Salariile nu vor mai fi marite la 1 iulie 2017. Ministrul Muncii s-a razgandit in privinta Legii salarizarii

Dată publicare: 06-06-2017 14:14
Dată actualizare: 09-06-2017 00:10


Salariile nu vor mai fi marite la 1 iulie 2017. Mi...
Ministrul Muncii, Olguta Vasilescu: Ultima variant...

Guvernul nu are bani sa faca majorarile de 50% si 100% promise in Educatie si Sanatate, de la 1 ianuarie 2018. A recunoscut chiar ministrul de Finante.

Asa ca medicii si profesorii vor primi in plus doar 25%, laolalta cu toti bugetarii, de la inceputul anului.

Restul va veni la 1 martie. Anuntul a fost facut de sefa ministerului Muncii, Lia Olguta Vasilescu, aceeasi care spunea recent ca medicii vor avea salarii duble din prima zi a lui 2018.

Pana acum guvernantii au promis ca in 2018 vor dubla salariile din sanatate si le vor creste cu 50% pe ale profesorilor. Abia acum insa spun ca vor face asta in etape.

Lia Olguta Vasilescu, ministrul Muncii: "La absolut toti bugetarii, cu 25% cresteri pe salariul brut incepand cu data de 1 ianuarie, dupa care incepand cu data de 1 martie o majorare de inca 20% pe educatie, care cumulat cu cei 25% inseamna per total o crestere cu 50% cum am promis, si de asemenea cu grila pana in 2022 pentru medici si asistente tot de la 1 martie".

Majorarile salariale din 2018:

- 1 ianuarie: + 25% pentru toti bugetarii
- 1 martie: + 20% pentru educatie
- + pana la 100% pentru sanatate

Concret, un doctor care are un salariu net 2100, se astepta ca din ianuarie sa primeasca 4200. Dar acum a aflat ca majorarea va fi in rate, iar 1 ianuarie ii va aduce un plus de doar 526 de lei pe luna.

Premierul nu a explicat de ce majorarile salariile au fost decalate. Insa Ministrul de Finante recunoaste ca nu ar fi suficienti bani pentru o crestere atat de mare de la inceputul anului.

Viorel Stefan, ministrul Finantelor: "Daca s-ar fi operat de la 1 ianuarie, cu siguranta nu ne atingeam tinta noastra, a ministerului de Finante".

La randul sau, seful lui de partid, Liviu Dragnea, sustine ca amanarea pana la 1 martie nu ar fi o noutate.

Liviu Dragnea, presedintele PSD: "Si-n campania electorala si la alegeri am spus mereu ca este o crestere etapizata".

Atat premierul Sorin Grindeanu, cat si liderul PSD au uitat insa ca in urma cu doua luni - ministrul muncii Olguta Vasilescu anunta lefuri duble inca din ianuarie 2018 pentru medici.

"La 1 ianuarie 2018, medicii si asistentele intra cu toata cresterea, insa ei nu vor mai creste deloc pana in 2022; salariile de baza pentru personalul didactic din invatamant se majoreaza cu 50% fata de nivelul decembrie 2017"

In varianta de acum, statul va aloca in 2018 pentru salarii aproape 9% din PIB, cat pentru educatie, sanatate, cultura, interne, externe si aparare la un loc.

Nu e clar nici ce se intampla si cu cealalta promisiune electorala si anume scaderea cotei de impozitare. Era prevazuta in programul de guvernare la 1 ianuarie 2018 de la 16 la 10% si zero pentru veniturile sub doua mii de lei. Depinde tot de legea salarizarii.

Viorel Stefan, ministrul Finantelor: “Daca apar modificari va trebui sa introducem in scenariu si modificarile si atunci vom sti exact si care va fi regimul de impozitare al veniturilor sau vom putea sa determinam si regimul optim de impozitare de la 1 ianuarie 2018."

Legea salarizarii ar trebui sa ajunga la votul final din Parlament miercuri. In dezbaterile din comisia de munca a Deputatilor, unii sindicalisti s-au aratat total nemultumiti. Liderul sindicatului politistilor a avut chiar o iesire nervoasa: "Va bateti joc de noi, doamna ministru! Fix de noi va bateti joc! E o lege de..."

Comisia de munca a adoptat raportul Legii salarizarii

Membrii Comisiei de munca a Camerei Deputatilor au adoptat raportul privind Legea salarizarii cu 15 voturi favorabile, doua impotriva si patru abtineri. Legea urmeaza sa intre miercuri in dezbaterea plenului Camerei Deputatilor, care este for decizional.

Ministrul Muncii, Olguta Vasilescu, a declarat, marti, la Parlament, ca ultima varianta a Legii salarizarii agreata cu Ministerul Finantelor prevede ca abia de la 1 ianuarie 2018 toti bugetarii vor avea o crestere a salariului brut cu 25%, iar de la 1 martie profesorii si medicii vor primi in plus diferenta de bani promisa. Initial, primele majorari salariale erau programate pentru 1 iulie 2017.


VIDEO PROTVPLUS.RO