Mii de credincioși au ajuns deja la Iași, la moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva. Pelerinajul începe peste 10 zile
Deși mai sunt 10 zile până la cel mai mare pelerinaj ortodox de la noi, cel de la moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva, pelerinii au ajuns deja la Iași. Sunt câteva mii de credincioși care speră să evite astfel aglomerația.
Ziua Sfintei Parascheva este asociată și cu o serie de superstiții și obiceiuri populare. Aceste superstiții, deși nu au o bază teologică, sunt adânc înrădăcinate în cultura populară românească și sunt respectate de mulți oameni.
În apropierea sărbătorii, oamenii așteaptă zeci de ore ca să atingă racla. Zeci de autocare pline cu pelerini au oprit, sâmbătă, în centrul orașului. La orele prânzului coada se întindea până la ieșirea din curtea Mitropoliei.
Femeie: „Este mai bine mai înainte că nu e așa aglomerat."
Femeie: „Anul ăsta văd că a fost coada mai în spate.”
Reporter: Ați stat mult?
Femeie: „Da.”
Reporter: Cât?
Femeie: „Am venit la 11 fără un sfert și e 12 și 5. O oră si. Și încă mai avem!”
Ca să ajungă la raclă, pelerinii stau la rând aproximativ o oră și jumătate. Majoritatea poartă în mâini buchete de busuioc sau chiar haine, pe care vor să le sfințească.
O femeie a venit din Belgia.
Femeie: „Am o fetiță care e bolnavă, de o boală care nu îi spun numele și sper să fie bine! O rog pe sfânta și va fi bine!"
Iar o mamă vrea să îi mulțumească Sfintei Parascheva pentru că i-a fost sprijin în timpul unei încercări grele.
Femeie: „Mulțumesc la Dumnezeu că îmi este fata bine! Am operat-o și în timpul operației mi-a intrat fata în comă, a trebuit resuscitată, intubată. M-am și reîntors să îi mulțumesc pentru tot.”
Lucian Apopei, director de comunicare Mitropolia Moldovei și Bucovinei: „Am putea spune că este un pelerinaj, dinainte de pelerinaj, vedem sute, poate mii de pelerini care vin, am văzut autocare parcate aici în preajma Mitropoliei. Sunt credincioși care vin de departe, care poate nu au posibilitatea în acele zile să ajungă."
Sărbatoarea Sfintei Parascheva va începe pe 8 octombrie, când racla cu moaștele sfintei va fi scoasă din Catedrală și așezată pe baldachinul din curte împodobit cu flori.
Va urma o săptămână de rugăciune, până la sărbătoarea hramului, prăznuit pe 14 octombrie.
Sursa: Pro TV
Etichete: iași, pelerinaj, pelerinaj sfanta parascheva,
Dată publicare:
28-09-2024 18:37