Mihail Vlasov, condamnat definitiv la inchisoare cu executare in dosarul privind Registrul Comertului

Ultima actualizare: 28-11-2016 07:05
Fostul sef al Camerei de Comert, Mihail Vlasov, pleaca de la sediul Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), dupa ce a fost audiat de procurori intr-un dosar in care este acuzat de trafic de influenta si abuz in serviciu

 Mihail Vlasov, fost presedinte al Camerei de Comert si Industrie a Romaniei, a fost condamnat definitiv vineri de Inalta Curte de Casatie si Justitie la doi ani inchisoare cu executare.

Condamnarea este dictata in dosarul privind promovarea in Parlament a unui proiect de lege care se referea la trecerea Registrului Comertului de la Ministerul Justitiei la CCIR.

Initial, in aprilie, Mihail Vlasov a primit o decizie de achitare la Curtea de Apel Bucuresti, insa magistratii de la instanta suprema au admis apelul DNA si au dispus condamnarea lui Vlasov.

In prezent, Mihail Vlasov se afla in detentie, el fiind condamnat definitiv intr-un alt dosar, in iunie 2015, la cinci ani de inchisoare cu executare pentru trafic de influenta.

Avocat in Baroul Iasi si fost presedinte al Camerei de Comert si Industrie a Romaniei, Mihail Vlasov a fost trimis in judecata de DNA in iunie 2015 pentru savarsirea infractiunii de dare de mita.

El este acuzat ca i-a solicitat fostului deputat Mircea Grosaru sa ii sustina interesele prin promovarea unui proiect de lege care prevedea trecerea Registrului Comertului de la Ministerul Justitiei la CCIR. De asemenea, Vlasov ar fi incercat sa influenteze mai multi parlamentari - Florin Iordache, Alina Gorghiu si Aurel Vainer - in vederea semnarii si sustinerii proiectului de lege.

Procurorii sustin ca solicitarea a fost formulata de Vlasov in contextul demersurilor acestuia de a influenta adoptarea unui act normativ prin care Camera de Comert si Industrie a Romaniei sa poata prelua Oficiul National al Registrului Comertului. Scopul determinant al acestui demers legislativ il reprezenta controlarea veniturilor obtinute din activitatea desfasurata de Registrul Comertului. in schimbul sustinerii proiectului de lege, Vlasov i-a promis deputatului Mircea Grosaru ca il va numi in functia de arbitru la Curtea de Arbitraj Comercial International de pe langa CCIR.

Potrivit procurorilor, dupa finalizarea proiectului de act normativ, Mihail Vlasov a depus o ''munca asidua'' pentru influentarea unor parlamentari din toata sfera politica in vederea semnarii si sustinerii respectivei initiative legislative. in special, influenta s-a exercitat asupra parlamentarilor care au avut calitatea de arbitri in cadrul Curtii de Arbitraj Comercial International (Florin Iordache, Alina Gorghiu si Aurel Vainer) ori prin intermediul unor membri ai Camerei de Comert si Industrie a Romaniei ori camerelor teritoriale (Andras Edler).

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO