Opt construcții românești, incluse în cea mai importantă competiție de arhitectură contemporană din UE
Opt construcții românești intră în cea mai importantă competiție de arhitectură contemporană din Uniunea Europeana.
Proiectele sunt diverse, de la ansambluri rezidențiale până la spații de 15 metri pătrați, ori case tradiționale, restaurate autentic.
Printre principalele criterii de selecție sunt încadrarea în arhitectura locului, dar și folosirea de materiale sustenabile.
În județul Caraș Severin, voluntarii construiesc o căsuță de doar 15 metri pătrați cu lemn recuperat dintr-o locuință demolată și șindrilă fabricată de nepotul unui meșter din sat. Localnicii ajută la reînvierea tehnicile tradiționale.
Casa are o priveliște superbă chiar din pat, electricitate și o baie confortabilă, dar afară. Cu rezervare, va primi turiști care doresc să trăiască experiența naturii sălbatice. A fost botezată MuMa, după numele bunicii în a cărei livadă a fost construită.
Pe lista proiectelor din România selectate pentru premiile Uniunii Europene pentru arhitectură contemporană sunt și două imobile rezidențiale din București. Unul dintre ele, cu 20 de locuințe, creaază locatarilor senzația că stau la casă, nu într-un apartament obișnuit.
Curțile interioare sunt comune, iar multe apartamente se întind pe două sau trei niveluri. Un alt imobil boutique, cu 17 apartamente, atrage atenția prin cromatică, finisaje premium, curți private dar și culoare de acces generoase.
Andrei, arhitect: „Am încercat să lucrăm cu o tipologie locală a centrului vechi al Bucureștiului, aș putea spune chiar cu casa vagon, casa aceasta așezată în lung pe teren și asta se întâmplă în ambele proiecte.”
Un complex rezidențial amplasat între două păduri din Mogoșoaia i-a cucerit pe experți prin cele 154 de apartamente "verzi". Imobilul folosește pompe de căldură geotermice ce utilizează energia regenerabilă a pământului pentru încălzire și răcire a locuinței, dar și pentru apa caldă. Apartamentele sunt construite din materiale cât mai sustenabile și au un design de tip loft, adică industrial, din beton și cărămidă.
La Premiiile Uniunii Europene pentru Arhitectura contemporană mai concurează un incubator pentru afaceri din Brașov, cu o suprafață de 23 de mii de metri pătrați, dar și clădirea unei clinici aflate în centrul istoric al Clujului.
Un alt proiect selectat este cel al Capelei Sfânta Ana din satul Siculeni, din județul Harghita. Forma clădirii imită o fustă din portul popular, iar încălzirea este în pardoseala industrială. La jurizare intră și proiectul "Adoptă o casă". A fost inițiat în urmă cu zece ani de o asociație din București, din dorința de a salva clădirile tradiționale din Roșia Montana.
Premiile Uniunii Europene pentru Arhitectură contemporană se acordă o data la doi ani și sunt cele mai importante din Europa. Proiectele sunt selectate de experții cei mai bine cotați din fiecare țară, care pot alege însă lucrări de pe tot continentul. Bineînțeles clădirile trebuie să fie frumoase, dar trebuie să acorde prioritate mediului și să se încadreze în arhitectura locului unde sunt ridicate.