ONU denunţă "intimidările" din Rusia împotriva persoanelor care se opun războiului din Ucraina
Înaltul Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului a denunţat luni „intimidările” din Rusia la care sunt supuse persoanele ce se opun războiului din Ucraina, precum şi diferitele „forme de cenzură” din această ţară.
În Rusia, „intimidările, măsurile restrictive şi sancţiunile împotriva persoanelor care îşi exprimă opoziţia faţă de războiul din Ucraina compromit exercitarea unor libertăţi fundamentale garantate de Constituţie, în special drepturile la libertatea de reuniune, de expresie şi de asociere”, a declarat Înaltul Comisar interimar, Nada Al-Nashif, în discursul de deschidere a celei de-a 51-a sesiuni a Consiliului Drepturilor Omului.
„Presiunile exercitate asupra jurnaliştilor, blocarea unor resurse disponibile pe internet şi alte forme de cenzură sunt incompatibile cu pluralismul media şi încalcă dreptul de acces la informaţie”, a adăugat ea.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Nada Al-Nashif a făcut apel la Moscova „să reconsidere măsurile luate pentru a extinde eticheta de 'agent al străinătăţii' la persoanele considerate a fi 'sub influenţă străină' şi pentru a incrimina contactele nedeclarate cu reprezentanţi ai unor state, organizaţii străine sau internaţionale considerate ca fiind îndreptate împotriva 'securităţii' Federaţiei Ruse”.
Războiul din Ucraina va fi abordat în mai multe rânduri în cadrul sesiunii Consiliului, care se reuneşte pentru o lună.
Înaltul organism al ONU de apărare a drepturilor omului a deschis deja în mai o anchetă la nivel înalt în privinţa încălcărilor comise de trupele ruse în Ucraina.
Anchetatorii ar urma să fie audiaţi la 23 septembrie de Consiliu. Însă se exercită presiuni tot mai mari pentru ca Înaltul Comisariat să se intereseze de asemenea de încălcările drepturilor omului în Rusia şi să creeze un post de raportor special.
Nu este însă sigur că ţările occidentale vor lansa un proiect de rezoluţie pe acest subiect, deoarece se tem că nu vor reuşi să construiască o majoritate, în contextul în care propunerile trebuie aprobate de majoritatea celor 47 de state membre ale Consiliului.
Pe acest subiect, Nada Al-Nashif, care ocupă postul de Înalt Comisar interimar, în aşteptarea venirii la Geneva a austriacului Volker Türk, numit săptămâna trecută ca succesor al lui Michelle Bachelet, nu a făcut o recomandare specifică pentru Consiliu, lăsându-i pe diplomaţi să decidă cu privire la calea de urmat.