Meniul clasic de sărbători vs. un prânz obișnuit. Câte calorii are fiecare

Ultima actualizare: 27-12-2020 18:59

Să recunoaștem: mesele de sărbători, mai ales în aceste zile de Crăciun, înseamnă o abundență de mâncăruri bogate în grăsimi, proteine și carbohidrați.

Gustăm din fiecare, să nu se supere bucătarul, și ajungem să mâncăm, la o singură masă, cât pentru o zi întreagă.

Specialiștii de la Facultatea de Știință și Ingineria Alimentelor din Galați au comparat un meniu clasic de sărbători cu un prânz obișnuit. Să vedem rezultatul.

Matei Iancu, bucătar: „Am pregătit salata boeuf, cârnaţi, lebăr, caltaboşi, brânză, tobă, pastramă, șunculiță ţărănească, avem şi nişte jumări. Puţin șoric. Sărmăluţe în foi de varză, cu nişte mămăligă, smântână, iar lângă avem şi nişte cârnaţi cu murături, iar la desert încheiem cu nişte cozonac”.

Apoi masa este stropită măcar cu un pahar cu vin şi, poate, unul cu ţuică sau palincă. Din fiecare vrem să gustăm măcar puţin, pentru că doar o dată pe an este Crăciunul. Numai că cine calculează câte calorii are fiecare produs ar putea să aibă o surpriză neplăcută.

Meniul obişnuit poate însemna o ciorbă de legume, 150 de kilocalorii, peşte cu orez, 600 de kilocalorii, un măr, 100 de kilocalorii, şi pâine, 3 felii, 360 de kilocalorii. Meniul de Crăciun este alcătuit dintr-un platou tradiţional, care are 350 de kilocalorii, salata boeuf, 80 de kilocalorii, sărmăluţele cu smântână şi mămăligă, 550 de kilocalorii, cârnaţii cu murături, 380 de kilocalorii. Adăugăm cozonacul, 400 de kilocalorii felia, pâine, 360 de kilocalorii, un pahar de vin şi, poate, un pahar cu ţuica, împreună au aproape 500 de kilocalorii.

Conf. Dr. Daniela Istrati, Facultatea de Ştiinţă şi Ingineria Alimentelor, Galaţi: „Meniul obişnuit are un aport caloric de aproximativ 1.200 de kilocalorii, ceea ce este foarte bine, din punct de vedere nutriţional, în timp ce meniul de Crăciun poate aduce un aport caloric foarte ridicat, de peste 2.500 de kilocalorii. Înseamnă necesarul zilnic pentru o persoană obişnuită”.

Aşadar, organismul ar putea să se simtă bombardat, mai ales dacă vine după o perioadă îndelungată de post. Nu e de mirare că unele persoane încep să se simtă rău.

Conf. Dr. Daniela Istrati: „Recomandările noastre se referă la moderaţie, ceea ce înseamnă a mânca câte un pic din fiecare preparat, astfel încât masa de Crăciun să nu depăşească 1.300-1.400 de kilocalorii”.

Dar totul are o rezolvare. Pentru o persoană activă, 20 de minute de dans, mers pe role sau coborât scări, înseamnă arderea a... 85 de kilocalorii. Cu o alergare uşoară, însă, după tot 20 de minute, puteţi scăpa de 250 de kilocalorii. Adică jumătate de felie de cozonac.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO