarea la ceremoniile şi defilarea organizate, joi, la Constanţa, pe esplanada Comandamentului Flotei şi în rada portuară, cu prilejul celebrării Zilei Marinei Române, a informat Statul Major al Forţelor Navale (SMFN)

Conform sursei citate, tradiţia participării unor parteneri străini la sărbătoarea marinarilor militari şi civili este continuată şi în acest an, astfel că la Exerciţiul naval demonstrativ "Forţele Navale Române 19", organizat joi, 15 august, la Constanţa, vor participa detaşamente de militari, nave şi aeronave din Italia, Ucraina şi Statele Unite ale Americii.

''Publicul spectator de pe esplanada Comandamentului Flotei va putea să admire în dispozitivul naval de pe mare, în plus faţă de navele militare româneşti, o navă-şcoală ucraineană din clasa Petrushka, precum şi distrugătorul american USS Porter. Secvenţele aeriene vor fi asigurate de aeronave ale forţelor navale şi aeriene române, precum şi de aeronave italiene Eurofighter Typhoon şi un avion american de cercetare P8 Poseidon", se arată în comunicatul Statului Major al Forţelor Navale (SMFN).

Garda de onoare, prezentă la Ziua Marinei Române 2019, este alcătuită din patru detaşamente de militari din Forţele Navale Române şi câte un detaşament de militari din Italia, Ucraina şi SUA, cu detaşamentul Asociaţiei "Tradiţia Militară" încheind formaţia.

Navele-şcoală ucrainene şi distrugătorul american au acostat luni, 12 august, în Portul Constanţa, pentru o escală de trei zile, timp în care sunt planificate vizite, pentru echipajele acestora, la obiectivele turistice de pe litoral. 

Preşedintele Iohannis va participa la festivităţile de Ziua Marinei din Constanţa

Preşedintele Klaus Iohannis participă, joi, la festivităţile prilejuite de Ziua Marinei Române care vor avea loc la Constanţa.

Potrivit agendei anunţate de Administraţia Prezidenţială, şeful statului va participa la festivităţile organizate la Comandamentul Flotei din Constanţa, de la ora 9,55. 

Restricţii de trafic în Constanţa, de Ziua Marinei

Traficul rutier este restricţionat, joi, între orele 7.00-15.00, în zona peninsulară a municipiului Constanţa, pentru fluidizarea accesului pietonal pe esplanada din faţa Comandamentului Flotei.

Mijloacele auto neautorizate nu vor avea acces pe următoarele segmente de drum: intersecţia străzii Traian cu strada Termele Romane (zona Parcului Primăriei) până la Poarta 1 de acces în Portul Constanţa; intersecţia străzii Traian cu bulevardul Tomis până în Piaţa Ovidiu; prelungirea străzii Traian (zona Gara CFR/acces Poarta 3 Port Constanţa), pe Valea Portului, până la Poarta 1 Port Constanţa; intersecţia străzii Traian cu strada Negru Vodă şi intersecţia străzii Negru Vodă cu strada Ecaterina Varga.

Reprezentanţii Forţelor Navale au mai anunţat că utilizarea dronelor, pe timpul desfăşurării exerciţiului demonstrativ, între orele 9.00-13.00, va fi interzisă, recomandând totodată celor care doresc să asiste, pe faleza din Constanţa, la sărbătoarea marinarilor militari şi civili să nu deţină bagaje de dimensiuni mari.  

Articol recomandat de sport.ro
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Citește și...
Angajații ANAF vor încasa prime cât 3 salarii pentru
Angajații ANAF vor încasa prime cât 3 salarii pentru "performanțe excepționale" din controale și executări

Angajații ANAF vor încasa prime echivalente cu cel mult trei salarii de bază (calculate în funcție de salariul funcționarului căruia i se acordă prima), potrivit informațiilor obținute de către Profit.ro.

Încăierare în curtea unei școli din Dolj. Cinci elevi s-au bătut în urma unui conflict spontan. Poliția a deschis o anchetă
Încăierare în curtea unei școli din Dolj. Cinci elevi s-au bătut în urma unui conflict spontan. Poliția a deschis o anchetă

Cinci elevi cu vârste cuprinse între 11 şi 15 ani s-au bătut în curtea unei şcoli din judeţul Dolj, în urma unui conflict spontan.

Aderarea la Schengen, anunțată ca sigură de Ciolacu, este pusă sub semnul întrebării. De data aceasta Olanda s-ar putea opune
Aderarea la Schengen, anunțată ca sigură de Ciolacu, este pusă sub semnul întrebării. De data aceasta Olanda s-ar putea opune

Aderarea României la spațiul Schengen, anunțată ca sigură, de premierul Marcel Ciolacu pentru 1 ianuarie este pusă sub semnul întrebării.

Angajații ANAF vor încasa prime cât 3 salarii pentru
Angajații ANAF vor încasa prime cât 3 salarii pentru "performanțe excepționale" din controale și executări

Angajații ANAF vor încasa prime echivalente cu cel mult trei salarii de bază (calculate în funcție de salariul funcționarului căruia i se acordă prima), potrivit informațiilor obținute de către Profit.ro.

Încăierare în curtea unei școli din Dolj. Cinci elevi s-au bătut în urma unui conflict spontan. Poliția a deschis o anchetă
Încăierare în curtea unei școli din Dolj. Cinci elevi s-au bătut în urma unui conflict spontan. Poliția a deschis o anchetă

Cinci elevi cu vârste cuprinse între 11 şi 15 ani s-au bătut în curtea unei şcoli din judeţul Dolj, în urma unui conflict spontan.

Aderarea la Schengen, anunțată ca sigură de Ciolacu, este pusă sub semnul întrebării. De data aceasta Olanda s-ar putea opune
Aderarea la Schengen, anunțată ca sigură de Ciolacu, este pusă sub semnul întrebării. De data aceasta Olanda s-ar putea opune

Aderarea României la spațiul Schengen, anunțată ca sigură, de premierul Marcel Ciolacu pentru 1 ianuarie este pusă sub semnul întrebării.

Recomandări
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii

În vreme ce la nivel european se vorbește tot mai des despre mari dificultăți pentru economie, iar recesiunea este o realitate pentru Franța și Germania, candidații la Cotroceni promit venituri mai mari, cel puțin pentru o parte din populație, dar și redu

Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi

Mai sunt doar trei zile până la primul tur al alegerilor prezidențiale, iar ultimul sondaj arată noi evoluții în lupta pentru turul al doilea: George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi.

Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”
Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”

Marcel Ciolacu spune că va prezenta actele pentru a dovedi că și-a plătit zborul cu un avion privat la Nisa, însă va face acest lucru atunci când va dori el.