Ionut Vulpescu - fost ministru in Guvernul Ponta - propus pentru portofoliul Cultura si Identitate Nationala
Ministru al Culturii inainte de numirea guvernului tehnocrat Ciolos, Ionut Vulpescu a detinut un prim mandat de 11 luni.
Discret pe perioada in care a ocupat fotoliul de ministru, Vulpescu a parasit postul cu regretul ca nu va duce la bun sfarsit ”proiectele de amploare” incepute.
Nascut pe 17 Iunie 1976, la Targoviste, Ionut Vulpescu este deputat PSD, membru in Comisia de Cultura a Camerei Deputatilor si consilier al presedintelui de onoare al social-democratilor, Ion Iliescu.
Alegeri 2024
11:53
Diana Şoşoacă a făcut o filmare în cabina de vot. Și-a adăugat numele cu pixul pe buletinele de vot și a pus ștampila
11:34
Traian Băsescu: Îi rog pe români să vină la vot şi să opteze pentru ce vor în continuare. În turul I este de fapt finala
11:23
Cristian Diaconescu: Este un moment crucial prin care vom trece ca ţară. Avem nevoie de oameni profesionişti să ne reprezinte
11:22
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A treia zi de alegeri în diaspora. Număr semnificativ mai mic de voturi față de 2019
In perioada septembrie - decembrie 2012, a fost membru al Consiliului de Conducere al Institutului Cultural Roman, ca reprezentant al Guvernului Romaniei.
Licentiat in Teologie si doctor in Filosofie (2008, Universitatea Bucuresti), el este editorialist al revistei Cultura si a publicat volumele ”Din tara in care stanga e Cartu si dreapta e Lacatus” (2012, editura Art), si ”Dobra. O monografie sentimentala”, impreuna cu Dumitru Stroila (2007, editura Litera, 2012, editura Semne).
In timpul mandatului sau de ministru al Culturii, Ionut Vulpescu a pornit negocierile pentru achizitionarea de statul roman a operei ”Cumintenia Pamantului”, fara a se intalni vreodata cu proprietarii ori reprezentantul acestora, a declarat pentru News.ro avocatul mostenitorilor, Bogdan Grabowski.
Primele oferte pentru sculptura lui Constantin Brancusi, evaluata, in septembrie 2014, de o comisie organizata de stat, la 20 de milioane de euro, au fost facute tot in timpul mandatului Vulpescu. Sumele inaintate de comisia de negocieri au fost de 1 milion de euro, 3,5 milioane de euro si, in octombrie 2015, 5 milioane de euro.
La finalul mandatului, in noiembrie 2015, Vulpescu scria pe blogul sau: ”Dincolo de datoria pe care mi-am indeplinit-o, a fost o necesara lectie, pentru ca sunt hotarat sa fac politica in mod profesionist. Politica este pentru mine o profesie si o vocatie deopotriva. Regret ca, desi a fost un mandat ceva mai lung decat media mandatelor ministrilor Culturii din ultimii ani, el a fost atat de scurt. Regretul nu vine din vanitate. (…) Regretul vine din faptul ca am inceput niste proiecte de anvergura, si ar fi fost o mare satisfactie pentru mine, dar si pentru cei care au crezut in mine si m-au sustinut in tot acest timp, sa le pot duce la capat. Continui sa cred ca ele ar fi fost benefice pentru cultura romana. (…) Este utopic sa crezi ca o democratie poate fi functionala in afara politicii. Ipocrizia respingerii angajamentului politic, sunt convins, va adanci si mai mult criza de incredere in politic, in capacitatea lui de a rezolva problemele oamenilor”.
Potrivit declaratiei sale de avere, depusa la jumatatea anului 2016, Ionut Vulpescu detine, din 2008, impreuna cu sotia, Ana-Maria, un teren intravilan si un apartament de 70,5 mp, in Capitala. A facut, in 2007, un imprumut de 40.000 de euro.