Ploile torențiale fac ravagii în Moldova. Mașinile, îngropate de bolovani și bușteni

Ultimul update: Joi 28 Iunie 2018 20:56
Data publicarii: Joi 28 Iunie 2018 19:02
Categorie: Actualitate

Un copil de 13 ani a murit joi după-amiaza lovit de trăsnet, la câţiva metri de casă, în judeţul Bacău. Ploile torențiale din ultimele 24 de ore au produs inundaţii şi pagube importante în toată Moldova.

În sute de gospodarii, apa a ajuns la un metru înălţime şi a distrus tot, spun oamenii îngroziţi. Viiturile au adus buşteni şi bolovani care le-au îngropat maşinile şi au rupt drumuri şi poduri.

Zeci de persoane au fost evacuate. În Slănic Moldova, peste 700 de locuinţe şi firme nu au energie electrică. Din păcate, prognoza anunţă ploi însemnate. 19 judeţe sunt vizate de un cod galben de vreme rea până mâine seară.

În curtea a două familii din Slănic Moldova este dezastru. O maşină e îngropată până la jumătate în nămolul adus de apă. Toată curtea e plină de pietriş şi nisip, după ploaia puternică, de o oră. Oamenii s-au trezit cu șuvoaiele peste ei şi s-au temut că locuinţele se vor prăbuşi peste ei.

Gheorghe Trincă, proprietar: “A plouat torenţial şi a venit dintr-o dată o viitură puternică. Ce să mai salvăm? Erau 2 maşini aici una am apucat să o scoatem, celalta nu. A venit dintr-o dată.”

Cod galben de ploi puternice în 19 județe. Pericol de inundaţii în 4 județe

În casa vecină cu a proprietarului maşinii erau mai multe persoane. De frică, au sunat la 112. O echipă de la Salvamont i-au scos din casă, înainte ca un val de pietre să le lovească gospodăria.

Sute de păsări au fost luate de viitura, iar grădinile sunt pline cu mâl. Cel mai greu a fost pentru bătrânii pe care viitura i-a prins singuri acasă. Pompierii militari au sărit în ajutorul oamenilor şi de miercuri noapte scot apa din gospodarii.

Femeie: "Nu am putut să mă duc nicăieri. Stau fără pâine de 2 zile şi nici apă nu mai am de unde să iau. S-a rupt malul şi nu mai am de unde să iau. E foarte greu.”

Ploiile abundente din ultimele ore au umflat paraiele din nordul judeţului Vrancea. În zona au fost precipitaţii şi de 90 de litri pe metru pătrat în 24 de ore. În anumite zone apele au acoperit drumul judeţean iar suvoiaele au adus cu ei buşteni din pădure.

Şi judeţul Tulcea a fost încă de azi-noapte sub cod de precipitaţii puternice.

O femeie şi un copil aflaţi într-un autoturism au fost duşi zeci de metri pe câmp cu tot cu maşina de un torent format în urma ploii torenţiale. Cei doi au fost scoşi din maşina de martori şi preluaţi de o ambulanţă fiind în stare de şoc.

Şi litoralul a fost, joi, sub avertizare de inundaţii. Nori negri au acoperi staţiunile din sud, iar ploaia a inundat faleza din Costineşti.

Bărbat: "Dacă mai dura mult rafală aia de ploaie intra până în casa".

Bărbat: "La fiecare ploaie puternică, inundaţie, zona asta din centru că-i mai jos se inundă în permanenţă. Canalizările nu fac faţă."

Vremea extremă a provocat, joi, în doar câteva ore, accidente grave pe șoselele din țară. În Sinaia, un bărbat de 62 de ani a murit după ce maşina pe care o conducea a deparat şi s-a izbit de un autocar, apoi a plonjat într-o râpă. Doi oameni au pierit și în Brăila când microbuzul în care se aflau a intrat într-un TIR.

Inundații grave în mai multe județe. Sute de familii au rămas izolate. FOTO

Inundații grave în mai multe județe. Sute de familii au rămas izolate. FOTO

VIDEO PROTVPLUS.RO

copil inecat

Un băiat de 9 ani s-a înecat în râul Jiu, iar fratele său şi un alt copil sunt daţi dispăruţi

Un profesor care însoţea un grup de studenţi a murit după ce a căzut într-o prăpastie în Munţii Făgăraş

Ambasadorul SUA: Parlamentul a adoptat Legea offshore încălcând toate principiile transparenţei şi negocierii

Mihai Şora, încă internat la Spitalul Elias, susţine campania #FărăPenali: Îmi pun speranţa în copii

Inundațiile din Covasna ar fi fost influențate de deversările de la Barajul Târlung. Imaginile surprinse

Doi electricieni de la Complexul Energetic Oltenia s-au electrocutat la un transformator. Greșeala comisă

cautari disparut

Împrejurările bizare în care a dispărut o fetiță de 2 ani, din Satu Mare. Acțiune amplă a MAI

Cod galben de inundaţii în cinci județe. LISTA zonelor afectate

Ministerul Apărării din Portugalia a confirmat că va vinde încă cinci avioane de vânătoare F-16 către România

Marian Godină, reacție acidă pentru un deputat: Domnule deputat, nici asta nu puteți pricepe?

Alertă de pestă porcină africană. Încă două gospodării au fost depistate cu acest virus

Interpretul piesei ”Dragoste la prima vedere”, Ilie Micolov, a murit la vârsta de 68 de ani