Românii dau cel mai mare bacșiș din Europa. Bucureștenii lasă de trei ori mai mult ciubuc decât timișorenii și clujenii
Săraci dar generoși, așa sunt românii, cărora li s-a dus vestea că dau cel mai mare bacșis din Europa. Informația vine în urma unui studiu realizat de una dintre platformele prin intermediul careia comandăm frecvent prânzul sau cina.
Am devenit atât de darnici și pentru că în ultimii doi ani ne-am bazat mult pe curieri. În restaurante în schimb, nu suntem la fel de largi la pungă.
Conform studiului, un român îi lasă în medie celui care îi livrează mâncarea cam 7,6 euro. Mai mult cu 3 euro față de cât lasă, de exemplu, spaniolii și cu 4 euro peste croați.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
„Părerea mea e că e o muncă destul de grea. Mai ales, mă uit după livratorii care sunt cu bicicleta. Adică și prin frig, și așa... Eu chiar îi apreciez foarte mult”, spune o tânără.
„Mi se pare că depun un efort destul de mare să se plimbe prin tot orașul și să stea în frig. Plus că nu sunt în temă cu salariul mediu la o astfel de meserie, dar cred că salariile sunt destul de mici. Așa că, dacă pot să ajut, ajut”, spune un tânăr.
Și reprezentanții altei platfome de livrări ne confirmă informația. Aflăm în plus că bucureștenii lasă de trei ori mai mult ciubuc livratorilor de mâncare față de timișoreni și clujeni.
Tânără: Consider că depun un efort prin faptul că vin la tine în fața blocului, până în fața ușii. Și mi se pare important să susții astfel de demersuri.
Reporter: Cât la sută dai?
Tânără: De obicei 10 la sută din comandă, sau mai mult. Depinde de câți bani am.
„Oamenii au început să empatizeze foarte mult cu curieri, livratori, indiferent de cum îi numim pentru că s-au bazat foarte mult pe ei, pentru cumpărăturile din timpul pandemiei. Știm foarte bine că ei merg prin ploaie, prin vânt, indiferent de cum e vremea afară și, totuși, reușesc să livreze mâncarea într-un timp foarte scurt de maxim o oră”, a declarat purtătorul de cuvânt al uneia dintre platformele de livrare.
Cifrele surprind, mai ales că, la restaurant ne purtăm diferit. Bacșișul a rămas constant. Față de curieri, ospătarii primesc o atenție mai mare la cină, susțin cei din industria ospitalității, și mai puțin la mesele de dimineață sau la cele de prânz. Iar valoarea ciubucului crește cu cât restaurantul este mai bun sau aproape de centru.
De-a lungul anilor, parlamentarii români au avut mai multe propuneri legislative pentru impozitare a bacșișului. Niciuna nu a fost dusă la bun sfarșit.