Ministrul Educatiei a sesizat Inspectia Muncii in legatura cu angajarea lui Funeriu la Presedintie
Ministerul Educatiei a sesizat Inspectia Muncii in legatura cu angajarea fostului ministru Daniel Funeriu, consilier la Administratia Prezidentiala.
Anuntul a fost facut de catre ministrul Educatiei, Liviu Pop, care a precizat ca a facut aceasta sesizare deoarece Funeriu nu are o diploma de bacalaureat echivalata in Romania si nu a echivalat studiile superioare.
"Din punct de vedere al studiilor medii, nu are diploma de bacalaureat, iar din punct de vedere al studiilor superioare, nu am gasit in arhiva Ministerului niciun document care sa arate echivalarea studiilor", a spus ministrul interimar al Educatiei, Liviu Pop.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Intrebat daca Daniel Funeriu nu ar fi avut nevoie de aceste documente si in calitate de ministru al Educatiei, Liviu Pop a raspuns: "In calitate de demnitar, nu ar fi avut nevoie de echivalarea acestor studii".
Liviu Pop a precizat ca asteapta rezultatul Inspectiei Muncii.
Ministrul a mai spus ca la nivelul Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului exista si o alta problema, in legatura cu un ordin din ministru din 2010 privind echivalarea unei diplome de doctorat a unui profesor, in cazul caruia se fac verificari, intrucat documentul nu se gaseste in arhiva ministerului.
Fostul ministru al Educatiei Daniel Funeriu ocupa, din 10 februarie, functia de consilier prezidential.
Ministrul Muncii: Exista o cerere la MMFPS in privinta domnului Funeriu
Ministrul Mariana Campeanu a declarat, luni, ca la Ministerul Muncii s-a primit o cerere privind verificarea modului in care a fost angajat Daniel Funeriu la Administratia Prezidentiala, aceasta urmand sa fie analizata si sa se aplice prevederile legale."Stiu ca exista aceasta cerere la Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale (MMFPS). Voi merge sa o analizez si vom aplica prevederile legale. Nu stiu de ce aceasta problema, de atata timp, nu este rezolvata de domnul Funeriu. Cred ca este un lucru elementar, pe care il cerem oricarei persoane care lucreaza in Romania, sa-si echivaleze studiile, asa cum si noua ni se cere cand mergem in strainatate", a spus ministrul Muncii, Mariana Campeanu.
Pe de alta parte, ministrul Muncii nu exclude posibilitatea ca Daniel Funeriu sa-si fi rezolvat aceasta problema, insa, in opinia sa, acest lucru trebuie verificat. "O sa vadem. Poate ca lucrurile sunt rezolvate intre timp", a mai spus Campeanu.
Potrivit articolului 4 alineatul (1) din Legea 47/1994 privind serviciile din subordinea Presedintelui Romaniei, "numirea sau eliberarea din functie a consilierilor prezidentiali se face de catre Presedintele Romaniei."
IM: Nu avem sesizare pentru Administratia Prezidentiala, verificam daca intra in competenta noastra
Inspectorul general de stat de la Inspectia Muncii, Dantes Nicolae Bratu, a declarat, luni, ca nu s-a primit nicio sesizare privind verificarea unui consilier prezidential. El a precizat ca daca va exista o astfel de solicitare, se vor face verificari, insa doar daca intra in competenta IM.
Dantes Nicolae Bratu a spus ca institutia pe care o conduce poate face verificari doar daca un angajat are contract individual de munca, in cazul Administratiei Prezidentiale urmand a se stabili daca Daniel Funeriu este angajat in acest fel sau este functionar public.
Bratu a precizat ca daca un consilierul prezidential este incadrat ca si functionar public, atunci verificarea trebuie facuta de catre Agentia Nationala a Functionarilor Publici. Inspectorul general de stat a mai spus ca daca la Inspectia Muncii va primi o sesizare in acest sens si daca va tine de competenta institutiei, atunci vor fi facute verificari.
Studiile controvesrate ale lui Daniel Duneriu
Daniel Funeriu a obtinut bacalaureatul in anul 1989, la Lycée International des Pontonniers, din Strasbourg, Franta, dupa parcurgerea a 11 clase la Liceul de Filologie-Istorie din Timisoara, sectia de chimie-biologie, si a clasei a XII-a la Lycée International des Pontonniers, potrivit Ministerului Educatiei, citat de Mediafax.Pe perioada liceului, Daniel Funeriu a obtinut mai multe premii nationale si internationale la olimpiadele de chimie, precum si premiul II la olimpiada de chimie din Franta, in anul 1989. In anul 1995, a obtinut, ca sef de promotie, masterul in chimie organica si supramoleculara la Universitatea "Louis Pasteur" din Strasbourg, iar in 1999 a devenit doctor in chimie al aceleiasi universitati, cu distinctia Magna cum Laude. Conducatorul sau de doctorat a fost profesorul Jean-Marie Lehn, laureat al Premiului Nobel pentru Chimie.
Studiile ministrului Educatiei au fost recunoscute prin proceduri automate de recunoastere, in SUA, Japonia si Germania, unde acesta a ocupat succesiv posturi in institute si universitati.
La numirea sa in functia de ministru al Educatiei, Daniel Funeriu ocupa functia de lider al grupului de cercetare de excelenta "Marie Curie" la Universitatea Tehnica din München, fiind si investigator principal in cadrul International Graduate School of Science and Engineering.
Ministrul Educatiei preciza, in 24 mai 2011, ca nu si-a echivalat studiile pentru ca functia pe care o ocupa si activitatile pe care le desfasoara nu necesita acest lucru, apreciind ca nefiresc faptul ca, din functia pe care o ocupa sa ceara subordonatilor sa-i echivaleze studiile. Funeriu mai spunea ca va pune in functiune, pana la inceputul anului universitar, procedura recunoasterii automate a studiilor, daca diploma a fost emisa de o universitate de prestigiu din lume.
Precizarile au fost facute dupa ce in presa au aparut relatari conform carora Daniel Funeriu are doar unsprezece clase, conform legii invatamantului din Romania, in conditiile in care nu si-a echivalat diplomele pe care le-a obtinut in strainatate nici dupa ce a preluat portofoliul Educatiei.
In iulie 2011, Daniel Funeriu preciza ca a luat bacalaureatul din prima sesiune, cu o nota suficient de mare pentru a fi selectat in ruta de studii pentru elite.
Anterior, Daniel Funeriu declara, intr-un interviu pentru "Gandul", ca a dat bacalaureatul in 1989, la Strasbourg, unde copiatul a fost exclus, obtinand note "foarte, foarte mari la matematica si fizica", avand cea mai mare medie de absolvire din liceu, impreuna cu un alt coleg.
Sursa: Mediafax, Pro TV
Etichete: bacalaureat, traian basescu, inspectia muncii, liviu pop, daniel funeriu,
Dată publicare:
25-06-2012 09:39