Ce s-a întâmplat după ce a intrat în vigoare noua lege a bacșișului, la 1 ianuarie

×
Codul embed a fost copiat

Noua lege a bacșișului, care a intrat în vigoare de la 1 ianuarie, a adus o creștere de 40% a plăților făcute cu cardul la unele restaurante.  

Ospătarii trebuie să îi întrebe pe oameni în momentul în care le duc nota dacă doresc să lase ceva, după care suma respectivă trebuie trecută pe bonul fiscal. Lucrurile însă nu merg șnur, deocamdată.

La aproape două săptămâni de la implementare, în cele mai multe restaurante bacșișul a reprezentat peste 10% din totalul încasărilor.

Ion Biriş, preşedintele HORA: „În prima săptămână de aplicare, în două dintre locațiile pe care le operez plata cu cardul a ajuns la 40%”.

Dacă bacșișul depășește 15% este impozitat diferit

Regula este ca înainte să achitați. Ospătarul trebuie să vă întrebe dacă și cât bacșiș vreți să lașați. Suma va fi trecută pe bonul final.

Citește și
bacsis litoral
Românii lasă mai puțin bacșiș la restaurant. Ce spun patronii localurilor de pe litoral

Oamenii pot lăsa cât vor, dar dacă bacșișul depășește 15% este impozitat altfel.

Cei care încasează bacșișul în numerar sau cu cardul, dar nu îl trec pe bonul fiscal, riscă amenzi de până la 4.000 de lei.

Cu toate acestea, nu în toate restaurantele lucrurile au fost bine înțelese.

Tânără:Am întrebat eu cât bacșiș pot să las cu cardul. Și a spus da, iar atunci am lăsat cu cardul”.

R: Scria pe bon cât bacșiș ai lăsat?

Tânără: „Nu!”

R: De curând ai fost la restaurant? Te-au întrebat ce bacșiș vrei să lași?

Tânăr:Am fost, dar nu mi s-a întâmplat până acum”.

Din totalul sumelor astfel încasate, 10% este impozitul pentru stat. Restul sumei le revine angajaților.

Reprezentanții industriei spun că au fost făcute studii înainte de elaborarea legii și toată lumea are de câştigat: clientul, angajaţii, antreprenorii, dar şi statul.

Dragoş Anastasiu, purtător de cuvânt Alianţa Pentru Turism: „În loc să rămână 10% la angajați, se duc 10% la stat. E superficial. Așa pare. Dacă înțelegi fenomenul, înțelegi din spate, îți dai seama. 90% din mai mult, e mai mult decât 100% din mai puțin”.

Atunci când clienții achită nota cu cardul și lasă bacșișul cash, ospătarul trebuie să completeze niște procese verbale la final de zi prin care să declare cât bacșiș a primit.

Au existat deja discuții cu reprezentanții Guvernului pentru clarificarea acestei situații.

Un alt lucru care ar trebui reglementat, spun reprezentanții HoReCa, este posibilitatea plății unei note parțial cu cardul, parțial în numerar.

Articol recomandat de sport.ro
Gigi Becali a bătut palma cu Dan Șucu și a obținut un profit de 100 de milioane de euro: "S-a ținut de cuvânt"
Gigi Becali a bătut palma cu Dan Șucu și a obținut un profit de 100 de milioane de euro: "S-a ținut de cuvânt"
Citește și...
Gestul neașteptat făcut de o chelneriță după ce a primit bacșiș în valoare de 2.200 de dolari pentru sărbători
Gestul neașteptat făcut de o chelneriță după ce a primit bacșiș în valoare de 2.200 de dolari pentru sărbători

O chelneriță din Statele Unite a povestit ce șoc a trăit în momentul în care a primit un bacșiș uriași de la clienți.

Românii lasă mai puțin bacșiș la restaurant. Ce spun patronii localurilor de pe litoral
Românii lasă mai puțin bacșiș la restaurant. Ce spun patronii localurilor de pe litoral

Românii au devenit mai cumpătați când vine vorba despre banii pe care îi lasă ospătarilor atunci când ies la restaurant.

Taximetrist brașovean, acuzat de clienți că i-a amenințat cu moartea pentru că i-au lăsat bacșiș puțin
Taximetrist brașovean, acuzat de clienți că i-a amenințat cu moartea pentru că i-au lăsat bacșiș puțin

Un taximetrist brașovean este acuzat de clienți că i-a amenințat cu moartea și a plecat cu bagajele din mașină, pentru că a primit prea puțin bacșiș. Oamenii și-au recuperat bunurile de abia după ce i-au văzut mașina în trafic, iar apoi au depus plângere

Sufocați de scumpiri, românii nu mai lasă bacșiș. O treime din veniturile livratorilor, din cât le lasă clienții
Sufocați de scumpiri, românii nu mai lasă bacșiș. O treime din veniturile livratorilor, din cât le lasă clienții

Anii de criză sanitară, războiul, dar și facturile s-au dovedit un duș rece pentru români. Așa se face că doar unul din trei mai lasă bacșiș la chelneri sau celor care le aduc coletele comandate online.  

Românii dau cel mai mare bacșiș din Europa. Bucureștenii lasă de trei ori mai mult ciubuc decât timișorenii și clujenii
Românii dau cel mai mare bacșiș din Europa. Bucureștenii lasă de trei ori mai mult ciubuc decât timișorenii și clujenii

Săraci dar generoși, așa sunt românii, cărora li s-a dus vestea că dau cel mai mare bacșis din Europa. Informația vine în urma unui studiu realizat de una dintre platformele prin intermediul careia comandăm frecvent prânzul sau cina.

Recomandări
Cod portocaliu și galben de viscol şi vânt în mai multe zone din țară. Care sunt județele afectate de vreme rea. HARTĂ
Cod portocaliu și galben de viscol şi vânt în mai multe zone din țară. Care sunt județele afectate de vreme rea. HARTĂ

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, joi dimineață, o avertizare Cod portocaliu de vânt puternic, valabilă până joi seară, și două avertizări Cod galben de viscol şi vânt puternic, valabile până vineri dimineață.

Misterul care înconjoară prăbușirea avionului Azerbaijan Airlines. Imagini de la bord surprinse înainte de tragedie
Misterul care înconjoară prăbușirea avionului Azerbaijan Airlines. Imagini de la bord surprinse înainte de tragedie

Continuă ancheta în cazul tragediei aviatice din Kazahstan. Autoritățile au găsit cutia neagră a aparatului de zbor, cu ultimele convorbiri din cabina de pilotaj.

România la finalul lui 2024: Perspectivă negativă și riscul de a deveni nerecomandată pentru investiții
România la finalul lui 2024: Perspectivă negativă și riscul de a deveni nerecomandată pentru investiții

România încheie anul 2024 cu perspectivă negativă şi riscă să alunece înspre statutul de ţară nerecomandată pentru investiţii.