Ministerul Justitiei: Infractiunea de abuz in serviciu va fi redefinita, inclusiv prin instituirea unui prag valoric

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, face declaratii de presa la sediul ministerului justitiei

Ministerul Justitiei afirma ca, urmare a deciziei de marti a CCR referioare la abuzul in serviciu, aceasta infractiune urmeaza sa fie redefinita, inclusiv prin instituirea unui prag valoric,relateaza news.ro.

"Fata de cele statuate, continutul infractiunii de abuz in serviciu urmeaza a fi reconfigurat prin consacrarea unui prag valoric", afirma Ministerul Justitiei, dupa ce isi expune argumentele in favoarea acestei afirmatii. Astfel, Ministerul Justitiei arata ca, prin Decizia nr. 405 de marti, Curtea Constitutionala a admis exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art.246 din Codul penal din 1969 si ale art.297 alin.(1) din Codul penal si a constatat ca “acestea sunt constitutionale in masura in care prin sintagma indeplineste in mod defectuos din cuprinsul acestora se intelege indeplineste prin incalcarea legii”.

"In esenta, in motivarea deciziei, Curtea a statuat ca neindeplinirea ori indeplinirea defectuoasa a unui act trebuie analizata numai prin raportare la atributii de serviciu reglementate expres prin legislatia primara – legi si ordonante ale Guvernului. Aceasta deoarece adoptarea unor acte de reglementare secundara care vin sa detalieze legislatia primara se realizeaza doar in limitele si potrivit normelor care le ordona. Curtea retine ca ilicitul penal este cea mai grava forma de incalcare a unor valori sociale, iar consecintele aplicarii legii penale sunt dintre cele mai grave, astfel ca stabilirea unor garantii impotriva arbitrariului prin reglementarea de catre legiuitor a unor norme clare si predictibile este obligatorie. (...) Cutea s-a pronuntat asupra acelorasi dispozitii legale, din perspectiva criticilor vizand inexistenta unei anumite valori a pagubei sau a unei anumite intensitati a vatamarii rezultate din comiterea faptei", arata Ministerul Justitiei.

De asemenea, Ministerul Justitiei citeaza comunicatul de presa al CCCR, potrivit caruia, respingand ca inadmisibila exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art.297 alin.(1) din Codul penal, Curtea a retinut ca, “data fiind natura omisiunii legislative relevate, instanta constitutionala nu are competenta de a complini acest viciu normativ, intrucat si-ar depasi atributiile legale, actionand in sfera de competenta a legiuitorului primar sau delegat, aceasta fiind singura autoritate care are obligatia de a reglementa pragul valoric sau intensitatea vatamarii rezultate din comiterea faptei in cuprinsul normelor penale referitoare la infractiunea de abuz in serviciu”.

MJ mai precizeaza ca deciziile Curtii Constitutionale se publica in Monitorul Oficial, iar de la data publicarii deciziile sunt general obligatorii si au putere numai pentru viitor.

Citește și
Primarul municipiului Craiova, Lia Olguta Vasilescu, s-a prezentat la Tribunalul Bucuresti
Salariile nu vor mai fi marite la 1 iulie 2017. Ministrul Muncii s-a razgandit in privinta Legii salarizarii
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Curtea Constitutionala a judecat, marti, exceptia de neconstitutionalitate depusa de fosta sotie a lui Liviu Dragnea, Bombonica Prodana, in privinta definitiei abuzului in serviciu, Guvernul cerand Curtii sa respinga ca inadmisibila solicitarea fostei sotii a liderului PSD, trimisa in judecata pentru abuz in serviciu.

Instanta Suprema a decis pe 28 martie sa sesizeze CCR in privinta definitiei abuzului in serviciu, la cererea fostei sotii a lui Liviu Dragnea, Bombonica Prodana.

Bombonica Prodana a depus, in 2 martie, o cerere de sesizare a Curtii Constitutionale privind definitia abuzului in serviciu pe doua aspecte. Unul dintre aspecte a vizat neclaritatea sintagmei “indeplineste in mod defectuos" daca nu exista stabilit un prag minim valoric pentru ca o infractiune sa fie definita ca abuz in serviciu.

Procurorul DNA s-a opus acestei cereri si a aratat ca judecatorii Curtii Constitutionale s-au mai pronuntat in trecut pe spete similare.

Avocatii Bombonicai Prodana au aratat, in cererea de sesizare a Curtii Constitutionale, ca pentru a pune sub acuzare o persoana pentru abuz in serviciu, trebuie sa existe un prag minim al pagubei, apreciind ca incriminarea faptei fara raportare la un prejudiciu, cum este este prevazut in prezent in lege, ar fi neconstitutionala.

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a declarat in mai multe randuri ca nu va impune un prag valoric pentru infractiunea de abuz in serviciu.

