Focar de infecție la azilul din Galați. Directoarea și-a pierdut soțul din cauza virusului
Un medic epidemiolog de la Direcția de Sănătate Publică a fost desemnat să coordoneze activitatea căminului privat din Galați, unde doi bătrâni au murit, răpuși de COVID-19.
Sunt și 27 de persoane, printre care nouă angajate, diagnosticate pozitiv. Rudele celor aflați în carantină sunt disperate și așteaptă vești.
La căminul din Galați, unde sunt îngrijiți 140 de bătrâni, au ajuns medici, asistente și îngrijitoare detașate de la spitalele din oraș. Câteva dintre cadrele medicale aduse de autorități s-au simțit rău, la rândul lor, așa că sunt acum în izolare și urmează să fie testate.
Alegeri 2024
00:11
Reuters: Diaspora poate influenţa rezultatul. Ce scriu POLITICO şi AFP
00:07
Rezultate alegeri prezidențiale 2024. Singurul județ în care Nicolae Ciucă este pe primul loc
23:43
George Simion își recunoaște înfrângerea în alegerile prezidențiale: Vom susţine în turul 2 pe oricine nu este Marcel Ciolacu
23:16
Alegeri prezidențiale 2024. Mii de oameni l-au votat pe Ludovic Orban, deși el s-a retras din cursa electorală
La Galați crește numărul vârstnicilor infectați, în centrul "Sfântul Ilie".
Totalul de îmbolnăviri, 18, include și un cadru medical, iar medicii trimiși de autorități dau, la rândul lor, semne că se simt rău. Doi bătrânei au murit până acum. Directoarea centrului, la rândul ei bolnavă, și-a pierdut deja soțul din cauza virusului. Până să fie depistată pozitiv, a intrat în contact cu 160 de persoane, pacienți și angajați.
Doar luni au fost confirmate alte 12 îmbolnăviri. Toate, din rândul vârstnicilor.
Între timp, ambulanțele continuă să vină la căminul pentru persoane vârstnice „Sfântul Ilie” din Galați. Cei care sunt confirmați cu Covid-19 sunt preluați și duși fie la Spitalul de Urgență, fie la cel de Boli infecțioase, în funcție de starea lor generală de sănătate.
Pe de altă parte, și câțiva dintre medicii detașați de autorități se simt rău și au trecut în izolare. Și ei vor fi testați.
Gabriel Ioan-Avrămescu, prefectul județului Galați: „Am numit un coordonator al căminului de bătrâni din partea DSP-ului. Este o doamnă medic epidemiolog care va coordona echipele medicale, ce se vor deplasa la căminul de bătrâni și care vor monitoriza starea de sănătate a bătrânilor.”
Până acum au fost recoltate probe de la 140 de persoane. Rudele celor aflați în carantină așteaptă, cu disperare, vești. Gabriela Ion îl are pe tatăl sau, imobilizat la pat, internat în căminul de bătrâni.
Gabriela Ion, fiica unui bărbat internat: „Am înțeles că le iau temperatura, sunt verificați. Ce știu cu certitudine este că nu mai au, probabil, personal care să-i hrănească și care să-i schimbe, pentru că ei sunt mulți la pat. Toată lumea spune că este jale acolo, este haos."
Angela Ciorâță, fiica directoarei căminului: „Avem pe cineva care ne-a ajutat până ieri, vedem de acum încolo ce-o mai fi. Deci bătrânii au alimente. Fără nicio problemă. Cel puțin pentru patru zile sunt asigurați."
Ancheta epidemiologică relevă că virusul ar fi ajuns în cămin de la soțul directoarei. Diagnosticat pozitiv pe 26 martie a decedat pe trei aprilie. Bărbatul avea 61 de ani și venise dintr-o excursie, din Antalya. Mai multe grupuri de medici au fost în același loc.
Leonard Bărăscu, lider SANITAS: „Se pare că și o parte dintre colegii membri SANITAS, din ce știu de la liderul meu de sindicat de la Galați, au participat la o excursie în Antalya și, la întoarcere, în momentul în care au fost carantinați, una dintre colegele noastre ar fi fost depistată pozitiv. În zona din Turcia nu era nici roșu, ca și cadru de Covid, nici zonă care să creeze probleme. Asta s-a întâmplat și cu colega de la Constanța."
Căminul rămâne în carantină. Îngrijitorii încearcă să elibereze etajul al doilea, acolo unde locuiau toate persoanele care au fost testate pozitiv, pentru a intra cu dezinfecția.
Centrul de îngrijire persoane vârstnice din Galaţi este deja în carantină.
În acelaşi azil au murit zilele trecute, din cauza coronavirusului, doi bătrâni de 74 şi respectiv 82 de ani. În azil sunt circa 140 de bătrâni.