Ancheta în cazul „Matei Balș” continuă. Care este principala ipoteză de lucru
Polițiștii și procurorii și experții Institutului National de Criminalistică au revenit, sâmbătă dimineață, la Institutul Matei Balș, pentru cercetări la fața locului.
Anchetatorii analizează salonul în care a izbucnit incendiul devastator de vineri dimineață, soldat cu moartea a cinci pacienți internați cu Covid. Echipei de anchetă li s-au alăturat experții Institutului de Securitate Minieră și Protecție Antiexploziva din Petroșani, specialiști care pot stabili ce anume a provocat dezastrul.
Imaginile surprinse de camerele de supraveghere din incinta spitalului sunt analizate secundă cu secundă. Anchetatorii susțin însă că în interiorul salonului unde au izbucnit flacările prima dată nu sunt sisteme de monitorizare video, așa încât cauza va trebui stabilită pe baza urmelor lăsate de vâlvătaie.
Principala ipoteză de lucru a anchetatorilor este o defecțiune a instalației electrice, însă, deocamdată, nimeni nu se încumetă să spună ce anume a provocat declanșarea incendiului. Tocmai de aceea, procurorii au chemat în ajutor experții în protecție antiexplozivă de la Petroșani, așa că este aproape sigur că în acest caz vor fi făcute mai multe expertize.
De vină ar putea fi o priză, bănuiesc anchetatorii care au periat încă de dimineață salonul în care s-a declanșat infernul, dar și aparatura de la care ar fi putut porni scânteia.
Echipați cu combinezoane de protecție, dar și lămpi care să le permită analiza în detaliu a zonei, criminaliștii și experții au încercat să își dea seama de la ce s-a aprins pijamaua unuia dintre pacienți. Bărbatul a fost cel care strigase după ajutor când una dintre infirmiere a intrat în salon și l-a acoperit cu o pătură ca să stingă flacările. Colega ei, alertată, a oprit alimentarea cu oxigen. Ar fi fost mult prea târziu, pentru că focul devenea tot mai intens și mai violent, iar încăperea era deja cuprinsă de un fum negru, înecăcios. Puțin a lipsit ca și cele două angajate să ardă de vii.
Marian Mihoci, șeful Serviciului Omoruri: „În acest moment nu putem să vă dezvăluim cauza incendiului. Am evaluat împreună cu INSEMEX și ISUBIF. În zilele următoare stabilim cauza.”
Între timp, continuă și audierea personalului medical din Institutul Matei Balș. La Serviciul Omoruri din Poliția Capitalei au fost citați ca martori inclusiv medici și asistente care nu erau de gardă în momentul tragediei, dar care pot lămuri și eventualele controverse, cum ar fi, de pildă, faptul că familiile pacienților ar fi fost nevoite să aducă de acasă radiatoare, pentru că în saloane ar fi fost prea frig.
Vlad Hosu, avocatul unei asistente: „Ancheta este abia la început și vor fi chemați toți cei din spital, ca să se afle adevărul.”
Ancheta în care vor fi verificate și investițiile făcute, dar și lucrările de mentenanță la instalația electrică, ar putea dura luni de zile.