Număr record de proiecte, la competiția organizată de Ordinul Arhitecţilor, în Bucureşti
În haosul imobiliar din România, apar locuinţe şi construcţii care schimbă imaginea oraşelor şi îi învaţa pe dezvoltatori ce înseamnă bunul simţ în materie de urbanism, chiar şi în timpul unei crize.
Peste patru sute de proiecte au participat în acest an la competiţia organizată de Ordinul Arhitecţilor din România, în Bucureşti. Iar câştigătorii pot fi luaţi drept model de ceilalţi dezvoltatori.
În Bucureşti, într-un cartier aproape de centru, cu străduţe mici şi lungi, au apărut șapte case înlănţuite, o „comunitate” de 20 de apartamente. Cinci ani a durat construcţia blocului încadrat perfect între case vechi şi blocuri socialiste. Proiectul a câştigat marele premiu pentru locuinţe colective, la anuala Ordinului Arhitecţilor din România.
Arhitect: „Noi ne-am uitat la un fel de a construi în zona aceasta, ne-am uitat la casele vagon ale Bucureştiului vechi, ne-am uitat la o anumită relaţie a clădirilor cu curtea. Proiectul e compus dintr-o serie de volume care se aşază în lungul terenului ca nişte bucăţi de casă, care se aşază una după cealaltă pe teren şi glisează puţin una pe lângă cealaltă”.
Cel mai apreciat proiect de locuinţă individuală a fost o casă de 300 de metri pătraţi, ridicată într-un ansamblu rezidenţial aflat la 35 de kilometri de Bucureşti, lângă o pădure. Tocmai de aceea provocarea a a fost că priveliştea verde să se vadă din orice unghi al locuinţei.
Astfel de proiecte iau în calcul că locuinţa sa se încadreze perfect în zonă. Chiar dacă terenurile sunt mici şi printre case. Iar când vine vorba de cartierele vechi, provocarea este să se armonizeze materialele noi cu arhitectură tradiţională.
Arhitect: „Există elementul de creativitate, de nou, dar în acelaşi timp se află şi un element destul de rar întâlnit în arhitectura noastră, elementul de bun simţ, de respect faţă de contextul în care te amplasezi”.
Printre câştigători se află şi o librărie, un mix între un spaţiu stradal şi un centru comercial. Dar şi o cafenea, unde s-a lucrat cu elemente puţine, dar puternice.
La anuala organizată de Ordinul Arhitecţilor din Bucureşti au participat un număr record de proiecte, de la locuinţe şi birouri până la amenajări de interior şi patrimoniu, finalizate în ultimul an. Juraţii au fost din Danemarca, Irlanda, Norvegia, Franţa şi România.