Măsuri relaxare 15 mai. Regulile ce trebuie respectate pentru a ne proteja de Covid-19

×
Codul embed a fost copiat

România se pregăteşte de marea relaxare. După încetarea stării de urgenţă, când restricţiile nu vor mai fi impuse, vom putea ieşi din case, să mergem la biserică, la coafor sau la stomatolog.

Vor exista însă suficiente recomandări menite să ne protejeze în faţă ameninţării Covid 19: de la purtarea măştilor de protecţie în spaţiile închise, până la evitarea aglomeraţiei sau dezinfectarea cu antiseptice pe bază de alcool.

După 15 mai, când încetează starea de urgenţă şi implicit restricţiile impuse prin ordonanţele militare, vom avea mult mai multă libertate de mişcare. Or tocmai pentru că se aşteaptă la aglomerarea zonele urbane, Institutul Naţional de Sănătate Publică vrea ca relaxarea să se facă totuşi cu respectarea unor recomandări minime de protecţie în care cuvintele de ordine să rămână masca de protecție şi distanţarea socială. În special în spaţiile închise.

Reguli pentru transportul în comun

 

Pentru transportul comun urban, fie că vorbim de tramvai, autobuz, troleibuz, accesul se face obligatoriu cu mască pe uşa din față în timp ce se coboară prin spate. Transportatorii vor trebui să asigure un flux de mijloace să nu se creeze aglomeraţie şi mai mult să marcheze locurile ce pot fi ocupate.

Citește și
Gabriela Firea
Cum vor fi acordați cei 200 lei bucureștenilor care vor să se testeze de Covid-19. Anunțul făcut de Firea
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

În plus, toate mijloacele de transport vor trebui dezinfectate la interval de cel puţin patru ore.

Iar în trenuri, se vor marca locurile permise astfel încât să se păstreze distanța de minim un metru între pasageri;

Pentru vagoanele de tip cușetă sau vagoanele de dormit, se permite transportul unui singur pasager per compartiment, cu excepția membrilor aceleiași familii

Pentru toaletele din vagoane este obligatorie asigurarea apei curente, a săpunului lichid și a dezinfectantui de mâini.

Recomandări pentru școli și licee

 

În şcoli, accesul va fi permis exclusiv elevilor care se pregătesc de examene, fie ele de evaluare în clasa a opta, fie de bacalaureat, pentru anii terminali de liceu. În fiecare clasă vor putea învăţa însă grupe de maximum zece elevi, cursurile nu pot dura mai mult de trei ore, cu pauze de câte zece minute pentru aerisirea claselor.

La activitățile de pregătire este interzisă participarea elevilor și a personalului didactic sau auxiliar care suferă de afecțiuni cronice, locuiesc împreună cu persoane ce suferă de astfel de afecțiuni sau persoane cu vârsta de peste 65 de ani.

Elevii prevăzuți la punctul 2 vor benefica de o formă de pregătire alternativă.

Cum vom putea merge la biserică

 

Accesul în Biserici se va face din nou, dar cu repectarea unui set minim de recomandări pentru a se evita contaminarea cu noul virus. Rând pe rând, cu distanță, minim 8 mp, cu mască, dezinfectare la intrare. Ajutoarele preoţilor vor monitoriza persoanele care prezintă simptome de infecţii respiratorii.

Precauțiuni speciale:

1. Se va evita atingerea sau sărutarea obiectelor sacre de cult, în locul acestor gesturi rituale se va indica îngenuncherea sau înclinarea;

2. Binecuvântarea se va oferi/primi de la o distanță de cel puţin 1 m;

3. Se va evita oferirea/primirea împărtășaniei în condițile în care nu se pot asigura lingurițe și pahare de unică folosință;

Constantin Stoica, preot paroh ortodox: Slujbele vor avea loc doar afară, deja a pregătit spaţiu, cu scaune ce vor fi distanţate tocmai pentru a se respecta recomandările.

Regulile ce trebuie respectate în cabinetele stomatologice

 

După 15 mai, dentiştii îşi redeschid cabinetele, dar în condiţii mult mai stricte decât înainte.

