Mii de britanici în doliu îi aduc ultimele omagii reginei Elisabeta a II-a
Mii de britanici în doliu îi aduc ultimele omagii reginei Elisabeta a II-a. Sicriul suveranei este depus pe catafalc la Westminster Hall, în aripa istorică a parlamentului britanic după ce a fost purtat în procesiune, de la Palatul Buckingham.
Regele Charles al III-lea, prinții William și Harry și alți membri ai familiei regale au pășit în urma sicriului, iar joi nu sunt programate evenimente publice.
Unde va rămâne sicriul monarhului britanic până la funerarii
Sicriul monarhului britanic cu cea mai îndelungată domnie va rămâne pe catafalc, la Westminster Hall, până la funeraliile de stat, de luni, 19 septembrie. Sala va rămâne deschisă 23 de ore pe zi și este de așteptat ca în următoarele zile, sute de mii de oameni să treacă pe la căpătâiul reginei pentru a-i aduce, personal, în semn de respect, ultimele omagii.
De miercuri seară, oamenii au început să se așeze pe două șiruri, de o parte și de alta a catafalcului.
Jill Lawless, reporter AP: „Au doar câteva minute să treacă pe la căpătâiul reginei, să străbată sala și să iasă apoi prin ușile masive de stejar, de la celălat capăt. Cei mai mulți mai zăbovesc câteva clipe, chiar înainte de a ieși mai aruncă o ultimă privire în urmă. Și, în semn de respect, mulți își înclină capul, în dreptul catafalcului, ori își șterg o lacrimă”.
Sicriul este drapat cu stindardul regal, iar deasupra este așezată Coroana Regatului Unit, încrustată cu aproape 3.000 de diamante și un buchet făcut din flori și plante, adunate din locurile dragi sufletului reginei, inclusiv pin de pe domeniul Balmoral, din Scoția, unde Elisabeta a II-a s-a stins pe 8 septembrie, la vârsta de 96 de ani.
Eveniment neașteptat la Westminster Hall
Garda la sicriu este schimbată la fiecare 20 de minute. La un moment dat, pe timpul nopții, unul dintre cei de veghe a leșinat, iar transmisia în direct de la Westminster Hall a fost oprită temporar.
Încă de miercuri noapte, oamenii au venit cu miile. La un moment dat, lungimea rândului a atins 16 kilometri. În veritabila tradiție britanică, oamenii au venit pregătiți și s-au înarmat cu răbdare. Mai târziu, un voluntar cu un banner în spate semnala locul unde trebuie să se așeze ultimii veniți. Altul contoriza cafelele și sucurile distribuite. Peste 1.000 de voluntari s-au mobilizat, alături de polițiști, pentru a asigura ordinea, dar și pentru a-i ajuta și a-i îndruma pe cei care așteaptă să ajungă la catafalcul reginei.
Pelerin: „Ultima la coadă, da... Nu le-am spus familiei și prietenilor că vin cu cea mică, pentru că mi-ar fi zi că nu sunt sănătoasă la cap, dar m-am gândit că o dată în viață poți fi martor la un astfel de moment istoric”.
O altă mamă s-a așezat la coadă cu fetița ei, purtând mândră o tiară ca de prințesă.
Pelerin: „Cred că este prințesa mai aiurită a reginei. Adoră ținutele pe care le purta regina și pălăriile colorate. M-a rugat insistent să o aduc și pe ea la regină. O poartă toată ziua, nici la școală n-o dă jos de pe cap”.
Cei care stau la rând primesc brățări cu numărul poziției lor în șirul de așteptare, astfel ca să-și poată părăsi temporar locul pentru a cumpăra câte ceva sau pentru a merge, eventual, la una dintre cele peste 500 de toalete ecologice amplasate pe traseu.
Jill Lawless, reporter AP: „Cred că este un sentiment real al unor oameni care vor să marcheze un moment istoric, indiferent dacă sunt sau nu mari fani ai monarhiei. Au sentimentul că acesta este cu adevărat un moment istoric”.
După miezul nopții, la Londra, la adăpostul întunericului au fost și repetiții pentru funerariile de stat care vor avea loc luni. Militari din unitatea ceremonială de gardă și purtători de cimpoaie au mărșăluit de la Westminster Hall la Westminster Abbey.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: Regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit al Marii Britanii, funerarii,
Dată publicare:
15-09-2022 13:49