Un adolescent de 15 ani si 30 de kg, gasit intr-un camin privat din Buzau. Procurorii vorbesc despre o institutie a torturii

Dată publicare: 03-04-2014 18:58
Dată actualizare: 06-04-2014 07:01


Ancheta de proportii la un camin privat din Buzau. Procurorii aveau informatia ca pacientii de aici, copii cu dizabilitati sau batrani ai nimanui, sunt batuti, legati cu sfoara si sedati. Printre ei, si un adolescent de 15 ani, care are 30 de kilograme.

Coincidenta sau nu, chiar in aceste zilele se afla in Romania comisarul european pentru drepturile omului. Oficialul a cerut ca autoritatile sa urgenteze infiintarea mecanismul national de prevenire a torturii, adica o institutie care sa controleze toate centrele si caminele care ingrijesc persoane cu nevoi speciale.

Facut ghem intr-un colt de pat, sta adolescentul de 15 ani. Nu vorbeste si cantareste doar 30 de kilograme, cat un copil de 9 ani. Desi ar avea nevoie in permanenta de asistenta medicala, este lasat sa se descurce singur.

Camin in Buzau

Nimeni din acest camin privat nu stie sa spuna ce boala are baiatul. Cei care ar trebui sa il ingrijeasca au o explicatie bizara:

Asistenta medicala: "E imobilizat la pat, mananca cu lingura. El are si o malformatie, nu vedeti cum arata."
Reporter: "Dar e numai piele si os..."
Asistenta medicala: "Pai da, dar nu e vina mea, mananca normal."

In acest asezamant privat din localitatea Aldeni, sunt internate aproape o suta de persoane, copii si tineri cu afectiuni psihice dar si batrani, fara familie. Cei mai multi sunt trimisi aici de primarii din Capitala.

Camin in Buzau

In afara de cele cateva ingrijitoare, din camin lipseste asistenta medicala de specialitate. Doctorul vine din cind si cind sa ii vada pe pacienti. Dincolo de aceste nereguli, procurorii au primit mai multe sesizari potrivit carora pacientii ar fi folositi ilegal la munca in curte dar si ca ar fi batuti si supra-sedati.

"Se efectueaza o ancheta penala sub aspectul comiterii mai multor infractiuni contra vietii si integritatii corporale, infractiuni de lovire, sau alte violente sau rele tratamente aplicate unor persoane din acest camin, de abuz in serviciu", a declarat Vasile Andrei, procuror in cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Buzau.

Cei din conducerea institutiei resping toate acuzatiile.

Vasile Alexandru, administratorul caminului

Vasile Alexandru, administratorul caminului: "Daca eu as fi in locul asistatului, mi-ar placea ce este aici? Deci, inca odata, mi-ar placea? Eu spun ca da."
Reporter: "Pacientii sunt ingrijiti corespunzator?"
Vasile Alexandru: "Mai mult decat suficient de bine."

Cazul a intrat si in atentia Directiei de Asistenta Sociala si pentru Protectia Copilului.


VIDEO PROTVPLUS.RO