Românii lasă mai puțin bacșiș la restaurant. Ce spun patronii localurilor de pe litoral
Românii au devenit mai cumpătați când vine vorba despre banii pe care îi lasă ospătarilor atunci când ies la restaurant.
Dacă, până acum, ofereau cel mai mare bacșiș dintre europeni, mai nou, tot mai mulți plătesc doar cât scrie pe nota de plată. Situația se observă cel mai bine pe litoral, unde angajații teraselor spun că sumele pe care le strâng din generozitatea clienților s-au redus la jumătate față de anul trecut.
La terasele din Mamaia Nord, cunoscute în alți ani drept locuri în care turiștii nu se uitau la cum își cheltuie banii, iar angajații prosperau de pe urma bacșișului primit, se simte cel mai bine cumpătarea celor aflați în vacanță.
Manuel, ospătar: „Sunt foarte mulți clienți care nu mai lasă tips. S-au scumpit toate, nu își mai permit, dar nu se mai lasă tips. Rareori sunt mese care mai lasă 10%. O medie care se lasă acum este undeva de șase-șapte maxim”.
Maria, barman: „Foarte zgârciți, vara trecută eu aveam un tips mult mai generos față de anul trecut”.
Anul trecut, într-un weekend, un barman, de pildă, câștiga din bacșiș spre 700 de lei.
Mihai, barman: „Vara asta nu a mai ieșit nimic, scoate în jur de 200-250 de lei maxim, ceea ce este foarte, foarte puțin”.
În timpul săptămânii, lucrurile stau mult mai rău.
Andrei, barman: „Nimic până acum și este ora două”.
Până acum, românii erau campionii bacșișurilor în Europa
Până în această vară, românilor li se dusese vestea că dau cel mai mare bacșiș din Europa.
Anul trecut, de pildă, 84% dintre români lăsau bacşiş. În 55% dintre cazuri, cel puțin 10% din valoarea notei.
Creșterea prețurilor și scăderea calității serviciilor în lipsa unor angajați bine pregătiți a derminat modificarea comportamentului.
Turist: „Depinde cât de amabil a fost, cât de frumos a vorbit, cât a râs, zâmbit.”
Turistă: „5 lei, 10 lei, cam așa.”
Cu mai puțini bani din bacșiș, angajații de pe litoral încep să se plângă de salarii, pentru că mulți dintre ei nu au trecut în contract mai mult de două mii de lei pe lună.
Barman: „Cred că atăzi sunt cam sărac. Am un total de zece lei pe care o să-l împart cu colega mea”.
Cu buzunarele mult mai goale decât în alți ani, anagajații de pe litoral au început să se uite cu mai multă atenție după străini, doar că aceștia sunt puțini.
Răzvan, ospătar: „Cel mai bine plătesc americanii. Soldații americani care vin la Mihail Kogălniceanu.”
În România, bacșișul nu este reglementat. Deși de-a lungul anilor, au existat mai multe propuneri legilative, care prevedeau inclusiv impozitarea acestor sume, niciuna nu a fost dusă la bun sfrâșit.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: litoral, romani, restaurante, bacsis,
Dată publicare:
09-08-2022 17:27