Plan de măsuri urgente după tragedia de la Matei Balș. Ce au anunțat autoritățile

Ultima actualizare: 31-01-2021 10:09

Pacienții internați la Matei Balș, transferați după tragedie la alte spitale din Capitală, se recuperează. Unii dintre ei se află în stare gravă, iar medicii sunt rezervați în privința șanselor de supraviețuire.

 

Ministrul Sănătății Vlad Voiculescu a anunțat un plan de măsuri, care evident nu vor putea fi aplicate într-un timp foarte scurt, dar este nevoie să se facă pași pentru ca tragedii precum cele de la Matei Balș sau de la Piatra Neamț să nu se mai repete.

Ministrul a anunțat că se lucrează deja la un plan de urgență împreună cu cei de la IGSU și cu cei de la Societatea Română de Anestezie și Terapie Intensivă, care au venit deja cu câteva măsuri.

Pe de-o parte, trebuie reglementate rețelele de electricitate și de gaze medicinale – sunt cele de oxigen și aer comprimat, care au fost suprasolicitate în ultimul an din cauza pandemiei.

Trebuie să se asigure contractele de mentenanță și service pentru echipamentele medicale, apoi în fiecare lună inspectorii DSP vor merge în unitățile sanitare și vor face controlae pentru a vedea care este stadiul acestor lucrări.

A vorbit Vlad Voiculescu și despre cât de greu le este oamenilor în această perioadă să afle informații despre rudele care le sunt internate în spitale, pentru că știm cu toții că de un an de zile sunt interzise vizitele din cauza pandemiei de Covid-19.

 

Fond național pentru siguranța pacienților

 

În acest sens se lucrează la un sistem de informare la nivelul fiecărui spital; astfel, aparținătorii vor avea unde să sune să afle informații despre rudele informate și, mai mult, vor putea sta de vorbă cu ele atunci când va fi posibil. Partea tehnică va fi pusă la dispoziție de cei de la STS.

Se va constitui și un fond național pentru siguranța pacienților în spitale și, sublinia Vlad Voiculescu, avem la dispoziție bani europeni în acest sens.

De asemenea, pentru a se înțelege și a se afla care sunt problemele din unitățile sanitare, va fi pus la dispoziție un mecanism de feedback pentru manageri, la fel ca cel care a fost inaugurat în 2016 pentru pacienți, când ministru era tot Vlad Voiculescu.

Managerii vor avea la dispoziție un număr de telefon la care să sune, să pună problemele cu care se confruntă, pentru că primul pas pentru rezolvarea unei probleme este să recunoaștem că o avem.

 

 

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO