Mesajele politicienilor de Ziua Națională. Maia Sandu: Dragă Românie, îți doresc să fii o voce distinctă în lume

Nicolae Ciuca
Pro TV

Politicieni români și străini s-au întrecut, miercuri, în urări speciale de Ziua Națională a României. Maia Sandu, premierul Nicolae Ciucă sau secretarul de stat american sunt doar câțiva dintre aceștia.

Premierul Nicolae Ciucă afirmă, în mesajul transmis cu ocazia Zilei Naţionale, că Marea Unire este încununarea victorioasă a voinţei românilor şi rămâne cea mai frumoasă pagină din istoria României.

 Pentru şeful Executivului, eroii acestui an sunt românii, care, în ciuda crizei generate de pandemia de COVID-19 şi a suferinţelor, au muncit, au fost solidari, au făcut sacrificii şi au depus zi de zi eforturi în această luptă dură cu virusul.

El mulţumeşte tuturor celor care fac parte din personalul medical şi au luptat în linia întâi pentru a salva vieţi şi pentru limitarea efectelor pandemiei, conform News.ro.

Iată mesajul integral al premierului Ciucă: 

Citește și
1 decembrie bancnota ecaterina teodoriu
1 decembrie 2021: Ziua în care se lansează prima bancnotă din România cu chipul unei femei
Războiul din Ucraina s-ar încheia în două săptămâni, dacă Occidentul şi-ar înceta sprijinul, susţine Moscova

”1 Decembrie 1918 va rămâne pentru totdeauna, în istoria poporului român, drept ziua triumfului idealului naţional: unitatea. Rostită pentru prima dată în Revoluţia de la 1848 şi săvârşită doar parţial la 1859, Marea Unire a avut loc după un lung şir de lupte, după nenumărate sacrificii umane şi materiale.

Marea Unire a rezultat în urma exercitării dreptului la autodeterminare exprimat la Chişinău, Cernăuţi şi Alba Iulia. În mod democratic, s-a decis unirea Basarabiei, Bucovinei şi a Transilvaniei cu România. Marea Unire este încununarea victorioasă a voinţei românilor şi rămâne cea mai frumoasă pagină din istoria României. O lecţie despre perseverenţă şi coeziune, care acum ne este deosebit de utilă şi necesară. Doar printr-un efort comun vom putea depăşi perioada dificilă pe care o traversăm. Am încredere că vom reuşi să trecem împreună prin aceste greutăţi şi am încredere în curajul şi credinţa românilor că unitatea rămâne una dintre valorile de nepreţuit ale naţiunii noastre, care ne inspiră şi ne motivează să mergem mai departe.

Pentru mine, eroii acestui an sunt românii, care, în ciuda crizei generate de pandemia de COVID-19 şi a suferinţelor, au muncit, au fost solidari, au făcut sacrificii şi au depus zi de zi eforturi în această luptă dură cu virusul. Le mulţumesc în mod special şi tuturor celor care fac parte din personalul medical şi au luptat în linia întâi pentru a salva vieţi şi pentru limitarea efectelor pandemiei.

Dar, să nu uităm niciodată sacrificiile înaintaşilor noştri, pe care îi cinstim cu respect şi prin grija pentru absolut toţi românii şi pentru toate regiunile istorice ale României. Ne onorăm trecutul, cu speranţa că lecţiile istoriei reprezintă un exemplu pentru fiecare dintre noi să luptăm pentru un viitor mai bun şi mai prosper.

 

Dragi români,

De Ziua noastră Naţională, pe data de 1 Decembrie, la începerea ceremoniilor, vă îndemn pe toţi cei care simţiţi şi trăiţi româneşte să ne gândim, împreună, timp de un minut, la eroii neamului românesc, care s-au jertfit pentru Marea Unire. Un minut în care să ne regăsim cu toţii, indiferent unde suntem, indiferent de opţiunile conjuncturale, indiferent de opţiunile politice.

Am încredere că vom trece cu bine peste aceste grele încercări, privind, azi, la mai bine de un secol de la Unirea tuturor românilor, la reuşita extraordinară a înaintaşilor noştri. Prin determinarea, unitatea şi sacrificiile lor, au oferit sens vieţii lor atunci şi viitorului nostru astăzi.

