O nouă ofertă a Guvernului pentru profesori: Majorare de la 1 ianuarie și bonus anual de 1.500 de lei, până în 2027
Preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie ”Spiru Haret”, Marius Nistor, afirmă că Guvernul a propus, în cadrul discuţiilor de vineri, o majorare salarială de 45% din creşterile stipulate în grilele de salarizare, majorare acordată de anul viitor.
De asemenea, Executivul a mai propus şi un bonus anual de 1.500 de lei, acordat în luna octombrie, din fonduri europene, până în anul 2027.
„În urma discuţiilor purtate, Guvernul a avansat o nouă variantă, în sensul în care creşterea de la 1 ianuarie 2024 ar trebui să fie de 45% din creşterile stipulate în grilele de salarizare şi 1.500 de lei acordaţi în 5 octombrie, bani din fonduri europene, bani care vor fi acordaţi anual până în 2027”, a declarat Marius Nistor, vineri, pentru News.ro.
Întrebat dacă de aceste majorări salariale şi de suma acordată în luna octombrie ar urma să beneficieze toate categoriile de personal din sistemul de educaţie, nu doar personalul didactic, liderul FSE ”Spiru Haret” a răspuns că ”nu s-a intrat în amănunte” pe acest aspect în cadru discuţiilor care au avut loc vineri, la Guvern.
Totodată, întrebat dacă consideră drept mulţumitoare propunerile venite din partea Executivului, Marius Nistor a răspuns că cei care trebuie să fie mulţumiţi sunt colegii săi.
„Eu nu exprim păreri personale, eu reprezint o structură sindicală, sunt seci de mii de oameni acolo, e trebuie să fie mulţumiţi, nu eu. Astăzi este grevă, mai departe colegii hotărăsc, în cunoştinţă de cauză”, a adăugat Nistor.
Nistor: „Nimeni nu are voie să forţeze pe cineva să iasă din grevă”
Nistor, a mai declarat că nu este normal să existe presiuni în a se renunţa la grevă, conform Agerpres.
„Nu este normal să se întâmple aşa ceva. Nimeni nu are voie să forţeze pe cineva să intre în grevă sau să forţeze pe cineva să iasă din grevă. Este drept constituţional. Este o mare greşeală care nu face altceva decât să crească starea de tensiune din învăţământ şi nu cred că este cazul. Le-am şi transmis reprezentanţilor Guvernului că în momentul de faţă există o revoltă foarte mare în cancelarii şi indiferent cum se va termina această acţiune de protest, doar colegii vor hotărî dacă nu au rezultatele pe care le scontau, automat se poate ajunge şi la aşa ceva. Urmează să stabilim la discuţiile ulterioare cu domnul Boloş. Acum colegii au solicitat dacă se pot acorda. Acţiunile de protest să ştiţi că nu vizează numai creşteri salariale. Pe noi ne interesează până la urmă şi investiţiile totale în sistemul de învăţământ. Dorinţa noastră este să ajungem rapid la acel 15% din bugetul general consolidat, care în procent din PIB cam tot acelaşi lucru înseamnă. Deci, dacă vrem să vedem că într-adevăr legile învăţământului preuniversitar şi universitar sunt cu adevărat funcţionale, atunci automat trebuie să ai şi finanţare corespunzătoare. Este examenul de maturitate pe care îl dă clasa politică în maximum şase luni", a subliniat Nistor.
Profesorii protesteaza în București
Mii de sindicalişti din Educaţie protestează, vineri, în Bucureşti, începând de la ora 11:00. De la ora 12:30 aceştia au plecat în marş pe traseul Piaţa Victoriei - Bd. Nicolae Titulescu - urcare Pod Basarab - str. Grozăveşti - Bd. Geniului - sensul de mers dinspre Bd. Iuliu Maniu către Piaţa Răzoare, unde au ajuns în jurul orei 13:30.
Ulterior, după aproape o oră şi jumătate protestatarii s-au adunat în faţa Palatului Cotroceni.
Guvernul a aprobat, joi, o Declaraţie, având ca anexă un memorandum, ca o "garanţie suplimentară" privind politica sectorială de salarizare a personalului din sistemul naţional de învăţământ, în acord cu solicitarea cadrelor didactice în acest sens.
În context, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie "Spiru Haret", Marius Nistor, a menţionat că Memorandumul prin care Guvernul se angajează să ofere garanţii suplimentare în ceea ce priveşte salarizarea profesorilor debutanţi nu prezintă foarte multe garanţii din punct de vedere juridic. Acesta a adăugat că documentul cuprinde o parte dintre propuneri, respectiv acea referire la salariul mediu brut pe economie, care ar trebui să fie echivalentul salariului debutantului cu studii superioare de lungă durată, şi face referire şi la tranşa care va fi plătită de la 1 ianuarie, însă sindicatele din Educaţie au mai avut şi alte cerinţe care nu sunt incluse în document.
Potrivit unui comunicat transmis la începutul acestei săptămâni de către sindicate, un număr de 134.007 de membri de sindicat, respectiv 86,93% din totalul celor care au semnat referendumul pentru declararea grevei, continuau protestul în data de 6 iunie.
Greva generală din educaţie a fost declanşată în data de 22 mai 2023.