Sufocați de scumpiri, românii nu mai lasă bacșiș. O treime din veniturile livratorilor, din cât le lasă clienții

×
Codul embed a fost copiat

Anii de criză sanitară, războiul, dar și facturile s-au dovedit un duș rece pentru români. Așa se face că doar unul din trei mai lasă bacșiș la chelneri sau celor care le aduc coletele comandate online.  

Potrivit unui studiu făcut de o organizație din domeniul ospitalității, în ultimul an, clienții au cheltuit mai mulți bani pentru serviciile alimentare - deoarece și prețurile sunt mai mari.

Pare că românii sunt mult mai atenți când vine vorba de comenzile de mâncare - prețurile au crescut și în restaurante, dar și taxele de livrare, din cauza combustibilului. Drept urmare, bacșișul care îi revine curierului este mai mic.

Femeie: ”Fiind studentă, nu am atât de mulți bani încât să las bacșișul așa mare. Așa că e mai mic bacșișul acum decât înainte”.

Tânără: Când am mai mult, obișnuiesc să las.
Reporter: Cât bacșiș lași de obicei?
Tânără: Depinde cât am la mine, 5 lei de obicei. E de bun simt, zic eu, plus că s-a chinuit omul ăla să aducă până în fața porții”.

Citește și
Chelnerita
O chelneriță din Arkansas a primit un bacșiș de 4.400 de dolari. Ce a pățit după ce a luat banii

Numărul celor care nu mai lasă bacșiș s-a triplat, iar acum, peste 30% dintre clienți renunță la această formă de răsplată.

Livrator: Contează! Pentru noi contează tips foarte mult.
Reporter: Cât la sută din veniturile tale reprezintă bacșișul?
Livrator: 30%”.

Livrator: ”Nu mai dă lumea, să zic, 10 lei. Se mai uită la cât dă. Sunt mai precauți cu banii”.

Florin Maxim, fondatorul Hospitality Culture Institute: ”Am observat o creștere a numărului celor care nu mai lasă bacșiș. În momentul în care schimbul și interacțiunea între oameni s-au limitat la ”uite punga, dă-mi banii”, lucrurile nu au mai implicat și o recompensă din partea consumatorului pentru restaurant sau pentru livrator”.

Românii lasă în medie un bacșiș de 8%

Inclusiv la restaurant, oameniii sunt mai chibzuiți după ce primesc nota de plată. Raluca lucrează la un local din centrul Clujului. Pentru că ciubucul reprezintă mai bine de jumătate din veniturile ei lunare, observă orice schimbare.

Raluca Crețu, ospătar: ”Dacă pleci în timpul săptămânii cu un milion, ești bucuros, deși muncești de dimineața până seara, iar în weekend, într-adevăr, ai noroc de mai mult rulaj și mai mulți bani”.

În ultimul an, cei care au mers la restaurant au cheltuit între 20 și 50 de lei de persoană la o ieșire. Bacșișul a fost de obicei 8% din valoarea unei comenzi.

„- Las mai puțin, dar nu din cauza pandemiei.
- De ce?
- Pentru că nu sunt bani, în general
”.

Industria alimentară a luat avânt și a ajuns la un nivel record de peste 5 miliarde și jumătate de euro. Creșterea se datorează în primul rând segmentului de livrare la domiciliu, care a adus tot mai mulți consumatori. Cu toate acestea, din cauza scumpirilor este posibil să dăm curând mult mai mult pentru transport.

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
Românii dau cel mai mare bacșiș din Europa. Bucureștenii lasă de trei ori mai mult ciubuc decât timișorenii și clujenii
Românii dau cel mai mare bacșiș din Europa. Bucureștenii lasă de trei ori mai mult ciubuc decât timișorenii și clujenii

Săraci dar generoși, așa sunt românii, cărora li s-a dus vestea că dau cel mai mare bacșis din Europa. Informația vine în urma unui studiu realizat de una dintre platformele prin intermediul careia comandăm frecvent prânzul sau cina.

O chelneriță din Arkansas a primit un bacșiș de 4.400 de dolari. Ce a pățit după ce a luat banii
O chelneriță din Arkansas a primit un bacșiș de 4.400 de dolari. Ce a pățit după ce a luat banii

O chelneriță din Arkansas susține că a fost concediată după ce clienții săi i-au lăsat, ei și unei colege, un bacșiș de 4.400 de dolari.

O chelneriță a izbucnit în lacrimi când a văzut bonul. Ce i-a scris o femeie care a refuzat să lase bacșiș. VIDEO
O chelneriță a izbucnit în lacrimi când a văzut bonul. Ce i-a scris o femeie care a refuzat să lase bacșiș. VIDEO

O chelneriță de la un restaurant din SUA a povestit într-un video pe TikTok că a izbucnit în lacrimi când o familie care a cheltuit la o masă peste 600 de dolari nu i-a lăsat bacșiș, pentru că nu i-a avertizat că vor avea mult de plată pentru consumație.

Cine sunt cei mai darnici români atunci când merg la restaurant. Majoritatea lasă bacșiș ospătarilor
Cine sunt cei mai darnici români atunci când merg la restaurant. Majoritatea lasă bacșiș ospătarilor

Fie că îi spun ciubuc sau bacșiș, cei mai mulți români lasă o mică atenție ospătarilor atunci când ies în oraș.

A mâncat la restaurant de 38 de dolari și a lăsat un bacșiș uriaș. Patronul a crezut că e o greșeală
A mâncat la restaurant de 38 de dolari și a lăsat un bacșiș uriaș. Patronul a crezut că e o greșeală

Un american a lăsat un bacșiș de 16.000 de dolari la un restaurant din New Hampshire, adică de peste 420 de ori mai mult decât valora consumația sa, relatează NBC News.

Recomandări
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție

Începe o săptămână de foc pentru partidele pro-europene care negociază formarea noului Guvern. Liderii PSD, PNL, USR și UDMR se vor reuni pentru a discuta despre programul comun de guvernare, pe baza datelor din buget.

Horațiu Potra, adus la sediul IGPR pentru percheziții informatice. Fostul membru al Legiunii Străine, neînsoțit de avocat
Horațiu Potra, adus la sediul IGPR pentru percheziții informatice. Fostul membru al Legiunii Străine, neînsoțit de avocat

Horațiu Potra a revenit, luni dimineață, la sediul Inspectoratului General al Poliției. Fostul membru al Legiunii Străine asistă și de această dată la percheziții informatice care îl vizează personal.

Acum 35 de ani, la Timișoara, s-a strigat pentru prima dată „Libertate”. Cum a început Revoluția din decembrie 1989
Acum 35 de ani, la Timișoara, s-a strigat pentru prima dată „Libertate”. Cum a început Revoluția din decembrie 1989

Ziua de 16 decembrie 1989 a rămas în istorie ca reprezentând începutul sfârşitului pentru regimul condus de Nicolae Ceauşescu.