Sicriul cu trupul neînsufleţit al Elisabetei a II-a a părăsit, miercuri, palatul Buchingham, reşedinţa oficială din Londra
Sunt ore de emoţie apăsătoare şi de rugăciune în capitala Regatului Unit.
Sicriul cu trupul neînsufleţit al Elisabetei a II-a a părăsit, miercuri, palatul Buchingham, reşedinţa oficială din Londra
Britanicii au început să îşi ia rămas bun de la iubita lor regină, iar întreaga noapte oamenii au așteptat cu răbdare să le vină rândul la intrarea în Westminster Hall, unde este depus trupul neînsuflețit al Elisabetei a II-a.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
De la Palatul Buckingham și până la Parlament a fost însoțită de Regele Charles al III-lea, fiii lui și ceilalți trei copii ai reginei. Au pășit solemn în urma afetului de tun pe care a fost transportat sicriul.
Zeci de mii de oameni au asistat la procesiune. Peste sicriul învelit în stindardul familiei regale stau sceptrul, globul de aur, cu o cruce ce simbolizează lumea creștină și coroana imperială, bătută în diamante, rubine și safire.
Miercuri, imediat după ora cinci, miilor de oameni care stau la cozi kilometrice, li s-a permis să intre la Westminster Hall pentru a-și lua rămas bun de la Regina Elisabeta a II-a. Veniți de peste tot din Marea Britanie, dar și din alte țări, vizitatorii au început să se perinde prin faţa sicriului.
Pelerin: „A fost o experiență foarte emoționantă. Este suprarealist, am stat la coadă circa 6-7 ore și (în interior) totul s-a terminat atât de repede. Dar înăuntru, a fost uimitor. Era cu adevărat liniște și pur și simplu nu puteai să nu simți emoția”.
Pelerin: „Sunt din Malaezia și suntem crescuți știind. Îmi pare rău... Ea a fost mereu acolo și ne-a ghidat mereu în ceea ce privește standardele morale. Este o parte din motivul pentru care am venit în această țară”.
Sicriul cu trupul neînsufleţit al Elisabetei a II-a a părăsit, miercuri, palatul Buchingham, reşedinţa oficială din Londra. Sicriul aşezat pe un afet de tun al Artileriei Regale a fost dus la Westminster, sediul Parlamentului.
O gardă de onoare formată din toate cele trei forţe armate a primit cortegiul în Piaţa Parlamentului
În urma dricului au pășit regele Charles al III-lea, cei doi fii ai săi, William și Harry, dar şi prinţesa Anne, prinţii Andrew și Edward, o parte dintre ei în uniforme militare. Din procesiune au făcut parte soţul şi fiul prinţesei Anne. Camilla, regina consoartă, Catherine, prinţesa de Wales, Sophie, contesă de Wessex, precum şi Meghan, ducesa de Sussex au plecat spre Westminster cu limuzinele.
Cu zeci de mii de britanici și turiști înșirați de o parte și de alta a drumului, suita a înaintat în ritmul fanfarei militare. În fundal se auzeau bătăile celebrului clopot din turnul cu ceas al Londrei, Big Ben, dar și salve de tun din Hyde Park. O gardă de onoare formată din toate cele trei forţe armate a primit cortegiul în Piaţa Parlamentului.
Prezenţa militarilor simbolizează relaţia strânsă dintre monarh şi armată. Elisabeta a II-a a deţinut peste cincizeci de grade şi numiri în cadrul Serviciilor Armate ale Regatului Unit şi ale Commonwealth-ului. O mare parte din viaţa sa profesională a fost ocupată cu vizite la baze militare şi nave din Marea Britanie şi de peste mări.
Odată depus sicriul în Westminster Hall, aripa istorică a clădirii parlamentului britanic, arhiepiscopul de Canterburry a oficiat o scurtă slujbă. Până luni dimneaţă, publicul va avea acces timp de 23 de ore în fiecare zi. Ca să facă faţă fluxului mare de oameni, autorităţile au stabilit procedurile până în ultimele detalii. Pelerinii au început să îşi ocupe locurile la coadă încă din noaptea de luni spre marţi.
Pelerin: „O să fiu copleșit de emoții în fața catafalcului. Gândul meu va fi: „Doamne, regina a fost un înger pentru că a atins inimle atâtor oameni și a făcut multe fapte bune”.
Pelerin: „Sunt momente istorice. Regina a însemnat enorm pentru noi. Trebuia să fiu aici!”
Autorităţile au stabilit planuri pentru o coadă de pelerini de până la opt kilometri, un exerciţiu logistic complex care include toalete, prim ajutor şi băuturi răcoritoare non-stop pe traseu.
În condiţiile în care se aşteaptă ca sute de mii de oameni să stea la coadă timp de mai multe ore pentru a vedea sicriul reginei în Westminster Hall, voluntari din grupuri precum Cercetaşii şi Armata Salvării au fost chemaţi să ajute. Toți cei care doresc să se reculeagă câteva secunde în faţa catafalcului sunt avertizaţi să se aştepte la cozi „foarte lungi”, mai ales dacă vor să-şi aducă şi copiii.
Oamenii primesc brăţări colorate şi numerotate, care le indică locul la coadă şi care le permit să iasă din rând pentru a folosi toaletele sau pentru a-şi lua de mâncare.
În cazul în care, duminică, numărul celor care aşteaptă este prea mare pentru a fi siguri că şi ajung la Westminster la timp, coada va fi închisă.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: Regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit al Marii Britanii,
Dată publicare:
15-09-2022 08:43