La mulţi ani, dragi români!

Trăiască România!".

 

Cîțu: Azi, eroii noştri sunt medicii, antreprenorii, dar mai ales fiecare român care munceşte zilnic în ţară şi peste hotare

Liderul PNL Florin Cîţu afirmă, în mesajul de Ziua Naţională, că la 1 decembrie sărbătorim istoria, eroii neamului, moştenirea şi libertatea noastră, iar azi, eroii noştri sunt medicii, antreprenorii, dar mai ales fiecare român care munceşte zilnic în ţară şi peste hotare. 

”La 1 decembrie sărbătorim istoria, eroii neamului, moştenirea şi libertatea noastră. În urmă cu 103 ani, la Alba Iulia, părinţii fondatori ai României Mari ne-au lăsat cea mai importantă misiune: să ducem mai departe România unită.  Azi, eroii noştri sunt medicii, antreprenorii, liderii care revoluţionează şi gestionează companii, dar mai ales fiecare român care munceşte zilnic în ţară şi peste hotare. Partidul Naţional Liberal transformă România într-o ţară modernă şi prosperă. Am convingerea că acest lucru se va realiza doar prin aplicarea principiilor liberale: reforme, investiţii şi susţinerea prin orice mijloace a capitalului privat şi a inovaţiei. Doar aşa vom ajunge să avem o Românie puternică, ţara pe care şi-au dorit-o înaintaşii noştri la 1918. Onorăm istoria şi eroii de azi. Dar, cel mai important, în aceste vremuri complicate, este să ne amintim că există o singură Românie! O Românie unită sub valori şi principii democratice. La mulţi ani, România! La mulţi ani, români!”, a transmis fostul premier. 

Și ministrul Familiei, Gabriela Firea, a transmis un mesaj de Ziua Națională. 

"Într-o ţară aşa de frumoasă, cu un trecut aşa de glorios, în mijlocul unui popor atât de deştept, cum să nu fie o adevărată religie iubirea de patrie şi cum să nu-ţi ridici fruntea, ca falnicii strămoşi de odinioară, mândru că poţi spune: Sunt ROMÂN!
Sunt vorbele lui Alexandru Vlahuţă. 
România Pitorească a lui Vlahuţă! România Pitorească a noastră, a tuturor românilor, oriunde ne-am afla pe acest pământ! De Ziua României, îţi propun să nu o mai pedepsim atâta prin vorbe şi prin fapte, ci să ne amintim cât de multe sacrificii s-au făcut pentru acest petic de pământ. Astăzi este ziua noastră ! Să lăsăm deoparte toate supărările şi nemulţumirile şi să ne bucurăm că suntem ROMÂNI!

ROMÂNIA trebuie să aibă un ideal, idealul unei ţări suverane şi prospere, respectate în lume. Să învăţăm lecţia înaintaşilor noştri şi să rămânem cu faţa la istorie! Cu fiecare bătaie a inimii şi cu fiecare respiraţie, în zile fericite sau în tristeţi împovărătoare, dragostea de ţară ne rămâne neschimbată, precum dragostea de mamă. La mulţi ani, ROMÂNIA! La mulţi ani, tuturor românilor!", a scris pe Facebook Gabriela Firea.

Ciolacu: Avem datoria ca astăzi să onorăm contribuția celor care țin pe umerii lor această națiune

Liderul PSD Marcel Ciolacu a această zi este un prilej bun pentru a deschide un nou capitol, precizând că trebuie "onorată contribuția celor care țin pe umerii lor această națiune".

