Mii de locuințe, afectate grav de inundații: „A fost ca la un tsunami”
În nordul ţării, aflat până sâmbătă dimineaţă sub cod portocaliu de vreme rea, ploile torenţiale au continuat să aducă necazuri.
În Botoşani, de pildă, zeci de gospodarii au fost inundate, după ce un pârâu s-a umflat şi a măturat totul în cale. Iar în alte judeţe, şuvoaiele au distrus podeţe şi garduri şi au „muşcat" din asfalt, lăsându-i pe localnici rupţi de lume.
Râul Slănic, din judeţul Buzău, a ieşit vineri din matcă, umflat de ploi, iar viitura a făcut ravagii. A umplut drumurile de apă şi a dărâmat gardurile unor gospodarii, dar şi câţiva stâlpi de electricitate.
În comuna Chiliile, drumul proaspăt asfaltat a devenit impracticabil, iar într-o altă localitate o jumătate din sosea a fost luată de viitura, în timp ce un autoturism a fost răsturnat de şuvoaie. Şi două tractoare au rămas blocate în apă, iar curţile localnicilor au fost inundate.
Şi în judeţul Botoşani, 40 de gospodarii au fost inundate.
Reporter: „Cât a fost apa aici în casă?”
Femeie: „A fost vreo 30 de centimetri - 40.”
Reporter: „Şi lucrurile le-aţi pus la înălţime.”
Femeie: „Da, care am apucat, care nu, iacă covoarele le-am scos pe gard."
Localnică: „Da, eu nu mai am nimic, am avut ceva în grădină şi acum nimic, nimic..."
Un pârâu, transformat subit într-un torent periculos, a luat cu el şi vietăţile din curţile oamenilor şi a lăsat în urmă dezastru.
Bărbat: „Patru miei, cum? Acolo, îi aveam acolo. Patru cârlani."
Bătrână: „A venit apa buluc de m-am urcat pe un copac şi am stat agăţată acolo."
Iar un bărbat, în vârstă de 58 de ani, a avut nevoie de ajutorul pompierilor după ce a fost prins în mijlocul apelor.
În tot judeţul, 8.000 de case au rămas fără curent electric, multe drumuri au fost umplute de mâl, iar numeroşi copaci au fost rupţi de vijelie.
În Slănic Moldova, de pe munţi au căzut în schimb zeci de tone de pietre, iar localnicii au muncit cot la cot cu autorităţile.
Femeie: „Ne-am speriat că va veni şi ne va dărâma casa, efectiv, la ce furie avea apă. Nu mă aşteptam să vină apa pe aici, dar a rupt şi a venit. Ca la un tsunami. Vedeam la TV, dar nu ne închipuiam că putem să trăim."
În zonă sunt avarii importante la reţelele de gaz şi energie electrică. În plus, deocamdată oamenii se descurcă doar cu apă primită de la primărie şi cu alimentele împărţite de cei de la Crucea Rosie.
Şi în Prahova, apele au rupt drumuri, au surpat maluri şi au luat pe sus podețe. În satul Bătrâni, peste 250 de localnici au rămas izolaţi, după ce ploile au reactivat alunecările de teren din zonă.
Coduri de ploi torențiale și inundații
Meteorologii au emis, vineri un cod galben de ploi torențiale, care va fi în vigoare până duminică dimineața la ora 06.00.
În intervalul menționat, în cea mai mare parte a Moldovei, Transilvaniei și Maramureșului, precum și în jumătatea de nord a Munteniei și în zona montană a Olteniei vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse cu caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului cu aspect de vijelie și izolat grindină.
Prin acumulare sau în intervale scurte de timp se vor înregistra cantități de apă de peste 25 l/mp și izolat 40…50 l/mp, informează ANM.
Totodată, un cod portocaliu de ploi abundente este în vigoare până sâmbătă, la ora 23.00. Astfel, local în Moldova, precum și în zona Carpaților Orientali și Meridionali temporar va ploua abundent și se vor acumula cantități de apă de 50 l/mp și izolat 60…70 l/mp.
Până la ora 14.00, în județul Hunedoara (zona de munte de peste cota 1800 m) și județul Caraş-Severin (zona de munte de peste cota 1800 m) se vor semnala : intensificări ale vântului care vor atinge și depăși la rafală 90-100 km și posibil ceață.
Totodată, Institutul Național de Hidrologie a emis un cod roșu de inundații, valabil până la ora 18.00, în județele Brașov și Covasna.
Ca urmare a precipitațiilor înregistrate în ultimele ore, a celor prognozate şi propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundaţii locale şi creşteri importante de debite şi niveluri cu depăşiri ale cotelor de pericol pe râurile din bazinele hidrografice: Târlung – bazin mijlociu şi inferior, județele Braşov şi Covasna.
Fenomenele hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate și intensitate mai mare în bazinul inferior al râului Târlung, în zona de confluenţa cu râul Negru (zona localitӑţii Bӑcel).
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Sursa: Pro TV
Etichete: buzau, botosani, cod portocaliu, inundatii, alba,
Dată publicare:
30-06-2018 07:40