Orașele României împânzite de cabluri. Reacția turiștilor când văd stâlpii încărcați

Autor: Stirileprotv.ro
Ultimul update: Marti 19 Martie 2019 20:42
Data publicarii: Marti 19 Martie 2019 18:16
Categorie: Stiri actuale

La zece ani de când autoritățile locale au demarat proiecte pentru mutarea cablurilor de pe stâlpi în subteran, orașele României sunt încă împânzite de fire.

Bucureștiul are până acum puțin peste 10% din clădiri racordate la infrastructură subterană. La Timișoara, primarul a tăiat cablurile, după ce a cerut în repetate rânduri ca ele să fie îngropate. Însă mobilizarea edilului a lăsat centrul orașului fără internet, curent și telefon.

Suntem în România, țară cu una dintre cele rapide conexiuni la internet la nivel global. Însă viteza cu care firele sunt mutate în subteran este mult mai lentă.

Acești muncitori care trebuie să îngroape cablurile sapă gropi cu târnăcopul și toarnă cimentul cu lopata. În ritmul ăsta, nu vor termină curând. Iar turiștii străini care ne vizitează sunt uimiți când văd stâlpii încărcați de cabluri.

„Asta este artă? Un fel de artă? Poate fi distractiv, dar la noi nu există așa ceva, în Franța. Este înfiorător, este ca o pânză de păianjen”, spune un turist străin. 

Și cea mai importantă parte este legată de siguranță și estetică. Luăm exemplul acestei interesectii dintre Calea Moșilor și bulevardul Hristo Botev, aproape de centrul Capitalei. Nu doar că stâlpii de aici sunt plini de cabluri, însă ca simplu pieton ai deasupra capului un păienjeniș de fire. În timp ce pe altele încerci să le ocolești pentru că atârnă de pe stâlpi sau sunt căuze direct pe asfalt.

Programul NetCity, prin care cablurile urmează să fie introduse în subteran a fost demarat în 2008. Rețeaua subterană ar urmă să cuprindă tot Bucureștiul, plus zona metropolitană din apropierea lui.

Însă la aproape 10 ani de la începerea lucrărilor, Capitala are infrastructură pentru telecomunicațîi sub pământ în proporție de puțin peste 10%.

Doar 15.000 de clădiri sunt racordate la infrastructură subterană, dar până în 2020 responsabilii susțin că vor fi peste 2000 de kilometri de cabluri în pământ.

Și în Timișoara există o hotărâre de consiliu care îi obligă pe furnizorii de servicii de televiziune, internet și telefonie să introducă în subteran cablurile încă din 2009, însă nu s-a făcut nimic. Așa că primarul orașului s-a hotărât să facă ordine, după ce i-a somat pe responsabili, iar aceștia nu au reacționat.

„Hotărârea este fermă. Scăpăm orașul de cabluri aeriene”, a declarat primarul Timișoarei, Nicolae Robu. 

Aseară a cerut tăierea cablurilor aeriene care atârnă peste tot. Iar centrul orașului a rămas fără servicii de telefonie, televiziune și internet prin cablu.

„Între 800 și 1000 de abonați. Așteptăm să vedem până unde se taie să găsim o variantă, dacă există. Poate să fie o săptămână, poate să fie o lună”, spune reprezentantul unei firme internet-TV.

„Noi nu vrem să lăsăm orașul fără internet, fără telefonie, fără televiziuni prin cablu, dar vrem să arătăm că suntem hotărâți să rezolvăm această problemă”, a mai precizat Nicolae Robu. 

Inclusiv inspectoratul școlar și trei licee au rămas fără internet, într-o zi în care elevii claselor a XI-a și a XII-a au susținut simularea Bacalaureatului.

„Am pierdut conexiunea cu ROEdu, am pierdut conexiunea cu Ministerul Educației”, a spus Aura Danielescu, inspector general ISJ Timiș.

De cealaltă parte, furnizorii spun că nu au avut nici timp, nici fonduri suficiente pentru a îngropa toate firele.

„Înseamnă foarte mulți bani. Trebuia primăria să acceseze fonduri europene și să facă canalizatie”, spune Aleksandar Stancovici, reprezentant firmă telefonie mobilă.

Și Craiova este unul dintre orașele urâțite de cablurile de pe stâlpi.

Însă Brașovul a rezolvat problema de acum 10 ani. Iar anul trecut, și proprietarii caselor au fost obligați să mute și cablurile electrice.

 Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Primarul Timişoarei a tăiat cu mâna lui cablurile de Internet şi TV din centrul oraşului
Primarul Timişoarei a tăiat cu mâna lui cablurile de Internet şi TV din centrul oraşului
VIDEO PROTVPLUS.RO
liviu dragnea, irina tanase
Dragnea, despre o posibilă nuntă cu Irina: ”Nici măcar nu știu dacă acceptă”
Accident cu 11 victime în Cluj, dintre care 9 sunt elevi. Planul Roșu, activat
Schimbările climatice afectează și pomii fructiferi. „Preţul aproape că se va dubla”
The Color Run 2019. Baie de culoare, roz fiind vedeta absolută
A murit pentru o poză, în același loc în care alte 5 persoane au căzut victime
Momentul în care un ”susținător” ezită să își pună tricoul cu PSD. ”Ți-e rușine?”. VIDEO
cutremur, romania, vrancea, 28 octombrie,
Cutremur în România, sâmbătă după-amiază. S-a produs la o adâncime de 133 de kilometri
Un copil de cinci ani a ajuns la spital, după ce a fost lovit de o ambulanţă
Zeci de tone de tutun, confiscare de polițiști. Au fost deschise 862 de dosare penale. FOTO
Un român ar fi furat un bolid din Franța. A apucat să îl conducă doar până la Vama Sighet
Memorialul Colectiv, batjocorit cu mesaje electorale: „Este o lipsă de empatie”. FOTO
Înregistrările de la "creşa groazei". "În loc să te spele, doarme, nesimţita aia de mă-ta"