Petre Roman, în fața procurorilor. A fost informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1990
Petre Roman a ajuns joi la sediul Parchetului General, ca să ia la cunoştinţă că a fost pus din nou sub acuzare în dosarul Mineriadei din iunie 1990. Roman a fost premierul României între 1989-1991.
Este o nouă cercetare în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990, o redeschidere, practic, a acestei anchete, după ce judecătorii instanței supreme, care au avut deja dosarul Mineriadei pe masă, au decis că ceea ce făcuseră procurorii militari până atunci, nu s-ar fi făcut cu respectarea procedurii.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
De altfel, spuneau judecătorii de cameră preliminară, această cercetare s-ar fi făcut fără să aibă la bază o decizie de începere a urmăririi penale, motiv pentru care au dispus încă de acum câțiva ani reluarea întregii anchete. Practic, au trimis dosarul înapoi la Secția Parchetelor militare și le-au cerut procurorilor să refacă toate cercetări care, iată, din acest moment ajung în faza punerilor sub învinuire. De dimineață a ajuns la Parchet Petre Roman, fostul premier. Apoi a venit rândul fostului vicepremier Gelu-Voican Voiculescu. În cazul lor, situația era puțin atipică, pentru că ei nu puteau fi urmăriți penal fără aviz de începere a urmăririi penale, câtă vreme au fost membri ai Executivului. Ori, potrivit legii răspunderii ministeriale, era necesară o încuviințare venită din partea Președinției. Apoi, pe lista suspecților s-au adăugat, rând pe rând, fostul șef al Serviciului Român de Informații, Virgil Măgureanu, Adrian Sârbu.
Cel mai important nume, cel al fostului președinte al României, Ion Iliescu, se va adăuga abia vineri. În cazul său, procurorii militari au arătat că sunt ceva mai indulgenți. Nu l-au citat pentru joi pentru a-i aduce la cunoștință aceste învinuiri, ci o vor face mâine. Și, potrivit unor surse apropiate de anchetă, nu o vor face ca în cazul celorlalți suspecți, la Parchetul General, ci acasă la fostul șef de stat. Anchetatorii consideră că este prea bătrân, are 94 de ani și, mai ales, fostul președinte nu ar vrea să dea ochii cu jurnaliștii.
În aceste condiții, anchetatorii se vor duce acasă la el, pentru a-i aduce la cunoștință că trebuie să dea socoteală în această poveste atât de controversată.
Reacția lui Petre Roman
Cel puțin până în acest moment, niciunul dintre cei care au ajuns în fața procurorilor militari nu a vrut să comenteze noua fază a anchetei care vizează dosarul Mineriadei. Doar Petre Roman a dat de înțeles că nu i se pare normal ca, după atâta amar de vreme, să trebuiască să dea din nou explicații. Pe de altă parte, fostul său subaltern, fostul prim-viceprim-ministru Gelu-Voican Voiculescu, a încercat să evite orice întrebare pe tema celor petrecute acum mai bine de 33 de ani, spunând că nu vrea să întârzie la audieri. Asta în condițiile în care ancheta procurorilor militari întârzie, practic, din 1990.
La intrarea în sediul Parchetului General, Petre Roman a dat de înțeles că nu i se pare normal ca, după mai bine de 30 de ani, să i se ceară din nou socoteală în legătură cu acele evenimente atât de sângeroase în care și-au pierdut viața cel puțin patru persoane, iar altele, peste 1000, au fost rănite.
Și Gelu Voican Voiculescu a ajuns joi la Parchetul General, pentru a fi informat cu privire la punerea sub acuzare în acest dosar.
Potrivit aceloraşi surse, fostul preşedinte Ion Iliescu va fi audiat de procurori, vineri, la domiciliu, deoarece nu se poate deplasa la sediul Parchetului, având 94 de ani.
Pe 16 aprilie, preşedintele Klaus Iohannis şi-a dat avizul pentru punerea sub acuzare a lui Petre Roman şi Gelu Voican Voiculescu.
Procurorii trebuie să refacă ancheta în acest dosar, după ce probele strânse de anchetatori au fost anulate în instanţă.
Iniţial, în iunie 2017, fostul preşedinte Ion Iliescu a fost trimis în judecată pentru infracţiuni contra umanităţii, alături de fostul premier Petre Roman şi fostul director SRI Virgil Măgureanu, însă în decembrie 2020, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis restituirea dosarului la Parchetul Militar, pentru refacerea de la zero a anchetei.
Judecătorii au decis atunci anularea tuturor probelor strânse de procurori, fiind constatată nelegalitatea rechizitoriului prin care Ion Iliescu a fost trimis în judecată, alături de Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu, Virgil Măgureanu, general (rez.) Mugurel Cristian Florescu, amiral (rez.) Emil "Cico" Dumitrescu, Cazimir Ionescu, Adrian Sârbu şi Miron Cozma.
Procurorii militari susţineau că, în zilele de 11 şi 12 iunie 1990, autorităţile statului au hotărât să declanşeze un atac violent împotriva manifestanţilor aflaţi în Piaţa Universităţii din Bucureşti, care militau în principal pentru adoptarea punctului 8 al Proclamaţiei de la Timişoara şi îşi exprimau paşnic opiniile politice, în contradicţie cu cele ale majorităţii care forma puterea politică la acel moment.
În acest atac ar fi fost implicate, în mod nelegal, forţe ale Ministerului de Interne, Ministerului Apărării Naţionale, SRI, precum şi peste 10.000 de mineri şi alţi muncitori din mai multe zone ale ţării.
Conform Parchetului Militar, atacul a fost pus în practică în dimineaţa zilei de 13 iunie 1990, având următoarele consecinţe: moartea prin împuşcare a patru persoane, vătămarea integrităţii fizice sau psihice a unui număr total de 1.388 de persoane, privarea de dreptul fundamental la libertate, din motive de ordin politic, a unui număr total de 1.250 de persoane.
În cadrul acestei acţiuni, peste 200 de persoane au fost ridicate şi transportate la o unitate militară a Ministerului de Interne din localitatea Măgurele, unde au fost reţinute până în după-amiaza aceleiaşi zile, când au fost lăsate să plece, după o cercetare sumară.
Fostul preşedinte Ion Iliescu era acuzat de procurorii militari că el este cel care a dat ordinul pentru evacuarea în forţă a manifestanţilor din Piaţa Universităţii, inclusiv prin folosirea unor muncitori din marile întreprinderi din Bucureşti.
Sursa: Pro TV
Etichete: Parchet, ion iliescu, mineriada, petre roman,
Dată publicare:
25-04-2024 09:36