Momente emoționante cu Papa Francisc la Catedrala Mântuirii Neamului: ”Vin ca un frate”


Ultimul update: Vineri 31 Mai 2019 20:06
Data publicarii: Vineri 31 Mai 2019 18:46
Categorie: Stiri actuale

"Vin ca un frate, fiindcă iubirea care ne apropie e mai puternică decât istoria care ne-a îndepărtat." Cu acest gând, Suveranul Pontif a intrat în Catedrala Mântuirii Neamului.

Locul unde mii de români aşteptau deja de ore întregi să îl asculte pe cel investit de creştini, cu speranţa unei reconcilieri istorice. "Cerul ne cuprinde pe toţi, indiferent de confesiune", le-a spus Papa celor prezenţi, înainte să rostească, mişcat, "Tatăl nostru".

Cum a decurs momentul de la Catedrala Mântuirii Neamului

 

Răscolitor şi solemn, cântecul corului măsoară paşii celor doi oameni-simbol, care se roagă alături. Papa Francisc şi Patriarhul român vorbesc celor strânşi în Catedrala Neamului despre biserici ridicate cu greu pe pământ.

Preafericitul Daniel: "Vă adresăm salutul pascal ”Hristos a înviat!” şi vă primim azi în această nouă catedrală a bisericii ortodoxe române, pe care sanctitatea voastră a dorit personal să o viziteze."

Dar şi mai greu e să faci loc credinţei în suflet.

Papa Francisc: ”Tatăl nostru e un strigăt de tristeţe împotriva urii. Lumea e orientată spre ban, aşteptăm venirea împărăţiei Tale.

Credinţa rămâne, şi-n zilele noastre, o sabie cu două tăişuri. Face loc Crucii în colţuri de lume în care spiritul se naşte în lanţuri. Dar tot ea îl poate aduce pe om să lupte, înverşunat, orb şi surd, împotriva celui de acelaşi sânge.

E aproape un mileniu de când Marea Schismă a rupt lumea creştină în două. Un Est ortodox şi un Vest catolic ajung rar atât de aproape, încât reuşesc să se atingă... prin oameni.

Tocmai de aceea, întâlnirile papilor cu patriarhii - fie cel rus, cel grec sau cel român - sunt catalogate din start drept istorice.

Papa a coborât apoi treptele Catedralei şi s-a oprit ca să dea unui copil binecuvântarea. Apoi, a urcat în sfârşit în papamobil şi a salutat mulţimea. Pontiful a renunţat brusc la Dacia Duster, deoarece cabina închisă şi neventilată n-ar fi asigurat pe drum un minim confort.

La vârf, este greu de crezut că cele două biserici creştine vor găsi prea curând drumul spre o împăcare. Doar că vocile străzii nu stau să asculte verdicte oficiale. Iubirea îi animă pe oamenii sprijiniţi răbdători de garduri. Îi însoţeşte pe cei doi şefi de biserici. Sporeşte şi devine tot mai statornică, pe măsură ce martorii uită că sunt ortodocşi sau catolici.

VIDEO PROTVPLUS.RO