Mii de tineri îi ajută pe bătrâni să facă față izolării. Cum pot fi contactați de aceștia
Mii de tineri din toată țara s-au mobilizat pe rețelele sociale și pe platforme special create, pentru a-i ajuta pe vârstnicii, care nu pot ieși din casă.
Dacă aveți nevoie de cineva care să vă plimbe cățelul, să vă ajute să plătiți facturi online, ori să meargă la cumpărături, puteți apela gratuit la voluntarii care s-au înscris pe astfel de platfome.
Un exemplu este site-ul vecinultău.ro. Au mare nevoie de sprijin și bătrânii din mediul rural. Primarul unei comune din Ialomița a găsit o modalitate neobișnuită pentru a-i susține.
Platforma vecinultau.ro este primul site din România accesibil la nivel național pentru vârstnici, persoane cu dizabilități și familii monoparentale care nu pot ieși din casă și au nevoie de ajutor.
Site-ul este gratuit și poate fi accesat de pe orice dispozitiv conectat la internet: tabletă, smartphone sau laptop. Odată ce ați intrat pe platformă trebuie să introduceți adresa la care vă aflați și să selectați serviciul de care aveți nevoie: cumpărături de alimente, medicamente sau plimbarea animalului de companie.
Mare atenție, însă, serviciile sunt gratuite. Trebuie să plătiți doar alimentele sau medicamentele pe care le comandați și voi stabiliți metoda de plată și de primire a cumpărăturilor. E important să respectați regulile de igienă și de distanțare socială.
Site-ul apărut după ce tot mai mulți români din diaspora au încercat să găsească soluții pentru părinții sau bunicii lor de acasă.
”Un prieten de al nostru din Londra ne-a sunat și ne-a zis că e disperat, caută un voluntar sau pe cineva care să-i ajute pe părinții lui din Bârlad și atunci ne-am tot gândit cum să facem să-i ajutăm pe oameni. Știam că există diverse inițiative civice, dar din păcate multe dintre ele sunt active în marile centre urbane și am zis hai să facem ceva și să extidem povestea asta încât oamenii să ajute nu doar în orașele mari, ci și în micile comunități”, a spus Dinu Drog, unul dintre inițiatorii proiectului.
Au apărut, însă, soluții și la nivel local. În comuna Sf Gheorghe, din Ialomița, bătrânii au primit de la primărie trei cartonașe colorate pe care trebuie să le pună în geam. Cartonul de culoare galbenă este folosit atunci când au nevoie de alimente sau medicamente, cel roșu indică o urgență, iar cel verde este pus în geam atunci când oamenii nu au nevoie de nimic.
”Mulțumesc lui Dumnezeu, mă bucur că mai vine cineva la mine să mă mai întrebe”, a spus unul dintre cei ajutați.
”Zilnic, asistentul social și polițistul local fac deplasarea pe traseul tuturor acestor locuințe și verifică ce cartonaș este afișat. În funcție de acest cartonaș care apare luăm măsurile de intervenție imediată. Oamenii sunt încântați pentru că nu mai sunt deranjați de fiecare dată, ci doar în momentul în care văd că e o problemă deosebită”, a declarat Mădălin Teculescu, primarul din Sfântu Gheorghe.
În Argeș, Sighet, Vrancea, Cluj, Sibiu și București oamenii s-au mobilizat și pe rețelele sociale și au creat grupuri de sprijin.
Dacă vreți să va ajutați vecinii, puteți printa un astfel de afiș, pe care acum îl pun dispoziția noastră majoritatea ONG-urilor implicate în astfel de cauze acum sau poți scrie unul de mână. Vă treceți numărul de telefon și îl lipiti în scara blocului. Astfel informația ajunge și la bătrânii care nu au acces la internet și vă suna dacă au nevoie de ajutor.