Alertă în Timiș! Zeci de porci Mangalița, sacrificați din cauza unui focar de pestă porcină

Ultima actualizare: 02-03-2020 09:31

Alertă în județul Timiș, unde a apărut un nou focar de pestă porcină.

Este vorba despre o crescătorie a unui gospodar, unde erau zeci de animale. Responsabilii au intervenit, iar după confirmarea bolii au luat măsuri.

Alarma a fost dată chiar de bărbatul din comună Bucovăț care creşte porci din rasa Mangalița. Omul a găsit în curte trei animale moarte şi a anunţat autorităţile.

Liliana Oneț, prefectul judeţului Timiş: "Primele probe pe care le-au făcut aici la laboratorul lor atestă că e gripă porcină. Procedura şi pe suspiciune este de anihilare a focarului. Am decis de îndată uciderea animalelor din respectiva gospodărie."

Este vorba despre 56 de animale, aşa că a fost adus un incinerator din Dâmboviţa. Între timp, a fost începută o anchetă epidemiologică.

Flavius Nicoară, director DSVSA Timiş: "Ca urmare a anchetei epidemiologice, s-a constatat până la momentul acesta ca toţi porcii provin din propria exploataţie, n-a fost adus niciun porc în această exploataţie în ultimul an. Credem că una din sursele de contaminare ar putea să fie furajul, întrucât proprietarul nu îşi producea furajul singur, ci îl cumpăra."

Oamenii din localitate se tem acum că vor rămâne fără godaci.

Localnic: "În Bucovăţ e jale, e pesta porcină".
Reporter: Vă e teamă că o să vă taie porcii?"
Localnic: "Dar nu am".
Reporter: "Vecinii? Sunt speriaţi?"
Localnic: "Daa, sunt speriaţi."

Autorităţile susţin însă că vor sacrifica alţi porci doar dacă vor fi identificate noi focare.

Flavius Nicoară, director DSVSA Timiş: "Colegii mei de la DSV vor face identificarea tuturor exploataţiilor de pe o rază de trei km, deci vor identifica exploataţiile de porcine şi numărul de porci care există."

La nivel naţional exista peste 500 de focare de pesta porcină în 25 de judeţe.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO