Bătrânii sunt cei mai vulnerabili în fața coronavirusului. Inițiativa unui grup de voluntari

Dată publicare: 06-04-2020 17:42
Dată actualizare: 06-04-2020 18:40


Vârstnicii sunt cei mai vulnerabili în fața virusului, așa că tot mai mulți oameni își unesc forțele și sar în ajutorul lor.

Le fac piața și chiar au grijă ca bunicii să primească acasă, la timp, medicamentele fără care nu pot trăi.

Pentru a-i scuti pe cei mai în vârstă de drumurile lungi până la medic sau farmacie, mai mulți tineri din Târgu Mureș s-au oferit să le ducă gratuit medicamentele direct la ușă. Traseul lor începe de la medicul de familie.

Varga Zsigmond, inițiator proiect: „Zilnic sunt în jur de 20 de solicitări pentru rețete la vârstnici, avem voluntari care s-au implicat. Este un serviciu gratuit.”

Următorul pas este cumpărarea medicamentelor. Pentru că sunt greu de găsit într-un singur loc, voluntarii iau la pas toate farmaciile din oraș.

Andrea Cocoș, voluntar: „Trebuie să căutăm medicamente pentru că în perioada asta nu se găsesc toatemedicamentelela toate farmaciile, deci trebuie să umblăm mult.”

Tot cei care au decis să ajute au pus la dispoziția medicilor de familie și o ambulanță dotată corespunzător, în cazul în care pacienții trebuie consultați acasă.

Horațiu Varga, asistent: „Avem un monitor de funcții vitale care ne permite să măsurăm saturația de oxigen, EKG în 12 derivații. Sunt teste de glicemie, măsurarea temperaturii, teste rapide de urină și administrație de medicație la domiciliu.”

Numărul de solicitări din partea vârstnicilor este tot mai mare.

Voluntarii spun că vor face tot posibilul ca persoanele vulnerabile să nu rămână, însă, fără tratament.


VIDEO PROTVPLUS.RO