Noi focare de pestă porcină în Galați. Peste 15.000 de porci au fost sacrificați
Noi focare de pestă porcină africană au fost identificate la două ferme din judeţul Galaţi şi aproape 15.000 de porci au fost omorâţi pentru a împiedica răspândirea bolii.
Cele două exploataţii se află în afara localităţilor şi, până acum, crescătorii din comunele învecinate nu au fost afectaţi.
Semnele îmbolnăvirii animalelor au apărut încă de la începutul lunii august, la o fermă de porci din marginea comunei Lieşti, din judeţul Galaţi, unde erau crescute peste 12.500 de exemplare de toate vârstele. Proprietarii au anunţat Direcţia Sanitar Veterinară şi a fost luată decizia uciderii tuturor animalelor.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
La fel s-a întâmplat şi la o fermă din apropierea comunei Pechea, unde erau crescuţi aproape 2.000 de porci.
Gabriel Ioan-Avrămescu, prefectul judeţului Galaţi: "Dintr-un total de 27.000 de suine, câte erau în fermele din judeţul Galaţi, practic, în momentul de faţă, mai mult de jumătate au fost sacrificate. Se pare că, la ambele ferme, a apărut ca urmare a schimbării reţetei de furajare. Practic e o suspiciune pe partea de furaje."
Autorităţile sanitar-veterinare au coordonat operaţiunile de sacrificare a porcilor din cele două ferme şi au instituit zone tampon, pe o rază de zece kilometri. În acest perimetru sunt interzise comercializarea şi transportul suinelor sau a cărnii de porc.
Dr. Vasile Ştefan, director DSV Galaţi: "Nu există legătură de cauzalitate. Cele două exploataţii se află la o distanţă de aproximativ 30 de kilometri. S-au ucis 14.500- 15.000 de suine şi mai sunt acuma 13.000 de suine, în cele cinci exploataţii."
În 2020, judeţele în care au fost confirmate cele mai multe focare de pesta porcină africană au fost Dolj, Teleorman, Bihor, Prahova şi Gorj. Numeroase cazuri au fost înregistrate şi la mistreţi.
De la începutul crizei pestei porcine africane în România, în 2017, peste 15.000 de proprietari de porci au fost despăgubiţi. Suma totală alocată de statul roman se apropie de 450 de milioane de lei.