Micii cultivatori spun că recolta este bogată, dar nu au unde să o vândă. În alte țări oamenii sunt ajutați
Recolta este bogată, dar nu avem să o vindem. Așa spun micii cultivatori care nu își permit să angajeze un om la vânzare în piețele mari, ori să achite taxele mari cerute în unele piețe volante.
În alte țări, oamenii sunt ajutați să-și vândă fructele și legumele proaspete.
Călugăreni, județul Giurgiu - târgul întins de-a lungul șoselei se ține numai duminica și a stat în ilegalitate mai bine de două decenii. Acum 6 ani, primăria l-a autorizat formal.
Singura amenajare e însă instalarea unui post de taxare, pentru vizitatori și negustori. Cei din urmă plătesc zilnic 20 de lei, sau 500 de lei pe trei luni.
”Ne-a aprobat dânșii și a zis că o să ne aducă să tragem curent. Avem vitrină frigorifică, avem toate luate”.
Reporter: V-au vizitat vreodată DSP-ul, DSV-ul?
”Duminică de duminică vin!”
Așadar, autoritățile împart avertismente și amenzi. Inevitabil, brânza se coace la soare, iar oamenii pierd și clienți, și marfa.
Gârboviți de munca pământului, unii cedează și duc tot ce culeg în depozit, la jumătate de preț.
În zona Brâncoveanu erau, acum câțiva ani, două piețe volante. 5 tarabe chiar aici, lângă gura de metrou, și încă 6 peste drum, într-un scuar. Târgul a fost lichidat din lipsă de cereri… în fapt, primăria cerea pe tarabă mai mult decât puteau duce producătorii.
Aici a fost nevoie doar de o parcare, pe lângă Bulevardul Unirii. De vineri până duminică, de douăzeci de ani, sunt cam aceiași oameni, inclusiv cu murături, miere, mezeluri, carne și lactate la frigider! Prețurile acoperă confortabil taxa, și sunt la nivelul supermarketului de alături.
Încă o piață volantă funcționează în fața Academiei Militare. 80 de lei pe weekend costă închirierea asfaltului de sub un cort, plus accesul la o toaletă… însă negustorii vin cu tarabă de acasă. O familie din Ialomița vinde aici de zece ani, tot pentru că n-a găsit spațiu în piețele permanente.
Prin comparație, acestea sunt taxele medii, în alte țări, care găzduiesc piețele volante în zone centrale sau turisticea le oraelor. Mai degrabă simbolice, în timp ce la noi, protejarea producției autohtone rămâne o promisiune neonorată.