Măsurile autorităților din România împotriva coronavirusului. Avertisment SRI privind situația de la frontieră

×
Codul embed a fost copiat

Instituţiile de la frontierele României nu sunt bine pregătite pentru a verifica persoanele posibil infectate cu Coronavirus.

Concluzia aparţine Serviciului Român de Informaţii, care susţine că, la graniţa terestră, nu există personal instruit şi nici dezinfectant. Probleme sunt şi pe aeroporturi, unde nu sunt scannere termice.

În replică, reprezentanţii aeroportului Otopeni, susţin că sunt pregătiţi cu dezinfectat, personal şi formulare pentru pasagerii care vin din Italia. În ciuda măsurilor luate în România ori în ţările deja afectate, unii români au început să renunţe la călătoriile planificate.

Cei mai mulţi dintre românii care erau dimineaţa în aeroportul Otopeni purtau măşti.

Pasager: "Pentru a mă proteja, sunt însărcinată, călătoresc în Germania"

Citește și
coronavirus
LIVE UPDATE. Ministrul Sănătății: Nu avem cazuri de infectare cu coronavirus în România
Hanul cu Tei se vinde cu 1,6 milioane€. Clădirea, cumpărată de Ilie Dumitrescu în 2004

Reporter: "Dar ştiţi că nu o purtaţi, corect?
Pasager: "Da, trebuie să o port pe nas, dar trebuie să şi respir. Nu mi-e frică deloc, dacă aşa vrea Doamne, Doamne..."

Alţii au renunţat însă la călătoriile planificate. Vânzările de bilete de avion au scăzut în ultimele 3 zile şi cu 30 la sută pentru unele destinaţii. Alţii nu şi-au mai luat copiii cu ei.

Pasager: "Ne-am lăsat copilul acasă, trebuia să meargă cu noi la Londra şi l-am lăsat acasă. în urma informaţiilor".
Reporter: "La Londra nu exista cazuri de coronavirus"
Pasager: "Nu exista, dar văd că vin peste noi şi prefer să îl izolez acasă, la maică-mea"

Un grup mare din Iaşi şi-a anulat o excursie în Italia care era programată în septembrie. De anulari vorbesc şi companiile de transport internaţional din Braşov.

Șofer: "Sunt suspendate de fapt, nu anulate"
Reporter: "Până când?"
Șofer: "Nu ştim, probabil o să spună".
Reporter: Călătorii va suna?
Șofer: "Da, vor să vină spre România"
Reporter: "Nu mergeţi să îi luaţi?
Șofer: "Nu, nu,
Reporter: "Nici nu duceţi romani în colo?
Șofer: "Nu, nu"

Epidemie coronavirus. Măsuri anunțate pentru cursele aeriene

 

Pentru a le da oamenilor încredere, companiile aeriene iau măsuri peste măsuri. Reprezentanţii uneia dintre ele îi asigură pe călători că filtrele din instalaţia aeronavelor anihilează peste 99 la sută din germeni, bacterii, dar şi virusuri. Pentru cursele de Italia sunt folosite aparate speciale pentru dezinfecţie, iar personalul de bord poarta măşti.

Oana Petrescu, CEO Blue Air: "Avem şerveţele igienice, am mărit cantitatea de gel dezinfectant din toalete. Covoare sterilizante la intrarea în avion."

În aeroportul Otopeni dezinfectarea se face o dată la 4 ore, iar pentru pasagerii din Italia a fost creat un flux special inclusiv pentru bagaje.

Aeroportul foloseşte două benzi pentru pasagerii care vin din Italia. Acestea se afla într-o zonă separată. În schimb, pasagerii care vin din restul Europei îşi recuperează bagajele de pe benzile cu care s-au obişnuit deja.

Iniţial, fluxul era doar pentru pasagerii din regiunile afectate. Acum e pentru toţi cei ce se întorc din Italia iar cei din regiunile fără coronavirus vor ajunge în acelaşi loc cu cei din regiunile cu îmbolnăviri. Aeroportul susţine că decizia a fost luată de poliţia de frontieră. Poliţia de frontieră spune că măsură a fost solicitată de ministerul sănătăţii, iar reprezentanţii ministerului Sănătăţii ne-au transmis că e decizia aeroportului.

La capătul fuxului, după ce îşi recuperează bagajele, pasagerii sunt rugaţi să completeze un formular în care precizează dacă au fost în regiunile cu focare şi dacă au intrat în contact cu persoane bolnave.

Reporter: "Cum verificaţi dacă toată lumea semnează şi completează aceste formulare?
Valentin Iordache: "Formularele sunt înmânate odată cu predarea paşaportului la frontieră"

Epidemie coronavirus. Măsuri luate la transporturile pe calea ferată


Şi cei care se întorc în ţară cu trenul din vest, pe la vama Curtici, sunt invitaţi să completeze formulare. Călătorii sunt asistaţi de poliţişti ce poartă măşti de protecţie şi care solicită ajutorul ambulanței dacă unii călători au probleme. 

În estul ţării, la Galaţi, poliţiştii le împart pliante cu informaţii şoferilor.

Poliţist"O să vină şi unul din colegii noştri de la ISU, pentru a vă înmâna câte un pliant, ca să ştiţi mai multe despre acest virus."
 

Epidemie coronavirus. Măsuri anunțate de Metrorex

 

Metrorex a anunțat, marți, că va dispune în perioada următoare aplicarea unei serii de măsuri de prevenţie pentru prevenirea şi diminuarea riscurilor de contaminare cu coronavirus.