"Ziua Națională este cel mai bun prilej pentru a deschide un nou capitol, în care TOȚI românii să fie parte. Marea Unire nu ar fi fost posibilă fără românii obișnuiți, adesea rămași anonimi, care au întreținut acest vis timp de secole și au luptat cu toată ființa pentru înfăptuirea sa. La fel ca atunci, avem datoria ca astăzi să onorăm contribuția celor care țin pe umerii lor această națiune.
Să nu uităm că România este în primul rând a lor, nu doar a celor privilegiați din vârf. A tatălui care se trezește cu noaptea în cap pentru a avea grijă de mica sa afacere. A mamei care se chinuie din greu cu două job-uri pentru a-i oferi o viață mai bună copilului său. A tinerilor care învață pe rupte pentru a-și face un rost în viață. A bunicilor care după o viață de muncă vor să se bucure în liniște de nepoți. Ei sunt România! Ei sunt românii care ne amintesc în fiecare zi cine suntem și ce valori avem cu adevărat. Ziua de azi trebuie să fie a lor! A tuturor românilor care cu cinste, demnitate și curaj duc prin munca lor această națiune înainte. Pentru ei, avem datoria ca, după 103 ani de la Marea Unire, să dăm la o parte lucrurile care ne separă și să construim din nou. Avem o oportunitate extraordinară în față. Depinde doar de noi dacă vom reuși, astfel încât peste câțiva ani să ne bucurăm cu toții pentru realizările pe care le-am făcut împreună! La mulți ani, români! La mulți ani, România!", a scris Marcel Ciolacu pe Facebook.  

Radu Mihaiu: A devenit o obișnuință să ne comparăm mereu cu alte popoare. Să ne biciuim singuri că alții sunt mai cu moț decât noi

Primarul sectorului 2 al Capitalei, Radu Mihaiu, a transmis un mesaj puternic, urând României să își găsească identitatea și să se bucure de ea. 

"A devenit o obișnuință să ne comparăm mereu cu alte popoare. Să ne biciuim singuri că alții sunt mai cu moț decât noi. Vrem să fim mai harnici decât nemții. Mai negustori decât turcii. Mai liberi în gândire decât grecii. Mai disciplinați decât japonezii. Și totul bătând din palme, fără efort. Dar asta nu se poate și e bine așa. Fiecare popor are farmecul său, istoria sa, are bune, are și rele. Singura comparație care contează e cu noi înșine. Dacă azi suntem mai buni decât ieri. Și dacă am fi sinceri pentru o secundă am realiza că am avansat mult, în ciuda aparențelor dintr-un moment sau altul. De ziua ta, România, îți doresc să mergi în continuare pe drumul tău. Să fi mai tare mâine decât ai fost ieri. Să îți găsești identitatea și să te bucuri de ea. La mulți ani, români! Sunteți frumoși", a scris Radu Mihaiu, pe Facebook. 

Primarul sectorului 6, Ciprian Ciucu, a postat pe Facebook un mesaj pentru eroii României. 

"La mulți ani, România! Cinste eroilor! Ei au făcut suprema jertfă pe câmpurile de bătaie pentru întregirea neamului", a scris el. 

 

 

 Ce ne urează liderii externi

Maia Sandu:  Să fii o voce distinctă în lume și în Europa unită, și un model de țară pentru care democrația și bunăstarea oamenilor sunt fundamentale

Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, a transmis că de Ziua Națională a României mulțumește pentru prietenie și pentru toate "lucrurile bune pe care le-am făcut și le vom face împreună!"

"Ne leagă trecutul istoric, ne leagă cultura comună și limba română, iar în față avem un viitor care poate să ne apropie și mai mult. O vom face prin oamenii care și-au găsit rostul pe o parte ori alta a Prutului, prin investiții reciproce, prin drumuri și poduri. Dragă Românie, de ziua ta, îți doresc să rămâi puternică și generoasă. Să fii o voce distinctă în lume și în Europa unită, și un model de țară pentru care democrația și bunăstarea oamenilor sunt fundamentale. Să mergem spre viitor împreună.
La mulți ani, România! La mulți ani, dragi români!", a scris Maia Sandu pe Facebook. 

Ambasadorul Israelului la Bucureşti, David Saranga, transmite din partea poporului israelian, cu ocazia Zilei Naţionale a României, cele mai calde urări cu ocazia sărbătorii Marii Uniri, dând asigurări că poporul israelian le va fi mereu aproape românilor.
 
”Dragi români, mă bucur să celebrez alături de voi Ziua Naţională. România rămâne un partener foarte important al Statului Israel. Şi, împreună, privim cu încredere către un viitor mai luminos cu rezultate excelente. Poporul israelian vă transmite cele mai calde urări cu ocazia sărbătorii Marii Uniri şi vă va fi mereu aproape. La mulţi ani, România!”, afirmă Saranga în mesaj.

