Cum se va lăsa de acum încolo bacșișul în restaurante. Ce trebuie să facă clienții
Noul an aduce schimbări importante în industria opitalității. De acum înainte, vom fi întrebați dacă vrem să lăsăm bacșiș. Iar suma va fi trecută clar și pe nota de plată.
În acest fel, statul va putea impozita și aceste venituri pe care ospătarii, barmanii ori bucătarii le au pe lângă salariu. Totodată, de la 1 ianuarie s-a majorat TVA-ul pentru restaurante, de la 5 la 9%. Iar asta înseamnă scumpiri.
Noua lege intrată în vigoare de la 1 ianuarie prevede ca pe nota de plată să fie trecut clar bacșișul. În Centrul Vechi din Capitală, cei mai mulți patroni s-au conformat reglementărilor.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Potrivit noilor reguli, cei care încasează bacșiș, dar nu îl trec pe bonul fiscal, riscă amenzi de până la 4.000 de lei. Unii ospătari spun că le este rușine să întrebe clienții dacă vor să lase ceva în plus. Duc nota și speră ca oamenii să observe singuri că pe bon au trecută și opțiunea de bacșiș.
10% este impozit pentru stat, restul e pentru angajați
Angajații unui restaurant din Brașov, de exemplu, le duc clienților la masă o nota de plată "proformă". Cei care vor să lase mai mult completează o sumă sau un procent. Ospătarii revin apoi cu bonul fiscal final care include și bacșiul. Din totalul sumelor astfel încasate, 10% este impozit pentru stat, restul e pentru angajați, care decid de comun acord cum împart banii.
Daniel Ivan, ospătar: „La sfârșitul zilei, noi avem o valoare din cât facem fiecare și trebuie să împărțim în mod normal și pentru doamna de la vase, și pentru ajutorii de ospătari, și pentru bucătari să fim egali”.
Client: „E foarte bine că la noi în țară te întreabă cât vrei sa dai, nu ca în alte părți. Eu am fost în Italia și am plătit 6 euro pe consumație și 8 euro pe tips, fără să știu! Asa măcar aici te întreabă cât vrei să lași? 10 lei? 5 lei?”.
Bacșișul reprezintă în jur de 7% din veniturile unui restaurant din zona centrală, iar în unele cazuri, ospătarii pleacă acasă cu aproape încă un salariu, la finalul lunii. La restaurantele aflate spre periferie, se strâng mai puțini bani potrivit datelor unei aplicații de rezervări.
Noile reglementări ar putea crește numărul celor care lasă bacșiș, spun cei din domeniu. Potrivit legii, sunt obligate sa fiscalizeze bacșisurile doar restaurantele, barurile și cafenelele. În cazul celorlalte servicii cum ar fi saloanele de infrumusețare, taximetria și hotelurile este doar o recomandare.
Reporteri: Electra Ghiza, Larisa Antal, Delia Bîrla.