Aceleaşi recomandări sunt făcute şi pentru frizeriile şi saloanele de coafor sau cele de înfrumuseţare. Şi aici vor fi necesare programările aşa încât clienţii să evite aşteptarea. Iar măştile de protecţie vor fi obligatorii pentru toată lumea.

La efectuarea programării, clientul va fi informat asupra faptului că accesul în interiorul incintei se va realiza doar după verificarea temperaturii, care nu trebuie să depășească 37 de grade, sub rezerva absenței simptomelor virozelor respiratorii și cu dezinfecția mâinilor.

Din 15 mai intrăm în stare de alertă, iar ministerul de Interne propune la rândul său măsuri care să frâneze răspândirea virusului. Purtarea măştilor de protecţie, dezinfectarea mâinilor dar şi a suprafeţelor de contact în institututii publice sau spaţii comerciale, triajul epidemiologic ce presupne inclusiv luarea temperaturii, sunt doar câteva dintre lucrurile cu care trebuie să ne obişnuim şi de săptămâna viitoare.

Şi pentru că riscul de contaminare în masa nu va dispărea odată cu încetarea stării de urgenţă, autorităţile vor să menţină anumite restricţii, mai ales pentru cei care prezintă semne şi simptome de viroza şi cărora li se recomandă să rămână acasă. S-ar menţine însă interdicţia pentru activităţi colective.

Cum ar fi de pildă: mitingurile, demonstrațiile, procesiunile, concertele sau orice alte întruniri în spații deschise, dar şi
activitățile desfășurate în spații închise.

Mall-urile ar putea rămâne închise

 

De asemenea, ar putea rămâne suspendate restaurantele şi terasele, fiind permisă doar livrarea de mâncare la domiciliu. Închise ar urma să rămână şi mallurile, cu excepţia magazinelor alimentare din interiorul lor, asta în timp ce alte categorii de produse - cum sunt electrocasnicele - să se vândă exclusiv prin comerţ online.

Toate aceste propuneri de relaxare, lansate atât de institutul naţional de sanatatate publică, cât şi de ministerul de interne sunt acum în dezbatere publică şi vor fi adoptate cel mai probabil până la sfârşitul săptămânii viitoare.

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Cozi interminabile la spălătoriile auto: „Să evităm aglomerația de după 15 mai”
Cozi interminabile la spălătoriile auto: „Să evităm aglomerația de după 15 mai”

După o perioadă în care mașinile s-au prăfuit în garaje sau parcări, sâmbătă, la spălătoriile auto a fost forfotă mare.

Cum vor fi acordați cei 200 lei bucureștenilor care vor să se testeze de Covid-19. Anunțul făcut de Firea
Cum vor fi acordați cei 200 lei bucureștenilor care vor să se testeze de Covid-19. Anunțul făcut de Firea

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a venit cu noi explicații în ceea ce privește proiectul „Testăm pentru București”, pe care consilierii municipali îl vor analiza pe data de 11 mai.

Recomandări
Ce a cerut vehement Cătălin Cîrstoiu în ședința coaliției care l-a „descalificat” din cursă. Informații din culise
Ce a cerut vehement Cătălin Cîrstoiu în ședința coaliției care l-a „descalificat” din cursă. Informații din culise

După 15 ore de discuții, liderii PNL și PSD au renunțat la candidatul comun Cătălin Cîrstoiu pentru Primăria Generală a Capitalei. Cătălin Cîrstoiu nu a vrut să renunțe, ba chiar a cerut și garanții.

Prima reacție a lui Cîrstoiu, după ce a fost retras din cursă: „Un medic nu abandonează niciodată”
Prima reacție a lui Cîrstoiu, după ce a fost retras din cursă: „Un medic nu abandonează niciodată”

Cătălin Cîrstoiu susține că nu a luat decizia de face un pas înapoi „pentru că un medic nu abandonează niciodată” şi că, „în fond, decizia politică trebuie să revină liderilor politici”.

Ploi în majoritatea regiunilor ţării, până miercuri dimineaţă. Zonele care se află sub Cod galben | HARTĂ
Ploi în majoritatea regiunilor ţării, până miercuri dimineaţă. Zonele care se află sub Cod galben | HARTĂ

Meteorologii anunţă ploi în majoritatea regiunilor ţării, până miercuri dimineaţă, dar şi precipitaţii mixte la munte.