Momente pline de durere și amărăciune luni dimineață la Institutul Național de Medicină Legală ”Mina Minovici” din Capitală.

 

Rudele pacienților care au murit carbonizați în incendiul devastator de vineri dimineață, de la Institutul ”Matei Balș”, au venit să îi preia pe cei dragi pentru înhumare.

Au așteptat trei zile până când s-au confruntat cu această crudă realitate. Vorbim despre familiile celor care au murit vineri dimineață carbonizați în acel salon al morții de la Matei Balș.

Sunt oameni care suferă în tăcere, cum este și cazul familiei unei măicuțe de la o mănăstire, care de la prima oră a dimineții a venit aici pentru a ridica trupul neînsuflețit.

Sunt oameni care par resemnați în fața sorții și, mai mult decât atât, dau de înțeles că în ciuda celor petrecute nu sunt câtuși de puțin dispuși să pornească bătălii judiciare împotriva spitalului.

Preferă să lase autoritățile să-și ducă ancheta la bun sfârșit și să lămurească tot ceea ce-i de lămurit: ce anume s-a întâmplat și mai ales dacă există sau nu responsabilități.

Pe de altă parte, alte familii au fost chemate- spun surse de la IML ”Mina Minovici”- pentru a da probe de ADN și asta pentru că specialiștii de aici încă ar mai avea nevoie de comparațiile necesare pentru a duce la identificarea fără echivoc.

Între timp, ancheta continuă, se fac liste cu alți martori ce urmează să fie chemați de ofițerii de la Serviciul Omoruri pentru a putea da o imagine completă asupra celor petrecute în acel Pavilion 5, dar mai ales oame ni care ar putea spune ce anume s-a întâmplat.

Luni va fi reluată cercetarea la fața locului, pentru că, spun criminaliștii, tot ceea ce au găsit acolo este un adevărat morman de necunoscut și tot ceea ce se găsește acolo trebuie analizat în cel mai mic detaliu pentru ca toate răspunsurile așteptate de rudele celor care au murit și nu numai să fie oferite în timp util.

 

”Momentele au fost tragice și sincer să fiu nu vreau să mi le reamintesc acum”

 

Directorul medical al Institutului de Boli Infecțioase "Matei Balș" a povestit momentele de groază de vineri dimineață, când un incendiu devastator a izbucnit într-un salon cu pacienți bolnavi de Covid.

Doctorul Cătălin Apostolescu era de gardă în momentul în care flacările au pus stăpânire pe Pavilionul 5. Și a fost unul dintre cei care au încercat să salveze pacienții aflați în pericol.

Dr. Cătălin Apostolescu: ”Momentele au fost tragice și sincer să fiu nu vreau să mi le reamintesc acum. Mi le-am reamintit deja în declarație”.

Doctorul Cătălin Apostolescu a fost de gardă în noaptea de joi spre vineri, iar dimineață când a izbucnit incendiul a auzit țipetele pacienților cuprinși de flăcări și a încercat să dea o mână de ajutor pentru salvarea lor.

Dr. Cătălin Apostolescu: Am făcut tot ceea ce se putea face. La cât de violent era și cât de rapid evoluau lucrurile, acei bieți oameni mai aveau o șansă să fie salvați. Am reușit să salvăm 97 din 101.
Reporter: Cât de riscant a fost? Nu doar pentru pacienți, ci și pentru personalul medical?
Dr. Cătălin Apostolescu: Foarte riscant”.

Medicul susține că nu ar fi remarcat ca în salon să fi fost vreo aerotermă, că pacienții spitalizați nu ar fi avut confort termic sau că procedurile privind manipularea surselor de oxigen n-ar fi fost respectate.

Se ferește însă să spună ce anume ar fi provocat nenorocirea.

Și asistentele din pavilionul distrus de incendiu sunt încă în stare de șoc și povestesc cu greu prin ce au trecut. Au fost audiate ca martore, de către ofițerii de la Serviciul Omoruri.

 

Toate aparatele medicale vor fi trimise la expertizare

 

Pentru a treia zi consecutiv, criminaliștii și experții în incendii s-au întors în saloanele distruse de foc. Cercetarea la fața locului se dovedește extrem de anevoioasă, iar probele care să arate ce anume a provocat deazstrul sunt greu de găsit.

Imediat ce vor fi terminat de analizat aparatura medicală din salonul în care a izbucnit incendiul, anchetatorii vor începe să spargă pereții, pentru a vedea care este starea instalației electrice, dar și pentru a decupa toate prizele din aceste încăperi.

Toate aceste aparate medicale vor fi trimise apoi la Institutul de Protecție Antiexplozivă de la Petroșani pentru a fi expertizate.

Deși concluziile oficiale ale anchetei sunt departe de a fi cunoscute, ministrul Sănătății este convins că trebuie modernizate urgent instalațiile electrice, dar și cele de oxigen, care par a fi principalul motiv al unor astfel de accidente teribile.

Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății: ”Investiții mari întâi, respectiv evaluarea infrastructurii de gaze medicale și a infrastructurii electrice și pe de altă parte o mai bună finanțare a mentenanței, în special în secțiile ATI, secțiile cele mai expuse”.

De altfel, specialiștii Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă avertizează că saloanele în care pacienții sunt susținuți și cu ajutorul oxigenului sunt adevărate bombe cu ceas în absența unor sisteme de monitorizare și protecție.

În incintele medicale concentrația de oxigen în aer nu trebuie să depășească valoarea de 25%, iar semnalarea și evitarea unei astfel de situații periculoase se face prin monitorizare continuă a concentrației de oxigen cu senzori / analizoare de oxigen.

Pe de altă parte, medicii de la Institutul ”Matei Balș” au anunțat că o pacientă aflată în stare gravă din cauza infecției covid a murit.

Însă fără nicio legătură cu incendiul de vineri dimineață; atunci, pacienta respectiva se afla într-un salon de la etajul trei al Pavilionului 5 și a fost mutată ulterior, fără să fi suferit nici măcar o intoxicație cu fum, în secția de terapie intensivă.