Nu se poartă masca pe holuri în spitalul din Focșani, nici măcar aproape de bolnavii de COVID. Concluziile unui raport

Dată publicare: 08-04-2021 18:10
Dată actualizare: 08-04-2021 18:16


Spitalul Judetean Focsani

Unii angajați ai Spitalului din Focșani nu poartă masca de protecție, nici măcar în apropierea bolnavilor COVID. Este una din concluziile îngrijorătoare ale unui control al ANMCS.

 

Controlul Autorității Naționale de Management al Calității a depistat 40 de neconformități legate și de măsurile de prevenire a contaminării şi a răspândirii virusului SARS-CoV-2, riscul de incendiu sau instalarea sindromului de epuizare în rândul personalului medical.

„Rezultatele raportului de monitorizare ANMCS în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Focşani arată neconformităţi cu privire la măsurile de prevenire a contaminării şi a răspândirii virusului SARS-CoV-2. Astfel, reglementarea referitoare la echiparea/dezechiparea personalului cu echipament de protecţie nu este respectată. Personalul expus riscului de contaminare nu respectă periodicitatea schimbării echipamentului de protecţie (masca). Unele persoane angajate ale unităţii sanitare, întâlnite pe holuri, nu poartă masca de protecţie. Personalul unităţii sanitare, în general, dovedeşte o relaxare faţă de purtarea echipamentului de protecţie, chiar şi în zonele cu pacienţi COVID. În holul UPU, soluţia dezinfectantă pentru mâini era pe baza de clor, iar în restul întregii unităţi sanitare, pe toate zonele parcurse în timpul vizitei, în afară de saloanele în care s-a intrat, nu există nici un fel de dezinfectant în recipientele expuse. Nici pacienţii şi nici personalul nu se pot dezinfecta", a transmis managerul SJU Focşani, Constantin Mîndrilă, citat de Agerpres.

Potrivit sursei citate, controlul ANMCS a constatat că în unitatea sanitară "personalul acţionează haotic", "pacienţii nu sunt îndrumaţi corespunzător", accesul pe la poarta unităţii este foarte facil, fără a se întreba persoanele despre scopul intrării în zona spitalului, astfel că oricine poate intra direct în sala de aşteptare de la UPU.


Şi la capitolul conformării la riscul de incendiu şi cel referitor la utilizarea oxigenului spitalul din Focşani a înregistrat deficienţe, se precizează în raport.

„Nu se realizează monitorizarea concentraţiei de O2 în spaţiile în care se utilizează oxigenoterapie continuă. În secţia Ortopedie nu există detector pentru concentraţia de O2, iar în secţia ATI există un singur detector al concentraţiei de O2, însă nefuncţional, iar personalul intervievat nu cunoaşte în totalitate măsurile care trebuie luate în cazul declanşării alarmei. În unele secţii, instalaţiile electrice nu sunt utilizate fără depăşirea capacităţii nominale de funcţionare a acestora, unitatea sanitară nu verifică respectarea interdicţiei de utilizare în spaţiile în care se utilizează oxigen la o concentraţie mai mare decât concentraţia atmosferică, a altor echipamente electrice decât cele prevăzute în spaţiile spitaliceşti. (...) Încăperile ATI nu sunt prevăzute cu senzori de fum/monoxid de carbon/flacară, conectate la un sistem de alarmare în caz de incendiu. Uşile dedicate evacuării în caz de urgenţă nu sunt prevăzute cu mânere antipanică şi se deschid spre exterior. Uşile dedicate evacuării în caz de urgenţă nu au sistem de declanşare a alarmei la incendiu", se precizează în informarea transmisă de către reprezentanţii SJU Focşani.

Sursa: ProTV / Agerpres


VIDEO PROTVPLUS.RO