DOCUMENT privind controalele în spitale. 30% nu au rezervor de apă și nici senzori de fum

01-02-2021 12:25


Autoritățile au publicat raportul controalelor efectuate în unitățile sanitare, după tragedia de la Piatra Neamț. Concluziile sunt devastatoare.

Aproape 30% dintre spitale nu au rezervor de apă pentru incendii, iar multe clădiri fie nu au senzori de fum, fie aceștia sunt defecți.

În plus, nu este asigurată mentenanța instalațiilor pentru stingerea focului, iar căile de evacuare nu sunt semnalizate corespunzător.

Și la secțiile ATI sunt mari probleme. 60 la sută dintre saloanele de terapie intensivă nu au sisteme corespunzătoare pentru tratarea aerului, iar un sfert dintre secțiile ATI funcționează cu sisteme de intubație neadecvate.

DOCUMENTUL integral poate fi citit aici.

Problemele trebuie rapid remediate, pentru ca tragedii precum cea de la Piatra Neamț sau de la Matei Balș să nu se repete, subliniază autoritățile.

Asta în condițiile în care cea mai mică scânteie poate declanșa un dezastru, iar pericole sunt la tot pasul. Duminică seară, la Secția ATI a Spitalului „Sfântul Pantelimon" din București, un tub de neon dintr-un salon s-a ars și a început să scoată fum.

Din fericire, nimeni nu a avut de suferit. Preventiv, cei doi pacienți din încăpere au fost mutați în alt salon cât timp a fost schimbat neonul defect.