Apelul disperat pentru echipamente de protecție al centrelor pentru persoane vârstnice din Mureș
Apel pentru echipamente de protecție în Mureș! Acestea se găsesc din ce în ce mai greu, astfel că centrele pentru vârstnici și persoane cu dizabilități, se confruntă cu lipsa lor.
La Reghin, trei centre în care sunt internate 100 de persoane vârstnice și persoane cu diferite dizabilităţi, au nevoie urgentă de echipamente de protecție, pentru a-i putea îngriji în condiții de siguranță.
La Centrul de Îngrijire şi Asistenţă pentru Persoanele cu Dizabilităţi din Reghin, locuiesc pacienţi care depind sută la sută de angajaţii centrului.
În plină pandemie de coronavirus, administratorii spun că nu găsesc pe piaţă materiale de protecţie atât de importante pentru angajaţii care sunt în contact tot timpul cu persoanele vulnerabile. Numai de măşti chirurgicale, centrul are nevoie lunar de 2.000 de bucăţi.
Rodica Biriş, director centru: "Prima problemă nu a fost neapărat a banilor, ci faptul că nu am găsit, nu am putut să achiziţionăm de nicăieri pentru că nu erau. Dacă erau în cantităţi limitate şi cu preţuri de zece ori mai mari decât acum două luni sau o lună. Avem nevoie de multe materiale să ne protejăm corect."
În Reghin există aproximativ 100 de persoane vârstnice, de care se ocupa 70 de angajaţi, însă aceştia nu au un echipament adecvat. Administratorii fac apel la cei care au posibilitatea, să ajute cu materialele deficitare pe piaţă.
Rodica Biriş, director centru: "Avem nevoie de materiale de dezinfecţie, de mănuşi de măşti, de viziere, de combinezoane."
Echipamentele de protecţie lipsesc şi din cabinetele medicilor de familie, care la rândul lor au în grijă zilnic zeci de pacienţi.
Medic de familie: "Am cumpărat pe banii noştri, nu-i problemă, dar nu am avut o organizare ca firmele să se vadă aplecate şi spre noi. Toate materialele se direcţionează spre spitale, corect, dar de două săptămâni serviciile de ambulanţă, noi şi cei de infecţioase suntem în prima linie."
În plină pandemie, când spitalele sunt pregătite pentru tratarea cazurilor urgente, medicii de familie sunt asaltaţi de pacienţi.
Din cauza lipsei echipamentelor de protecţie, un centru din judeţul Mureş a decis ca toţi angajaţii să intre în carantină voluntară, împreună cu locuitorii centrului, timp de cel puţin două săptămâni.
Sursa: Pro TV
Etichete: centru, medici, mures, batrani, echipamente de protectie,
Dată publicare:
05-04-2020 09:10