Ce s-a întâmplat după ce a intrat în vigoare noua lege a bacșișului, la 1 ianuarie
Noua lege a bacșișului, care a intrat în vigoare de la 1 ianuarie, a adus o creștere de 40% a plăților făcute cu cardul la unele restaurante.
Ospătarii trebuie să îi întrebe pe oameni în momentul în care le duc nota dacă doresc să lase ceva, după care suma respectivă trebuie trecută pe bonul fiscal. Lucrurile însă nu merg șnur, deocamdată.
La aproape două săptămâni de la implementare, în cele mai multe restaurante bacșișul a reprezentat peste 10% din totalul încasărilor.
Alegeri 2024
21:55
Alegeri prezidențiale. Primarul Dominic Fritz: ”Un cetățean a fost amendat pentru o postare despre Elena Lasconi pe Facebook”
20:15
AUR depune plângere penală împotriva ministrului de Externe: ”Fraudare masivă a alegerilor prezidenţiale” din diaspora
19:14
Alegeri prezidențiale 2024. Secțiile de vot din toată țara sunt pregătite. Pedepse aspre pentru cei care încalcă legea
19:07
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spun românii care votează din străinătate: ”Doamne ajută!”. ”De noi depinde soarta țării”
Ion Biriş, preşedintele HORA: „În prima săptămână de aplicare, în două dintre locațiile pe care le operez plata cu cardul a ajuns la 40%”.
Dacă bacșișul depășește 15% este impozitat diferit
Regula este ca înainte să achitați. Ospătarul trebuie să vă întrebe dacă și cât bacșiș vreți să lașați. Suma va fi trecută pe bonul final.
Oamenii pot lăsa cât vor, dar dacă bacșișul depășește 15% este impozitat altfel.
Cei care încasează bacșișul în numerar sau cu cardul, dar nu îl trec pe bonul fiscal, riscă amenzi de până la 4.000 de lei.
Cu toate acestea, nu în toate restaurantele lucrurile au fost bine înțelese.
Tânără: „Am întrebat eu cât bacșiș pot să las cu cardul. Și a spus da, iar atunci am lăsat cu cardul”.
R: Scria pe bon cât bacșiș ai lăsat?
Tânără: „Nu!”
R: De curând ai fost la restaurant? Te-au întrebat ce bacșiș vrei să lași?
Tânăr: „Am fost, dar nu mi s-a întâmplat până acum”.
Din totalul sumelor astfel încasate, 10% este impozitul pentru stat. Restul sumei le revine angajaților.
Reprezentanții industriei spun că au fost făcute studii înainte de elaborarea legii și toată lumea are de câştigat: clientul, angajaţii, antreprenorii, dar şi statul.
Dragoş Anastasiu, purtător de cuvânt Alianţa Pentru Turism: „În loc să rămână 10% la angajați, se duc 10% la stat. E superficial. Așa pare. Dacă înțelegi fenomenul, înțelegi din spate, îți dai seama. 90% din mai mult, e mai mult decât 100% din mai puțin”.
Atunci când clienții achită nota cu cardul și lasă bacșișul cash, ospătarul trebuie să completeze niște procese verbale la final de zi prin care să declare cât bacșiș a primit.
Au existat deja discuții cu reprezentanții Guvernului pentru clarificarea acestei situații.
Un alt lucru care ar trebui reglementat, spun reprezentanții HoReCa, este posibilitatea plății unei note parțial cu cardul, parțial în numerar.