"Nu voi stabili niciun prag. Nici maxim, nici minim. Eram judecator la Curte, sunt membru in Comisia de la Venetia, dar legiuitorul national trebuie sa respecte legea fundamentala. Legea fundamentala spune ca constituie abuz fapta functionarului si acolo nu se refera la un prag. Ii lasi judecatorului libertatea de a aprecia ca o fapta de abuz, cu o anumita consecinta pagubitoare, este infractiune sau nu. De aceea, judecatorul are libertatea de apreciere, tine seama de personalitatea, persoana faptuitorului, de gravitatea faptei, de imprejurarea ca este recidivist sau nu, de scopul, de mobilul faptei. Judecatorul poate sa dea suspendare in executarea pedepsei, poate sa amane aplicarea pedepsei, dupa cum procurorul poate sa renunte la urmarirea penala", afirma Tudorel Toader.

Dragnea, despre decizia CCR: Curtea spune foarte clar ca trebuie stabilit un prag pentru abuzul in serviciu

Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a afirmat, marti, la Antena 3, ca decizia Curtii Constitutionale legate de pragul valoric pentru abuzul in serviciu impune Parlamentului si Guvernului sa introduca acest prag, Dragnea apreciind ca cei care au iesit in strada sa protesteze impotriva OUG 13/2017 ”s-au revoltat pe baza unor minciuni”.

”CCR a ramas consecventa, din punctul meu de vedere. Prin decizia de astazi, a bolduit practic prima decizie care, sa zicem voit sau nu, era inteleasa gresit. Toata discutia s-a invartit in jurul acelui prag nenorocit de la abuzul in serviciu si, bineinteles, a fost constructia facuta ca acea ordonanta a fost data pentru mine. S-a spus asta in Romania si in Europa si America. Curta vine spune inca o data si spune mult mai clar si explicit ca Parlamentul este obligat sa stabileasca un prag valoric si intensitatea vatamarii”, a declarat Liviu Dragnea.

El a afirmat ca, desi nu este suparat pe cei care au luat parte la protestele antiguvernamentale din februarie, manifestatiile au fost generate de denaturarea deliberata, in unele cazuri, a realitatii. ”S-au revoltat pe baza unor minciuni. Nu sunt suparat pe cei care au iesit (...) A fost un exemplu foarte clar de manipulare”, a mai spus Dragnea.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Curtea Constitutionala a respins sesizarea Bombonicai Prodana. Decizia luata in legatura cu pragul minim
Curtea Constitutionala a respins sesizarea Bombonicai Prodana. Decizia luata in legatura cu pragul minim

Curtea Constitutionala a respins, marti, ca inadmisibila exceptia de neconstitutionalitate pe abuzul in serviciu ce viza sintagma ”indeplinirea defectuoasa a sarcinilor de serviciu”, ridicata de fosta sotie a lui Liviu Dragnea, Bombonica Prodana.

Salariile nu vor mai fi marite la 1 iulie 2017. Ministrul Muncii s-a razgandit in privinta Legii salarizarii
Salariile nu vor mai fi marite la 1 iulie 2017. Ministrul Muncii s-a razgandit in privinta Legii salarizarii

Guvernul nu are bani sa faca majorarile de 50% si 100% promise in Educatie si Sanatate, de la 1 ianuarie 2018. A recunoscut chiar ministrul de Finante.

Atac din PSD la adresa premierului Grindeanu. Firea:
Atac din PSD la adresa premierului Grindeanu. Firea: "Avem o relatie mai proasta decat pe vremea tehnocratilor"

Gabriela Firea il acuza deschis pe premierul Sorin Grindeanu ca nu se mai consulta cu seful PSD, Liviu Dragnea, "ca la inceput" si ca primaria are o relatie "mai proasta decat pe vremea tehnocratilor" cu Executivul.

Ministrul Justitiei vrea ca detinutii sa fie eliberati conditionat mai devreme, insa cu o conditie
Ministrul Justitiei vrea ca detinutii sa fie eliberati conditionat mai devreme, insa cu o conditie

Convins ca nu doar prin gratiere golim puscariile, ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a anuntat ca va propune ca detinutii sa poata fi eliberati conditionat mai devreme decat se intampla prezent.

Recomandări
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți

Alţi doi români dați dispăruţi după inundaţiile din Valencia au fost identificaţi si declarati morți, a anunțat joi seară ministerul nostru de Externe.

Până și televiziunile din Rusia se arată îngrijorate de alegerile lui Trump. Un antivaccinist ar putea conduce Sănătatea
Până și televiziunile din Rusia se arată îngrijorate de alegerile lui Trump. Un antivaccinist ar putea conduce Sănătatea

Donald Trump continuă să facă numiri controversate în administrația pe care o va conduce în al doilea mandat la Casa Albă. Joi a venit rândul celui care va gestiona Ministerul Sănătății.

Rusia a atacat cu drone sudul Ucrainei, în special Odesa. Cel puţin un om a murit, iar alți opt sunt răniţi
Rusia a atacat cu drone sudul Ucrainei, în special Odesa. Cel puţin un om a murit, iar alți opt sunt răniţi

Armata rusă a lansat joi seara un atac cu drone dinspre Marea Neagră către regiunile sudice ale Ucrainei, lovind cu precădere Odesa. Cel puţin un om a murit, iar alți opt sunt răniţi, relatează Ukrainskaia Pravda, potrivit News.ro.