Panouri ilegale, contra vaccinare, peste tot în țară. Autorii au strâns donații online

31-01-2019 19:05

Chiar dacă gripa s-a dovedit mortală în anumite cazuri, peste tot în ţară au apărut panouri publicitare cu mesaje care induc ideea că vaccinurile nu ar fi tocmai bune.

Totul în contextul în care Ministerul Sănătăţii recomandă insistent imunizarea. Sesizate, autorităţile au pornit anchete şi au aflat că unele dintre panouri au fost şi amplasate ilegal.

În Cluj-Napoca, panourile publicitare cu mesaje care induc ideea că vaccinurile fac rău au apărut pe centura de ocolire a oraşului.

Planșele au fost montate la cererea unor persoane fizice. Iniţiatorii au reuşit să strângă pe internet mai mulţi adepţi care să îi susţină cu donaţii în demersul lor.

Lucrarea a fost făcută însă cu încălcarea legii, susţin reprezentanţii primăriei.

Iulia Persa, purtător de cuvânt Primăria Cluj-Napoca: "Acel panou a fost amplasat ilegal în acel loc. Poliţiştii locali îl vor da jos. Proprietarul riscă sancţiuni între 1.000 şi 100.000 de lei. Nu există autorizaţie de construcţie pentru panou şi nici pentru conţinut. Nu s-a solicitat aprobare pentru a se publica acel conţinut."

Cei care au amplasat panourile îşi fac reclamă pe reţelele sociale şi cer bani pentru închirierea cât mai multor spaţii publicitare unde să îşi promoveze mesajele anti-vaccin.

Din păcate, nu îşi bazează ideile pe studii susţinute de specialişti şi nici măcar nu au studii medicale.

În plus au refuzat să fie filmaţi şi au fost de acord doar cu o înregistrare audio, prin telefon.

Reporter: Dumneavoastră în ce domeniu activaţi, sunteţi medic?
Ioana Băcilă, activist: Eu sunt programator. Mesajul nostru pentru părinţi este să se informeze şi să citească prospectele vaccinurilor dintr-o sursă de informare corectă."

Mihai Moisescu, director DSP Cluj: "S-a luat legătura cu IPJ pentru a se aplica măsurile legale. S-a anunţat şi serviciul de control a Direcţiei de Sănătate Publică urmând ca în urma verificărilor să se aplice măsurile legale. Din punctul nostru de vedere nu este o activitate benefică."

Panouri cu mesaje care induc ideea că vaccinarea poate fi periculoasă au apărut şi în Mureş. În zonă, poliţia a început verificări.

Medicii, care se confruntă în această perioadă cu un număr mare de îmbolnăviri de gripă, consideră apariţia unor astfel de mesaje în plină epidemie cel puţin periculoase.

Unii dintre ei vorbesc chiar de un atentat la sănătatea publică.

Irina Maria Brumboiu, medic epidemiolog: "Aceste afişe sunt total greşite. Nu ştiu dacă cei care le-au pus au studii în domeniu medical. Cert este că este total greşit să susţii aşa ceva, mai ales că aceste vaccinuri sunt controlate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Se ştie exact compoziţia lor şi nu are de ce să se respecte pentru că sunt foarte bine verificate."

Potrivit Ministerului Sănătăţii, vaccinarea este principalul mod în care ne putem proteja de gripă.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!


VIDEO PROTVPLUS.RO