Nouă situaţie jenantă pentru Jandarmeria Română. Carmen Dan, contrazisă de Parchetul Militar București

14-08-2018 19:28


Jandarmeria Română se confruntă cu o nouă situaţie jenantă după ce purtătorul sau de cuvânt a susţinut în repetate rânduri ca intervenţia brutală a forţelor de ordine de la mitingul diasporei ar fi fost supravegheată de un procuror militar.

Informaţia a fost întărită chiar marți şi de Ministrul de Interne Carmen Dan, însă şeful Parchetului Militar Bucureşti o contrazice categoric şi susţine că aşa ceva ar fi în afara legii.

Intervenţia brutală a jandarmeriei din Piaţa Victoriei este anchetată de procurorii militari. Lovirea unor oameni care nu opuneau rezistenţă, folosirea excesivă a sprayurilor iritant lacrimogene, spargerea violentă a mitingului, toate sunt în atenţia anchetatorilor.

Cei cercetaţi şi-au susţinut legalitatea acţiunii spunând că un procuror militar a supravegheat totul.

Carmen Dan: ''Nu mi-am depășit în niciun fel competențele legale, iar Jandarmeria și-a coordonat intervenția în piață sub supravegherea unui procuror militar care a fost în piață."

Nu este adevărat, spune şeful procurorilor militari din Capitală.

Colonel Ionel Corbu, prim procuror la Parchetul Militar București: "Vă asigur că nu. De la Parchetul Militar Bucureşti nu a fost niciun procuror care să facă parte din centrul mobil de comandă."

Cum acuzaţia de minciună este gravă, jandarmeria a încercat să justifice declaraţia ministrului de interne Carmen Dan şi a precizat că procurorul Bogdan Pîrlog, locotenent colonel în cadrul parchetului militar Bucureşti ”s-a autosesizat cu privire la evenimentele din Piața Victoriei fiind prezent în intervalul orar 17.00-04.00 atât în punctul de comandă înaintat cât și în zona dispozitivelor alături de reprezentanții Jandarmeriei, Poliției și autorităților publice centrale și locale.”

Adică, a fost un procuror însă nu ca să supravegheze acţiunile violente ale jandarmilor, ci ca să îi cerceteze pentru modul în care au folosit forţa. Surse judiciare spun că procurorul Pîrlog a fost martor nevăzut al intervenţiei pentru o bună bucată de vreme, până să fie recunoscut de jandarmi.

De altfel, legea nu le permite procurorilor militari să intervină în lanţul decizional al unei instituţii militare în astfel de situaţii, aşa cum se întâmplă acum 15 ani.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

VIDEO PROTVPLUS.RO