Printre măsuri se află dezinfecţia barelor de susţinere, butoanelor de deschidere a uşilor, precum şi amplasarea de afişe educative de informare a călătorilor.

″În trenurile de metrou se va efectua un program suplimentar de dezinfecţie a barelor de susţinere şi a butoanelor de deschidere a uşilor din interiorul acestora cu produse autorizate de Ministerul Sănătăţii. Acest program este aplicat în cadrul tuturor tipurilor de salubrizare, precum şi după executarea reviziilor. Mai mult, pentru informarea corectă a publicului călător, Metrorex va expune atât în staţiile de metrou, cât şi în trenuri, afişe educative de prevenţie a infecţiei cu Coronavirus. Din aceste afişe aflăm cum ne putem proteja pe noi înşine, dar şi pe cei din jurul nostru de o eventuală îmbolnăvire”, informează compania de transport, într-un comunicat de presă transmis.

Epidemie coronavirus. Măsuri anunțate de autoritățile române

 

Ministrul interimar al Afacerilor Interne, Marcel Vela, a anunțat, luni seară, adoptarea unei hotărâri prin care au fost aprobate măsurile necesare pentru creşterea capacităţii de intervenţie în prevenirea şi combatarea infecţiilor cu noul coronavirus, în România.

Iată care sunt măsurile anunțate de autorități:

-  Instituirea carantinei pentru cei care sosesc în România din Italia, din cele 11 comune și, totodată, autoizolarea la domiciliu pentru persoane din zone care sunt declarate cu risc în Italia. Ministerul Sănătății completează lista cu zonele și localitățile care au grad de risc în timp real.

- Izolarea este pentru cei care vin din localitățile afectate de coronavirus, iar autoizolarea este pentru cei care vin din zone de risc.

- Se va emite HG pentru alocarea resurselor financiare din fondul de rezervă, necesare ministerelor în vederea instituirii măsurilor de carantină, de salarizare şi cele aferente realizării materialelor de informare.

- Se va desemna de către DSU, MS și MAI a unor experți care să facă parte dintr-un grup de lucru, pentru a se stabili diverse scenarii de acțiune, în funcţie de evoluţia infecţiei.

- S-a înființat o linie telefonică, gestionată de MS, dedicată apelanților care cer informații despre infecția cu coronavirus

- De asemenea, s-a înfiinţat un grup de comunicare strategică, sub conducerea Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, cu reprezentanţi din instituţiile implicate, astfel încât presa şi cetăţenii să fie informaţi operativ din surse oficiale.

Măsurile sunt însă insuficiente, susțin reprezentanţii SRI

 

Marian Cucșă, şeful comisiei de control al activităţii SRI:
"În anumite aeroporturi nu sunt respectate toate normele pentru control, problemele cele mai grave sunt la punctele de trecere terestră, maritimă şi feroviară, unde nu există în momentul de faţă personal specializat, substanţele necesare pentru identificare şi acele termoscanere."

Deocamdată, operatorii aerieni nu au anunţat anulări de curse, dar nici compensaţii în cazul în care renunţaţi la zbor. Totuşi unele pot oferi, la cerere, doar rambursarea taxelor aeroportuare.

Articol recomandat de sport.ro
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Citește și...
Probe luate de la rudele din Gorj ale italianului depistat cu coronavirus, trimise la Matei Balș
Probe luate de la rudele din Gorj ale italianului depistat cu coronavirus, trimise la Matei Balș

Primul caz de coronavirus raportat în regiunea Rimini, din estul Italiei, este un bărbat de 71 de ani, din localitatea Cattolica, care s-a întors din Româna săptămâna trecută, scrie presa italiană.

LIVE UPDATE. Ministrul Sănătății: Nu avem cazuri de infectare cu coronavirus în România
LIVE UPDATE. Ministrul Sănătății: Nu avem cazuri de infectare cu coronavirus în România

În condițiile în care temutul coronavirus a pus în alertă state din întreaga lume, în premieră pentru țara noastră s-a legiferat instituirea carantinei.

Italian venit în România de la Veneția, internat cu febră la Sibiu
Italian venit în România de la Veneția, internat cu febră la Sibiu

Este alertă şi în Sibiu, unde un bărbat de 30 de ani, cetăţean italian, sosit cu avionul luni după-amiază, de la Veneţia, a fost depistat cu febră.

Recomandări
Arma NATO care va tranzita România pentru a ajunge în Ucraina. MApN îi va asigura combustibilul
Arma NATO care va tranzita România pentru a ajunge în Ucraina. MApN îi va asigura combustibilul

Între timp, apărarea Ucrainei suferă din cauza stocurilor tot mai mici de muniție. Un ajutor substanțial este pe drum din Finlanda, stat care a aderat la NATO anul trecut.

PSD și PNL s-au înțeles: Cătălin Cîrstoiu va fi candidatul comun al Coaliției la Primăria Capitalei
PSD și PNL s-au înțeles: Cătălin Cîrstoiu va fi candidatul comun al Coaliției la Primăria Capitalei

După aproape aproape ore de discuții, coliția de Guvernare a decis luni seară că medicul Cătălin Cîrstoiu este candidatul PSD-PNL pentru Primăria Capitalei.

Bani europeni pentru înființarea centrelor de colectare, refuzați de primării. Câmpurile au devenit „magnet” pentru deșeuri
Bani europeni pentru înființarea centrelor de colectare, refuzați de primării. Câmpurile au devenit „magnet” pentru deșeuri

Peste 1.900 de primării ar fi putut să ia bani europeni prin PNRR pentru înființarea așa-numitelor centre de colectare cu aport voluntar.