 

Și secretarul de stat american Anthony Blinken a transmis câteva gânduri. ”În numele Statelor Unite ale Americii, felicit poporul român cu ocazia Zilei Marii Uniri, aniversarea unificării ţării dumneavoastră. România şi Statele Unite au un parteneriat îndelungat, construit pe baza valorilor împărtăşite, a intereselor comune şi a conexiunilor puterenice între oameni. Suntem mândri să fim alături de România ca aliaţi NATO, să acţionăm împreună pentru a depăşi ameninţările şi provocările de azi şi de mâine, atât în regiunea Mării Negre, cât şi în alte zone. Mulţumim României pentru angajamentul său ferm în apărarea păcii şi libertăţii în lume, inclusiv în Afganistan”, a spus Blinken.

Într-un mesaj de Ziua Naţională a României, ambasadorul britanic la Bucureşti, Andrew Noble, a vorbi despre problema schimbărilor climatice.

„La mulţi ani, România! Vă salut cu prilejul aniversării a 103 ani după unificarea României în 1918. Ca ambasador britanic la Bucureşti, am un prilej important şi o onoare să fiu o parte din podul care uneşte ţările noastre. Dar mai avem 1 milion de cetăţeni români în Marea Britanie, care reprezintă Parteneriatul nostru Strategic”, a declarat Noble. 

 

Articol recomandat de sport.ro
OFICIAL Plecare definitivă de la FCSB! A semnat deja cu noua echipă
OFICIAL Plecare definitivă de la FCSB! A semnat deja cu noua echipă
Citește și...
FOTO-VIDEO. Parada militară de 1 Decembrie din București. Iohannis a depus o coroană de flori
FOTO-VIDEO. Parada militară de 1 Decembrie din București. Iohannis a depus o coroană de flori

România sărbătoreşte astăzi 103 ani de la Marea Unire. În București a avut loc tradiționala paradă militară de 1 Decembrie, organizată în Piaţa Arcului de Triumf.

1 decembrie 2021: Ziua în care se lansează prima bancnotă din România cu chipul unei femei
1 decembrie 2021: Ziua în care se lansează prima bancnotă din România cu chipul unei femei

Prima bancnotă pe care este prezentă o personalitate feminină, Ecaterina Teodoroiu, cu o valoare de 20 de lei, este pusă în circulaţie de miercuri.

La mulți ani, România! La mulți ani Pro TV! De 1 decembrie, sărbătoarea începe cu tine!
La mulți ani, România! La mulți ani Pro TV! De 1 decembrie, sărbătoarea începe cu tine!

La mulți ani, România! La mulți ani Pro TV! E ziua noastră, a românilor! E ziua Pro Tv, de 26 de ani suntem împreună!

Recomandări
Analist: Fotografia în care Joe Biden îl ține de braț pe Klaus Iohannis arată că discută ceva important
Analist: Fotografia în care Joe Biden îl ține de braț pe Klaus Iohannis arată că discută ceva important

"Ați depășit toate așteptările!" Asta i-a transmis Joe Biden lui Klaus Iohannis într-o discuție purtată la Casa Albă. Președintele american a lăudat relația bună și de durată cu România, cu atât mai importantă în contextul conflictului din Ucraina.

Starea lui Florin Piersic este stabilă, dar are o infecție generalizată în organism. De ce s-a făcut transferul la București
Starea lui Florin Piersic este stabilă, dar are o infecție generalizată în organism. De ce s-a făcut transferul la București

Adus de la Cluj cu un avion SMURD, îndrăgitul actor Florin Piersic are o infecție generalizată în organism. Potrivit medicilor, de la spitalul Matei Balș care îl îngrijesc acum, este în stare stabilă, iar o echipă multidisciplinară îl evaluează.

Adulții care lovesc sau umilesc copiii în grădinițe și școli vor risca închisoarea. Ce presupune legea intrată în vigoare
Adulții care lovesc sau umilesc copiii în grădinițe și școli vor risca închisoarea. Ce presupune legea intrată în vigoare

În țara în care încă se petrec numeroase abuzuri în grădinițe și școli, apare în sfârșit o completare a legii pentru protecția copilului, care interzice pedepsele corporale și umilirea celor mici.