Situație critică după ploile torențiale. Apa a ajuns până la geamurile mașinilor
Vremea rea continuă să facă prăpăd în mare parte din ţară. În județul Botoșani situaţia este disperată. Au căzut şi o sută de litri de apă pe metru pătrat, iar şuvoaiele pline de mal au intrat în case, şi au blocat maşinile în intersecţii.
Echipe de pompierii intervin fără pauză. Nici în Dâmbovița, București sau Ilfov nu a fost mai bine. Din cauza ploilor torențiale, sistemele de canalizare au cedat. La Slănic Moldova, în schimb, militarii trebuie să elibereze şoselele de zeci de tone de pietre.
Natura s-a dezlănţuit în Botoşani. Bulevardele din oraş s-au umplut de apă şi, în câteva minute, pasagerii din maşini au avut senzaţia că sunt cu barca. Apa a ajuns în anumite porţiuni până la geamuri.
Localnică: "Nu mai porni motorul că face scurt! Lasă-l aşa!"
Vijelia a luat pe sus acoperişul clădirii în care se afla sediul Inspectoratului Teritorial de Muncă Botoşani şi l-a azvârlit peste patru maşini.
Proprietarul maşinii avariate: "A venit vijelia şi a luat acoperişul. S-a auzit o pocnitură mare. A căzut peste maşini."
Proprietarul unei case avariate de ploi este disperat. Trăieşte pe viu un coşmar. Apa i-a intrat de două ori în casa în ultimele zile.
Reporter: "Aţi fost inundat pentru a doua oară?”
Proprietar păgubit: “Da.”
Reporter: “A intrat iarăşi apa în casă?”
Proprietar păgubit: “Da, da!"
Este rău în tot judeţul iar 8000 de case au rămas fără curent electric. Situaţia nu e mai bună nici în Bacău.
Doi soţi își plâng copilul în vârstă de 13 ani. Băiatul a fost lovit de trăsnet, joi seară.
Diana Mandache, sora băiatului: “S-a oprit la un nuc aici în vale să se adăpostească şi a venit trăsnetul ăla tare şi nu am mai ştiut nimic de el.”
În Slănic Moldova, localnicii muncesc cot la cot cu autorităţile. De pe munţi au căzut zeci de tone de pietre.
Magdalena Trică: “Ne-am speriat că va veni şi ne va dărâma casa efectiv la ce furie avea apă. Nu mă aşteptam să vină apa pe aici, dar a rupt şi a venit. Ca la un tsunami. Vedeam la televizor, dar nu ne închipuiam că putem să trăim.”
În zonă sunt avarii importante la reţelele de gaz şi energie electrică. Oamenii se descurca deocamdată doar cu apa primită de la primărie şi cu alimentele împărţite de cei de la Crucea Rosie.
În Călăraşi oamenii au filmat un fuior negru care semăna cu o tornadă. Şi străzile din oraşul Pantelimon judeţul Ilfov s-au transformat în lacuri.
Plouă cu necazuri şi în Prahova, unde apele au rupt drumuri, au surpat maluri şi au luat podete. Peste 250 de oameni din satul Bătrâni sunt izolaţi, după ce ploile au reactivat alunecările de teren din zonă. Cei mai mulţi localnici au vârste înaintate şi nu pot să-şi cumpere singuti nici pâine.
Până sâmbătă seara, nordul Moldovei şi zona de curbură a Carpaţilor rămân sub cod portocaliu de ploi abundente.