Cum a fost păgubit cu 1 milion de € un bărbat din Gorj, din cauza pestei porcine

Dată publicare: 13-02-2020 08:48
Dată actualizare: 13-02-2020 09:47


Pesta porcină i-a adus o pagubă de un milion de euro unui om de afaceri din Gorj. Bărbatul a dezvoltat un complex de vânătoare pe circa 300 de hectare.

Patronul este însă nemulţumit că nu primeşte despăgubiri aşa cum prevede legea în astfel de situaţii.

Primul porc mistreţ care a murit din cauza postei porcine africane a fost înregistrat chiar pe 1 ianuarie.

Imediat proprietarul a anunţat autorităţile, mai ales că avea în pădure peste 2.000 de exemplare.

Din cei peste 2.000 de mistreţi, mai bine de jumătate au fost deja împuşcaţi. Direcţia Sanitar Veterinară nu considera însă complexul de vânătoare ca fiind o exploataţie şi de aceea proprietarul nu poate primi despăgubiri.

Sorin Ștefănescu, şef Direcţia Sanitar Veterinară Gorj: „Acum suntem în situaţia în care nu putem să îl despăgubim pe proprietarul complexului pentru că nu e aplicabilă hotărârea de Guvern 1214, care care priveşte despăgubirile."

Ion Iordache, proprietar complex de vânătoare: „Nu au dat un răspuns clar, avem câteva adrese din partea DSV în care în unele bâjbâie şi spun că nu au identificat încă o soluţie legală, deşi a trecut o lună şi ceva."

Pe de altă parte prefectura e de părere că animalele sacrificate provin dintr-o exploataţie autorizată şi consideră că în cele din urmă proprietarul va fi despăgubit.

Proprietarul complexului de vânătoare e hotărât să se judece cu autorităţile sanitare în speranţa că în instanţă va avea câştig de cauză.

Până la clarificarea situaţiei în privinţa despăgubirilor, zilnic pe fondul de vânătoare sunt împuşcaţi zeci de porci mistreţi. Operaţiunea ar putea dura încă două luni de acum încolo, dat fiind numărul mare al acestora.

Sursa: Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO