Moartea a 14.000 de oi în portul Midia, subiect internațional. „Vedem ce se poate face”

Dată publicare: 25-11-2019 16:40
Dată actualizare: 25-11-2019 19:43


Imaginile groaznice cu cele peste 14 mii de oi moarte în Portul Midia au făcut înconjurul lumii, iar asociațiile internaționale de protecția a animalelor acuză o supraîncărcare a vaporului.

Doar câteva zeci de animale au fost aduse în viață la mal de pompierii implicați în operațiunile de salvare.

Prioritatea autorităților de la malul mării este punerea navei pe linia de plutire. Același vapor a fost implicat și anul trecut într-un incident pe Marea Marmara, când a plutit în derivă zile în șir după o defecțiune la motor.

Imaginile filmate de echipele de intervenție suprind agonia animalelor ajunse în mare. Dezorientată, una dintre oile care au reușit să scape cu viață în urma scufundării se lovește puternic de bordul navei.

Din păcate, soarta animalului a fost tragică. Dintre cele 14.600 de oi, doar 36 au fost aduse la mal în viață.

 

 

Zeci de leșuri de animale plutesc în mare

 

 

Imaginile filmate astăzi cu o drona ghidată deasupra navei arată dezastrul din Portul Midia. Zeci de leșuri de animale plutesc în mare, iar la bord, alte câteva mii sunt strivite în magaziile vaporului.

Scenele de groază fac deja înconjurul lumii. BBC, The Guardian și chiar Bangkok Post au preluat imaginile șocante, iar membrii asociațiilor pentru protecția animalelor cer anchete serioase.

Una dintre bănuielile lor este că transportul respectiv nu ar fi respectat legea. Chiar Uniunea Europeană a recomandat în vară României interzicerea exportului de animale vii, după ce un cargou a pornit cu mii și mii de oi la bord către Golful Persic, în luna august, pe o căldură infernală. Sute de animale au murit pe drum, susțin reprezentanțiii „Animals Internațional".

„Nu este pentru prima dată când astfel de incidente apar! Să ne amintim vasul care s-a ciocnit anul trecut cu un vas rusesc de spionaj sau nava Trust One care a plecat acum câțiva ani cu peste 10 mii de oi spre Iordania și toate au murit pe drum. Sperăm că este ultimul semnal de alarmă pe care Guvernul României îl primește pentru a face ceea ce trebuie să facă - să interzică exportul cu animale vii”, a declarat Gabriel Păun, reprezentant al Animals International.

După asemenea incidente tragice, au circulat în mediul online petiții semnate de cei revoltați de întreagă situație, însă fără rezultat.

Deocamdată, autoritățile din Constanța caută soluții pentru a repune nava din portul Midia pe linia de plutire. Astăzi a fost aruncată peste bord mâncarea pentru animale, pentru că vaporul să scape de încărcătură. Mai mulți scafandri au inspectat baza vaporului, în căutarea unor eventuale spărturi.

Totodată, ofițerii portuari au primit imagini în care se observă că nava era înclinată încă de la desprinderea de pe cheu și a început să se scufunde chiar când era tractată de remorchere.

„A fost controlat fundul navei pentru că există ipoteza că această să aibe o crăpătura, dar nu s-a confirmat. În funcție de timpul în care nava va fi pusă pe poziția orizontală, abia atunci vom putea interveni pentru a scoate cadavrele animalelor. Avem DSP-ul, DSV-ul, monitorizăm, sperăm să nu fie nicio problem”, a declarat prefectul județului Constanța, Dumitru Jeacă.

„Important este să ramflueze nava, să o aducă la cheu și după aceea să vedem ce se poate face”, a declarat și directorul Administrației Canalelor Navigabile, Daniel Georgescu.

Pînă la terminarea cercetărilor, cei 22 de marinari sirieni sunt reținuți la bordul unui alt vapor.

 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
 


VIDEO PROTVPLUS.RO