Orașele României împânzite de cabluri. Reacția turiștilor când văd stâlpii încărcați
La zece ani de când autoritățile locale au demarat proiecte pentru mutarea cablurilor de pe stâlpi în subteran, orașele României sunt încă împânzite de fire.
Bucureștiul are până acum puțin peste 10% din clădiri racordate la infrastructură subterană. La Timișoara, primarul a tăiat cablurile, după ce a cerut în repetate rânduri ca ele să fie îngropate. Însă mobilizarea edilului a lăsat centrul orașului fără internet, curent și telefon.
Suntem în România, țară cu una dintre cele rapide conexiuni la internet la nivel global. Însă viteza cu care firele sunt mutate în subteran este mult mai lentă.
Alegeri 2024
13:17
LIVE TEXT | Referendum București 24 noiembrie 2024. AEP: Până la ora 13:00, au votat 133.931 de cetăţeni - 15,56%
13:14
George Simion: Încurajez românii să meargă la vot! Să-i lăsăm pe români să decidă, fără manipulare, fără sondaje falsificate
13:00
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A treia zi de alegeri în diaspora. Număr semnificativ mai mic de voturi față de 2019
12:56
Exit poll alegeri prezidențiale 2024 - turul 1. Primele rezultate publicate la ora 21:00, pe Știrile PRO TV
Acești muncitori care trebuie să îngroape cablurile sapă gropi cu târnăcopul și toarnă cimentul cu lopata. În ritmul ăsta, nu vor termină curând. Iar turiștii străini care ne vizitează sunt uimiți când văd stâlpii încărcați de cabluri.
„Asta este artă? Un fel de artă? Poate fi distractiv, dar la noi nu există așa ceva, în Franța. Este înfiorător, este ca o pânză de păianjen”, spune un turist străin.
Și cea mai importantă parte este legată de siguranță și estetică. Luăm exemplul acestei interesectii dintre Calea Moșilor și bulevardul Hristo Botev, aproape de centrul Capitalei. Nu doar că stâlpii de aici sunt plini de cabluri, însă ca simplu pieton ai deasupra capului un păienjeniș de fire. În timp ce pe altele încerci să le ocolești pentru că atârnă de pe stâlpi sau sunt căuze direct pe asfalt.
Programul NetCity, prin care cablurile urmează să fie introduse în subteran a fost demarat în 2008. Rețeaua subterană ar urmă să cuprindă tot Bucureștiul, plus zona metropolitană din apropierea lui.
Însă la aproape 10 ani de la începerea lucrărilor, Capitala are infrastructură pentru telecomunicațîi sub pământ în proporție de puțin peste 10%.
Doar 15.000 de clădiri sunt racordate la infrastructură subterană, dar până în 2020 responsabilii susțin că vor fi peste 2000 de kilometri de cabluri în pământ.
Și în Timișoara există o hotărâre de consiliu care îi obligă pe furnizorii de servicii de televiziune, internet și telefonie să introducă în subteran cablurile încă din 2009, însă nu s-a făcut nimic. Așa că primarul orașului s-a hotărât să facă ordine, după ce i-a somat pe responsabili, iar aceștia nu au reacționat.
„Hotărârea este fermă. Scăpăm orașul de cabluri aeriene”, a declarat primarul Timișoarei, Nicolae Robu.
Aseară a cerut tăierea cablurilor aeriene care atârnă peste tot. Iar centrul orașului a rămas fără servicii de telefonie, televiziune și internet prin cablu.
„Între 800 și 1000 de abonați. Așteptăm să vedem până unde se taie să găsim o variantă, dacă există. Poate să fie o săptămână, poate să fie o lună”, spune reprezentantul unei firme internet-TV.
„Noi nu vrem să lăsăm orașul fără internet, fără telefonie, fără televiziuni prin cablu, dar vrem să arătăm că suntem hotărâți să rezolvăm această problemă”, a mai precizat Nicolae Robu.
Inclusiv inspectoratul școlar și trei licee au rămas fără internet, într-o zi în care elevii claselor a XI-a și a XII-a au susținut simularea Bacalaureatului.
„Am pierdut conexiunea cu ROEdu, am pierdut conexiunea cu Ministerul Educației”, a spus Aura Danielescu, inspector general ISJ Timiș.
De cealaltă parte, furnizorii spun că nu au avut nici timp, nici fonduri suficiente pentru a îngropa toate firele.
„Înseamnă foarte mulți bani. Trebuia primăria să acceseze fonduri europene și să facă canalizatie”, spune Aleksandar Stancovici, reprezentant firmă telefonie mobilă.
Și Craiova este unul dintre orașele urâțite de cablurile de pe stâlpi.
Însă Brașovul a rezolvat problema de acum 10 ani. Iar anul trecut, și proprietarii caselor au fost obligați să mute și cablurile electrice.
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!